Vereséggel debütált a Fradi-aréna

Herczeg Miklós Budapest, 2014. augusztus 4.
A ferencvárosi Adem Kapic (b) és az újpesti Herczeg Miklós a Ferencváros - Újpest öregfiúk labdarúgó-mérkőzésen a zöld-fehérek új otthonának, a Groupama Arénának a főpróbáján az Üllői úton 2014. augusztus 4-én.
Budapest, 2014. augusztus 4. A ferencvárosi Adem Kapic (b) és az újpesti Herczeg Miklós a Ferencváros - Újpest öregfiúk labdarúgó-mérkőzésen a zöld-fehérek új otthonának, a Groupama Arénának a főpróbáján az Üllői úton 2014. augusztus 4-én. Az Újpest 6-5-re győzött. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Chelsea elleni stadionavató labdarúgó-mérkőzés előtt hat nappal a Ferencváros és az Újpest öregfiúk csapatainak összecsapásával rendezték meg a zöld-fehérek új otthona, a Groupama Aréna főpróbáját. A Fradinak nem sikerült a győzelem, 6-5-re kikaptak a legnagyobb riválistól. 

A találkozót kizárólag a mérkőzés napjáig bérletet váltott szurkolók, valamint a stadion építkezésében résztvevő munkások és hozzátartozóik tekinthették meg, mégpedig ingyen.

A meccs egyben jótékony célt is szolgált, ugyanis az összecsapás dedikált labdáját a szervezők elárverezik, és a befolyt összeget a Tűzoltó utcai Gyermekklinika támogatására fordítják.

A mérkőzést mintegy 6500 szurkoló előtt játszották a csapatok, a Fradi és az Újpest öregfiúk csapata kétszer 40 perces mérkőzést játszott egymással, de ez idő alatt is tizenegy gól esett, Egressy mesterhármasig jutott, és ezzel győzelemre vezette a lilákat.

Ferencváros-öregfiúk–Újpest-öregfiúk 5-6
Gól: Szokolai, Dzurják, Wukovics, Lisztes, Kuntics, ill. Kovács Z. 2, Katona, Egressy 3

Ferencváros: Balogh Tamás, Végh Zoltán, Ulicska Zoltán, Szeiler József (kapusok), Takács László, Rab Tibor, Ebedli Zoltán, Mucha József, Szokolai László, Szabadi László, Pogány László, Pintér Attila, Fischer Pál, Kincses Sándor, Dzurják József, Dukon Béla, Bánki József, Páling Zsolt, Szűcs Mihály, Telek András, Dragóner Attila, Dejan Milovanovics, Keller József, Szkukalek Igor, Nyilas Elek, Adem Kapic, Lipcsei Péter, Szekeres Tamás, Albert Flórián, Bubcsó Norbert, Kuntics Zoran, Deszatnik Péter, Wukovics László, Lisztes Krisztián, Holló Richárd, Lászka Balázs, Koch Róbert és Szenes Sándor

Újpest FC: Szűcs László, Nagy Endre, Takács László, Tamási Zoltán, Szlezák Zoltán, Sebők Vilmos, Mészöly Géza, Víg Péter, Györök Tamás, Szanyó Károly, Kovács Zoltán, Bartos Balázs, Herczeg Miklós, Horváth László, Dancs Zoltán, Vörös Zoltán, Fehér Csaba, Szabad András, Sztaskó Zoltán, Farkas Balázs, Weisz Tamás, Zombori Zalán, Simek Péter, Böjte Attila, Kiskapusi Balázs, Katona György, Csillag Krisztián, Egressy Gábor és Steidl Sándor

Hatékonyan és gyorsan működik a Ferencváros új stadionjába, a Groupama Arénába telepített beléptető rendszer; az új, vénaszkenneres technológiát, illetve a létesítményt hétfő este tesztelték a Ferencváros és az Újpest öregfiúk csapatainak gálamérkőzése során.

6-5-re nyertek a lilák Forrás: MTI/Beliczay László

A meccset megelőzően a klub vezetői szakemberek segítségével mutatták be a sajtó képviselőinek a vénaszkenneres beléptető rendszert, amelynek bevezetése az elmúlt időszakban nagy felháborodást keltett egyes szurkolói csoportok körében.

Az új stadionba való belépéshez a drukkereknek szükségük van szurkolói kártyára, amelynek kiváltásához név, lakcím, születési adatok és személyi azonosító szükségesek. A kártya kiadásakor minden szurkoló kap egy azonosító számot, innentől kezdve a magyar fejlesztésű tenyérszkenner adatai ehhez a számhoz kötődnek. Ezt követően a vénaszkenner infravörös fénnyel térképezi fel a vénastruktúrát, majd biometrikus sablonná alakítja az adatokat. A beléptetésnél a szurkoló kártyáját és tenyerét két külön eszköz olvassa le, és egy-két másodpercen belül egyezteti az adatokat.

Szekeres Tamás, a stadiont üzemeltető Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta, a beléptető rendszer használatának célja, hogy kiszűrjék azokat, akik csak a rendbontás kedvéért járnak mérkőzésekre. A vénaszkenner által, a regisztrációnál generált számsor alapján a rendszer megállapítja, hogy valóban a kártya tulajdonosa akar-e bejutni a stadionba. Ezt a számsort más adatbázissal összevetni nem lehet, a szurkolók azonosítására vagy akár bűnüldözési célra felhasználni lehetetlen.

A Groupama Aréna hivatalos avató mérkőzését vasárnap rendezik, amikor is a londoni Chelsea lesz a zöld-fehérek ellenfele.