Vágólapra másolva!
Mészöly Kálmán óriásplakátokon csalogatja a szurkolókat a szombaton kezdődő, magyarországi U19-es foci-Eb-re, amelyen az egykori kiváló futballista fia, Mészöly Géza szövetségi edzőként próbálja a vb-kvalifikációt jelentő első hat hely valamelyikét elérni a házigazda magyar csapattal. Feltűnik-e Felcsúton az új Luis Figo vagy Újpesten az új Lipcsei Péter?

"Fiatal barátaim! Végre Eb-t rendezünk, menjünk már ki a meccsekre!" - idézi a futballszurkolók körében továbbra is népszerű Mészöly Kálmánt az a plakát, amellyel a július 19. és 31. közötti eseményt népszerűsítik országszerte.

Csak a klubválasztást csinálnák másképp, mint az U20-as hősök

A rendezésnek - jobb híján - tényleg örülni kell, mert a felnőtt Eb-re hiába pályázott Magyarország az utóbbi tíz évben háromszor is, egyszer sem sikerült elnyerni a jogot (emlékezetes Mészöly Kálmán 2007-es kifakadása a harmadik elbukott pályázat után, amikor a tüntető szurkolókat rendre fiatal barátaimnak nevezte).

Magyarország legutóbb 1990-ben rendezett ifjúsági Eb-t, akkor olyan későbbi kiválóságok léptek pályára, mint Luis Figo, Rui Costa, vagy a magyar együttesben Halmai Gábor és Lipcsei Péter. A magyarok legutóbb 2008-ban szerepeltek U19-es Eb-n, az 1989-es korosztály tagjai (Németh Krisztián, Koman Vladimir és társai) bronzérmet szereztek, akárcsak egy évvel később, az U20-as világbajnokságon.

Miután a Pintér-csapat tavasszal kikapott a finnektől, az U19-esek kétszer megütötték az északiakat Fotó: Mudra László - Origo

Valami hasonlóval a válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza - Mészöly Kálmán fia - biztosan elégedett lenne. "Sokat beszélgettünk a srácokkal a 89-esekről. A két korosztály között hasonlóság, hogy mindkettő nagyon tehetséges, és hasonló szerencsés helyzetben volt a menedzselést illetően, Both Józsi bácsi vezetésével egy remek szakmai stáb kezében volt a fejlődésük” - mondta péntek este az Origónak Mészöly Géza. "Azt is próbáltuk elemezni, hogy miért nem tudtak többet kihozni magukból a 89-es generáció tagjai a sikeres U20-as világbajnokság után. Remélem, a párhuzam a sikeresség terén az idei és a jövő évi tornákig megmarad, de a későbbiekben, főleg klubválasztásban tanulhatnak a jelenlegi korosztályos válogatott tagjai az elődeik hibáiból."

Miért fontos a vb-részvétel?

Az Eb-n nyolc csapat vesz részt, két négyes csoportban. A torna első hat helyezett válogatottja - a két négyes csoport első három helyezettje - kvalifikálja magát a jövő májusi, új-zélandi U20-as világbajnokságra. A Mészöly-csapatnak ez az alapvető célja. "Ez a legfontosabb, mert ezzel kikövezhetnénk az utat a további fejlődés felé, egy vb-részvételből ugyanis rengeteget profitálhatnának a játékosok. A vb-szereplés garantálná a tovább komoly nemzetközi mérkőzéseket, és nagyban elősegítené, hogy a játékosok felnőtt válogatottba közelébe kerüljenek" - magyarázza Mészöly.

A magyar válogatott szombaton Ausztria ellen kezd az újpesti Szusza-stadionban 18.30-kor, jövő kedden Portugáliával meccsel 20.30-kor Felcsúton, majd Izrael lesz az utolsó csoportellenfél - ismét csak Újpesten, pénteken 18 órakor (további menetrend, jegyinformáció és tv-közvetítések itt). A másik négyesben Németország, Szerbia, Bulgária és Ukrajna küzd a továbbjutó helyekért Pápán, illetve Győrben.

Németh Máriót, Kalmárt és Mervót érdemes figyelni

A kapitány elsősorban három mezőnyjátékostól vár kiugró teljesítményt. "Van már egy mag, amely három éve kialakult, és meccsről meccsre együtt volt, ennek a tagja a csapatkapitány, Németh Márió, a háromszoros A-válogatott Kalmár Zsolt, de megemlíthetem az újabbak közül Mervó Bencét, aki nehéz napokat élt át a felkészülés során, de reméljük, ugyanolyan gólerős lesz az Eb-n, mint a tavaszi felkészülési mérkőzéseken. A két kapusunk (Székely György, Hrabina Alex) képes nagy bravúrokra, szükségünk is lesz ilyenekre az Eb meccsei alatt."

A kapitány által említetteken kívül szintén érdemes figyelni az AC Milanban pallérozódó Tamás Krisztiánra, aki nyáron felkerült a felnőtt keretbe, vagy Varga Szabolcsra, aki a holland Heerenveen játékosa. Németh Márión és Mervó Bencén kívül Bobál Gergely, Medgyes Zoltán és Tóth László is rendelkezik több-kevesebb NB I-es rutinnal.

Mészöly Géza majdan a felnőtt válogatottba szánná a focistáit Fotó: Mudra László - Origo


A túlnyomórészt 1995-ös születésű játékosokból (a 18-as keretben négy 1996-os születésű labdarúgó is található) álló U19-es válogatott nagyobb része már négy éve játszik együtt a válogatottban. A csapat ez idő alatt 68 nemzetközi mérkőzést játszott le, korábban Tuboly Frigyes, majd Pisont István irányításával. A jelenlegi szövetségi edző, Mészöly Géza 2013 elején vette át az együttest, azóta a mérleg: 14 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség, míg az idei mérleg 7 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség.

Szórakoztató focit játszunk

A szakember közönségcsalogató focira készül az együttessel. "Olyan játékkal szeretnénk előrukkolni, ami lázba hozhatja a közönséget is. Szórakoztató focit játszunk, de fontos, hogy végig megmaradjon a taktikai fegyelem a pályán. Mindhárom ellenfelünk nagyon veszélyes, egy-egy kisebb védelmi fellazulást is ki tudnak használni. Nem szabad, hogy a hév és a szurkolók buzdítása miatt indokolatlan kockázatot vállaljunk, a stabilitást mindvégig szem előtt kell tartani. Ugyanakkor bátor, kezdeményező, labdabirtoklásra épülő támadójátékot szeretnénk nyújtani" - magyarázta Mészöly.

A csapat kerete az utóbbi két évben szinte változatlan volt, már a 2012-es U17-es Európa-bajnoki selejtező elitkörében is az U19-es Eb-re készülő játékosok szerepeltek. Ez a korosztály még egyetlen tétmérkőzést sem veszített el, és több nagy skalpot is begyűjtött az utóbbi években: 5-2-re verte az olaszokat, 3-2-re a németeket, 3-1-re a franciákat, 1-0-ra a portugálokat, 5-2-re a törököket, 4-1-re az ukránokat. Az elmúlt egy-két évben becsúszott ugyan egy-két vereség is (az üzbégekkel pár napja egyszer ikszelt, egyszer pedig kikapott), de a csapat bebizonyította, hogy bárki ellen képes nyerni.

A csoportellenfelek Mészöly szerint masszív játékerőt képviselnek. "Izrael kevésbé látványos focit játszik, de többször is sikerült már erősebb csapat ellen nyernie, ilyen volt a selejtező elitkörben a grúzok elleni meccsük is, ahol végig az ellenfelük dominált. Eli Ohana remek játékos volt, elemzőként is neves, tudja, mit kell tenni az eredményességhez, és az izraeli utánpótlásképzés fellendülésével a játékosai is megvannak ehhez. Portugália latinos futballt játszik, azzal tudja erősíteni játékát, hogy mind a 10 mezőnyjátékos részt vesz labdaszerzésben, ez nagy fegyver egy latinos focit játszó csapatnál. Ausztria azt a filozófiát vallja, amit a Salzburgtól már láttunk. Az osztrák szövetség közel 10 éve dolgozik ezen filozófia mentén, és komoly előrelépést ért el, minden korosztályban sikeresek a válogatottjai. Impozáns, modern támadófocit játszó csapatuk van."

Fotó: Mudra László - Origo

De miben bízhatnak a magyar szurkolók? "Játékosaim az utolsó pillanatig tudnak küzdeni és gólt szerezni, vesztes állásból is képesek megfordítani egy-egy meccset."

A csapat gyengéje Mészöly szerint talán az, hogy védekezésben nem olyan erős, mint támadásban. "Éppen ezért a védekezésre nagyon kell figyelni, minél kevesebb kapott góllal kell lehozni az Eb-t. Nem mindegy, hogy az eredmény után kell-e futnunk, vagy esetleg már a meccs elején gólt tudunk rúgni. A hét közepétől csendesebbé vált a csapat, látszik a játékosokon a koncentráció, hogy tudják, rövidesen elérkezik az idő, amikor több mint másfél éves munka után élesben is meg kell mutatniuk a tudásukat."

A szakember szerint a sikerre ki vannak éhezve a magyar emberek, éppen ezért egy jó szereplés reményt adhatna a jövőre. "Utánpótlás-futballról beszélünk, a kudarc számomra nem az lenne, ha nem sikerülne az első hatba kerülni, hanem az, hogy ha ebből a korosztályból öt év múlva egyetlen játékos sem szerepelne az A-válogatottban."

Az U19-es magyar válogatott kerete:
kapusok:
Székely György (1860 München), Hrabina Alex (Nyíregyháza)
védők:
Talabér Attila (MTK Budapest), Asztalos Dávid (MTK Budapest), Bobál Dávid (Budapest Honvéd), Lenzsér Bence (Győri ETO FC), Tamás Krisztián (AC Milan), Forgács Dávid (Atalanta)
középpályások:
Nagy Dominik (Ferencváros), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Mervó Bence (Győri ETO FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás)
csatárok:
Zsótér Donát (Videoton FC), Farkas Zoltán (Győri ETO FC), Bobál Gergely (Budapest Honvéd), Balogh Norbert (DVSC-TEVA), Varga Szabolcs (Heerenveen)