Leiskolázta a Diósgyőrt a Krasznodar

Odil Ahmedov (b) és Joaozihno (j), Bacsa Patrik, Diósgyőr, DVTK, FK Krasznodar
Debrecen, 2014. július 31. Az orosz csapatban játszó Odil Ahmedov (b) és Joaozihno (j), valamint a diósgyőri Bacsa Patrik a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 3. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - FC Krasznodar mérkőzésen, a debreceni Nagyerdei Stadionban 2014. július 31-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Diósgyőr megszorítania sem tudta az orosz FC Krasznodar labdarúgócsapatát az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén, a debreceni összecsapást 5-1-re nyerték a vendégek.

Eredmény, EL-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
Diósgyőri VTK - Krasznodar (orosz) 1-5 (0-2) - az élő közvetítés
Debrecen
v.: Bülent Yildirim (török)
Diósgyőr: Antal (Rados, 80.) - Eperjesi (Bognár, 46.), Debreceni (Grumic, 46.), William Alves, Husic - Egerszegi, Kádár, Elek, Gosztonyi, Németh - Bacsa
Krasznodar: Szinyicin - Martinovic, Sigurdsson, Jedrzejczyk, Kalesin - Gazinszkij, Ahmedov, Laborde (Bisztrov, 58.), Joaozinho - Pereyra (Pomerko, 81.), Ari (Wanderson, 58.)
gól: Bacsa (49.), illetve Ari (28.), Ahmedov (40.), Pereyra (51.), Joaozinho (88., büntetőből), Bisztrov (89.)
sárga lap: Gosztonyi (67.)

Mekkora lehet a különbség az orosz és a magyar bajnokság ötödik helyezett csapatai között? - erre a kérdésre vártuk a választ a Diósgyőr-Krasznodar Európa Liga-selejtezőn. Azt sejteni lehetett, hogy a magyar együttes anyagi téren nem veheti fel a versenyt a milliárdos Szergej Galickij által felturbózott riválissal: a vendégek keretében akad fehérorosz, lengyel, üzbég, ukrán, izlandi, szenegáli és orosz válogatott is, nem beszélve az uruguayi és brazil légiósokról.

Bacsa Patrik szerezte az egyetlen diósgyőri gólt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az együttes története első európai kupamérkőzéseit az előző körben vívta, de a Kalev Sillamäe nem jelentette különösebb akadályt, 9-0-s összesítéssel könnyedén búcsúztatta az észt csapatot.

Már az első félóra bebizonyította, a két együttes nincs azonos súlycsoportban. Az oroszok óriási fölényt harcoltak ki a mezőnyben, a diósgyőriek jószerével a félpályát sem tudták átlépni. A nagy nyomást a 28. percig lehetett bírni, akkor a 28 éves brazil támadó, Ari szerzett vezetést a vendégeknek (0-1).

A kapuban Antal Botond nem unatkozott, számtalan szép védést kellett bemutatnia, de a 40. percben ismét tehetetlen volt, akkor Gazinszkij sarokkal olyan labdát adott Ahmedovnak, hogy azt 6 méterről nem lehetett elhibázni (0-2).

Az első félidőben egyáltalán nem próbálkozott kapura lövéssel a Diósgyőr, ezt a második félidő elején gyorsan orvosolta a magyar együttes, és Bognár tökéletes ívelését Bacsa remek kapáslövéssel küldte a kapuba (1-2).

A klubtörténet első bekapott európai kupagólja alaposan felpaprikázta Pereyrát, aki két perc múlva irdatlan nagy gólt, lőtt, a 17 méteres löket után a labda a bal kapufáról vágódott a felső ficakba (1-3).

A teljes összeomlást csak Antal bravúrjai akadályozták meg, a 74. percben mégis majdnem tragikus véget ért a magyar kapus egy kiváló csele, amivel a rátámadó csatárt kicselezte. Ezt követően ugyanis elbotlott, Bisztrov elvette a labdát, de nem találta el a teljesen üres kaput.

A 87. percben Gosztonyi feleslegesen felrúgta Bisztrovot, a büntetőt Joaozinho félmagasan a bal sarokba vágta (1-4). De még mindig nem volt vége, Bisztrov olyan góllal adta meg a kegyelemdöfést, amilyet egy gyenge kispályás meccsen lehet csak látni, ezzel állította be az 1-5-ös végeredményt.

A Diósgyőr egész mérkőzésen egyetlen lövéssel próbálkozott (igaz, a helyzetkihasználásra nem panaszkodhat, hiszen abból gól lett), a krasznodariak ezzel szemben tizenháromszor eltalálták a kaput, és még volt hét mellé szálló kísérletük is.

További eredmények, EL-selejtező, 3. forduló, első mérkőzések
Dinamo Moszkva (orosz) - Hapoel Kirjat Smona (izraeli) 1-1 (0-0)
A hazaiaknál Dzsudzsák Balázs végigjátszotta a mérkőzést.

Vikingur (feröeri)- Rijeka (horvát) 1-5 (1-2)
A hazaiak kapuját Turi Géza védte.

Stjarnan (izlandi) - Lech Poznan (lengyel) 1-0
A vendégeknél Lovrencsics Gergőt a 87. percben lecserélték.

Zorja Luhanszk (ukrán) - Molde (norvég) 1-1 (0-0)
Young Boys (svájci) - Ermisz Aradippu (ciprusi) 1-0 (0-0)
Petrolul Ploiesti (román) - Viktoria Plzen (cseh) 1-1 (0-0)
Zulte Waregem (belga) - Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) 2-5 (1-3)
RNK Split (horvát) - Csornomorec Ogyessza (ukrán) 2-0 (1-0)
Brommapojkarna (svéd) - Torino (olasz) 0-3 (0-1)
PSV Eindhoven (holland) - St. Pölten (osztrák) 1-0 (0-0)
Kardemir Karabükspor (török) - Rosenborg (norvég) 0-0
Mlada Boleslav (cseh) - Olympique Lyon (francia) 1-4 (0-2)
Trencin (szlovák) - Hull City (angol) 0-0
IFK Göteborg (svéd) - Rio Ave (portugál) 0-1 (0-1)
Dinamo Minszk (fehérorosz) - CFR Cluj (román) 1-0 (0-0)
Sahtyor Karagandi (kazah) - Hajduk Split (horvát) 4-2 (2-1)
Asztana (kazah) - AIK Solna (svéd) 1-1 (1-1)
Neftci (azeri) - Csihura Szacshere (grúz) 0-0
Elfsborg (svéd) - Hafnarfjördur (izlandi) 4-1 (0-0)
FC Astra (román) - Slovan Liberec (cseh) 3-0 (1-0)
Ruch Chorzow (lengyel) - Esbjerg (dán) 0-0
Omonia (ciprusi) - Metalurg Szkopje (macedón) 3-0 (2-0)
Mainz (német) - Aszterasz Tripolisz (görög) 1-0

Bruges (belga) - Bröndby (dán) 3-0
FK Sarajevo (bosnyák) - Atromitosz (görög) 1-2
Real Sociedad (spanyol) - Aberdeen (skót) 2-0