Vágólapra másolva!
Elkészültek a tervek, a kormány döntött, felépülhet a stadion, amely jelen állás szerint mintegy 100 milliárd forintba kerül majd. Az új Puskás Ferenc Stadion egy 68 ezer férőhelyes multifunkcionális létesítmény lesz, amely több mint húsz sportágat szolgál majd ki. A projekttel kapcsolatban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, egy labdával három gólt rúgna, Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője szerint az egész magyar sport fejlődését szolgálja a komplexum, Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig idehozná a BL-döntőt. A stadion Skardelli György vezető tervező munkája alapján újul meg, ő tervezte a Budapest Sportarénát is. 

A csaknem 68 ezer néző befogadására alkalmas, legmagasabb nemzetközi besorolású Puskás Ferenc Stadion a labdarúgás mellett több mint 20 olimpiai sportágat is kiszolgál majd, valamint nagyszabású koncertek és egyéb kiemelt rendezvények helyszíne lesz.

A hivatalos bemutatón Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője és Skardelli György vezető tervező ismertette a projektet (balról jobbra) Forrás: Origo

Egy lövésből három gól

Seszták Miklós egy Czibor-idézettel kezdte beszédét, mely szerint ha Puskás Öcsi egyszer belerúgott a labdába, abból két gól lett.

Seszták maga is ebbe az irányba vinné a projektet, sőt nem is két, hanem három gólt kíván szerezni. Az első gól szerinte az, hogy több mint húsz sportág képviselői használhatják majd a komplexumot, a második, hogy a világszínvonalú infrastruktúra új lendületet ad majd a magyar sport számára, a harmadik pedig hogy sportdiplomáciában is előre tudunk lépni, és ezzel az infrastruktúrával nagy nemzetközi sportesemények megrendezésére is sikerrel pályázhatunk majd.

Az új Puskás Ferenc Stadion makettje Forrás: Origo


A miniszter azt is mondta, az új Puskás Ferenc Stadion nemzeti ügy.

"Ép testben, ép lélek. Mindenki érti, mi a jelentősége annak, ha egy országban minél többen sportolhatnak. Önmagában ez a stadion hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez, a munkákon magyar vállalkozói kör dolgozik majd, és ha elkészül a stadion minden magyar sportolónak méltó felkészülési körülményeket biztosít, ami az utánpótlásra is inspirálóan hat majd. Hitem szerint nemzeti ügy, szimbolikus jelentőségű, hogy a komplexum megépüljön, hiszen társadalmi és gazdasági hatásai pozitívak. Az új stadion a magyar versenyszellem szimbóluma, adja Isten, hogy így legyen" – zárta beszédét Seszták.

Az egész magyar sportnak épül

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője szerint három éve kezdődött a projekt és annak előkészítése, új törvényalkotások is segítették a munkát, melyről a FIFA, az UEFA és a különböző társadalmi szervezetek képviselőivel is egyeztettek. Vígh szerint a világon egyedülálló koncepcióról van szó, mert például Lipcsében és Berlinben is törekedtek arra, hogy kapcsolatot teremtsenek régi és új szerkezet között, nem sikerült átütő eredményeket elérni. Szerinte a stadion azért is különleges, mert mindenki megtalálhatja a számítását.

"Az olimpikonoktól az utánpótláson át a szabadidős tevékenységekig mindenki használatba tudja venni a stadiont, amely a komplett magyar sportnak épül" – hangsúlyozta az NSK vezetője.

Bajnokok Ligája-döntő az egyik cél

Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint a Nemzeti Sportközpontok végezték a munka legnagyobb részét. Csányi kezdteben nem támogatta a stadionba stadion ötletet, mert félő volt, h kompromisszumokat kell kötni a funkciók terén, de végül belátta, hogy ettől nem kell tartani. Családbarát stadionnak látja a jövő Puskását, amihez kormányzati intézkedések is segítséget nyújtanak, például a beléptetőrendszer terén. Csányi azt is hangsúlyozta, az MLSZ munkáját nem egy-két eredmény tükrében kell értékelni, hanem az évek komplex eredményei alapján. Szerinte 3-4 év kevés ahhoz, hogy alapvető változások menjenek végbe, de az MLSZ jó úton jár: már eddig is 400 sportpálya építésében vettek részt, 2017-re pedig ezt a számot szeretnék megduplázni, illetve 564 sporttelep felújítása is cél.

Csányi Sándor szeretné Budapestre hozni a BL-döntőt Forrás: Origo


"Azonban az infrastruktúra mellett a szakmai megújulás is alapvető fontosságú” – váltott témát Csányi, aki elmondta, hogy az MLSZ bevezeti az UEFA C diplomát, amelyre minden utánpótlásnevelésben dolgozó edzőnek szüksége lesz, akadémiákon csak UEFA Youth A képesítéssel rendelkezők tevékenykedhetnek majd, és az MLSZ elindítja az erőnléti edzők képzését is, amely teljes újdonság a magyar futballban.

Az MLSZ elnöke bízik abban, hogy a 2020-as Eb-n négy meccset is rendezhet a Puskás stadion, erre már pályázott is a szövetség, de Csányi Sándor abban is bízik, hogy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt ennél korábban is rendezhet Budapest.

"Több mint stadion”

"Nem én találtam ki az épület mottóját, de kedvelem, nagyon találó, mert egy valóban multifunkcionális épületről beszélünk. Sőt erős megrendelői elvárás volt, hogy a stadiont akkor is teljes körűen lehessen használni, ha éppen futballmeccs vagy koncert folyik a küzdőtéren” – mondta Skardelli György vezető tervező.

Skardelli az Origónak arról is beszélt, hogy a tervezés során végig arra törekedett, hogy az eredeti stadion elemeit ne csak dísznek, hanem funkcionális elemeknek tartsa meg. Így lesz például sportmúzeum a toronyépületben.

A stadion egyik egyedi ismertetőjegye a tetején kialakított futókör lesz Forrás: Origo


"Vannak ugyan kaptafák a stadionépítésben, de még sincs két egyforma épület, és mi törekedtünk is rá, hogy az új Puskás stadion különleges legyen. A multifuncionalitása európai viszonylatban is kiemelkedő, de teljesen egyedi jegy lesz a stadion tetején kialakított 800 méteres futópálya, múlt és jövő találkozása. A szerkezeti elemek megtartása, vagy az áramszolgáltatói rendszer kiépítése is hihetetlenül nagy kihívás, ha az építkezés 2018-ra befejeződik, elégedett leszek" – mondta az építész.

Az Allianz Aréna jó példa lehet

Skardelli szerint elsődleges, hogy funkcionalitásban az épület ki tudja elégíteni az igényeket, de emellett maradt egy kis művészi szabadsága is. Az Origó kérdésére elmondta, a tervek kialakításához számtalan stadiont tekintett meg élőben vagy interneten, egyesek inspirálták, másokból ihletett merített.

"A kedvencem talán a müncheni Allianz Aréna, a Bayern München otthona, amit a híres svájci iroda, a Herzog & de Meuron tervezett. A funkcionalitás lenyűgöző és követendő, de a megjelenése is impozáns. Egy kicsit büszke vagyok arra, hogy a korábban épült Budapest Sportaréna külső héja hasonló az Allianz Arénához, ez is mutatja, nem választottunk rossz építészeti megoldásokat. Jellegében a Puskás Ferenc Stadion is hasonló lesz" – mondta az Origónak Skardelli.

A jelenlegi tervek szerint kétszázezer négyzetméteres lesz az új komplexum, ebből negyvenezer négyzetméter a lelátó. A 68.000 férőhelyes stadion várhatóan 2018-ra épül fel, a komplett beruházás tervezett összköltsége 100 milliárd forint körül lesz.