A Fradi és a Loki szurkolóit duplán froclizzák

Budapest, 2014. augusztus 10.
A B közép szurkolói szektor a Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna ünnepélyes megnyitóján játszott Ferencváros - Chelsea mérkőzésen, Budapesten 2014. augusztus 10-én. Ferencváros-Chelsea 1-2.
MTI Fotó:
Budapest, 2014. augusztus 10. A B közép szurkolói szektor a Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna ünnepélyes megnyitóján játszott Ferencváros - Chelsea mérkőzésen, Budapesten 2014. augusztus 10-én. Ferencváros-Chelsea 1-2. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A megmaradt hazai focidrukkerek életét kétféle kártyával is bonyolítják, az átfogóbbat csak Budapesten kapni. A Fradi és a bajnok Debrecen szurkolóinak mindkettőt ki kell váltaniuk, ha idegenben is látni akarják a csapatukat.

Magyarország jelenlegi két legnagyobb szurkolótábora a többieknél is rosszabbul jár a Magyar Labdarúgó szövetség (MLSZ) által bevezetett új biztonsági csodafegyver, a szurkolói kártyák szeptember 15-ei kötelezővé tételével. Ha idegenben akarják megnézni a csapatukat, a Fradi és a Debrecen drukkereinek nem elég a klubkártyájuk, ideiglenesen még ki kell váltaniuk hozzá egy futballkártyát is. És nem tudni, ez meddig lesz így - ez derül ki az MLSZ honlapjára pénteken feltöltött tájékoztatóból.

A két szurkolótábor extra sanyargatásának az az oka, hogy a Ferencváros és a Debrecen nemrég épült stadionjának klubkártyája egyaránt a központitól független, saját rendszerként működik, melynek "integrálása a központi rendszerbe folyamatban van" - írja az MLSZ. (A ferencvárosi drukkerek kemény magjának már így is eleve van a saját klubja beléptetési szabályaiból, a vénaszkenneres azonosítási módszer miatt ezek a szurkolók beláthatatlan ideig bojkottálják a hazai mérkőzéseket.)

Azt, hogy az integrációs folyamat vajon mikor érhet véget, nem tudni. "Az új stadionok fejlesztését megelőzően, és közben is jelezte az MLSZ, hogy milyen klubkártyarendszerhez kell a kluboknak alkalmazkodniuk, amellett, hogy természetesen létrehozhatják saját rendszerüket (...) Mindkét klub nagyon együttműködő, megkezdődtek a fejlesztések" - írta kérdéseinkre adott válaszában az MLSZ. Azt is hozzátették, hogy a kluboknak most ősszel még lehetőségük van felmentést kérni a bevezetés alól, de ilyet eddig csak a Videoton kért, a Fradi és a DVSC nem.

Lehet, hogy még cserélni is kell

A legmeglepőbb, hogy még az is előfordulhat, a már kiadott klubkártyákat vissza kell kell vonni, és kiváltani helyettük egy másikat. Az MLSZ legalábbis azt írta, hogy "az érintett klubokkal közösen olyan megoldáson dolgozik", hogy minderre ne legyen szükség. A Ferencvárosnál érdeklődésünkre nem akarták kommentálni a helyzetet.

Mindez azért különösen érdekes, mert az MLSZ a szurkolói kártya bevezetésével "a jegyvásárlási folyamat megkönnyítését és felgyorsítását, illetve a szurkolók és a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartást szeretné elérni", a honlapján leírtak szerint. Már önmagában azt sem könnyű belátni, hogy miként szolgálja ezeket a széáp célokat a kissé bonyolultnak tűnő kártyarendszer.

Egyáltalán miért kell kártya?

"A Sporttörvényben foglaltaknak megfelelően kötelező a névre szóló jegykiadás, és a beléptetésnél a személyazonosság ellenőrzése az NB I (OTP Bank Liga), a Magyar Kupa és a magyar férfi A-válogatott mérkőzésein. Az MLSZ-rendezésű mérkőzések esetében (Magyar Kupa-döntő, Szuperkupa-döntő, Ligakupa-döntő) a szövetség egyedileg hoz döntést a klubkártya használatáról" - írja az MLSZ.

A szurkolói kártyát szeptember 15-étől mindenkinek ki kell váltania, majd a jegyvásárláskor és a belépéskor is kötelező lesz használnia. A bérleteseknek a hazai meccsekre nem kell - mivel a személyes adataikat már megadták a bérlet megvételekor -, ám az idegenbeli meccsekhez vagy a válogatott találkozóinak megnézéséhez már mindenképp kell a kártya.

Két kártya

Létezik egy klubkártya és egy futballkártya. Előbbit a klubok állítják ki, feltüntetik rajta a kártyatulajdonos adatait és fényképét. A futballkártyát az MLSZ adja ki azoknak, akik "nem kötődnek egyetlen klubhoz, illetve leginkább válogatott mérkőzésekre látogatnának ki".

Az új Puskás-stadion, amikor már minden idilli lesz Forrás: Origo

Bár a futballkártyával minden olyan meccs látogatható, amelyekre a klubkártya kötelező használata vonatkozik, nem feltétlenül elég csak azt kiváltani. Ha például egy Kecskemét-drukkernek van futballkártyája, a válogatott meccsei mellett kimehet ugyan a saját csapata bajnokijaira is, de csak vendég- vagy semleges szektorba, a többi kecskeméti drukker mellé nem ülhet.

Majd Budapesten megveszi

Futballkártyát ráadásul egyelőre csak Budapesten lehet kapni, bár a szövetség "mindent megtesz annak érdekében, hogy országosan elérhető legyen". Ezügyben a "pontos információkért érdemes rendszeresen visszatérni" az MLSZ.hu-ra - javasolja a szövetség. Jó hír, hogy ennek a kártyának a kiváltása legalább ingyenes. Szeptember 15-ig elvileg a klubkártyáé is, de erről a klubok saját hatáskörben döntenek.

A Groupama Aréna megnyitója Fotó: Bielik István - Origo

Az MLSZ a két kártyával kapcsolatos kérdéseknek külön ügyfélszolgálatot hozott létre, e-mail címmel ([email protected]) és telefonszámmal (06 30 958 5585). Reggel tíztől este nyolcig várják a kérdéseket.