Senkinek sincs olyan lehetősége, mint Dárdainak

Dárdai Pál, foci
HUNGARY, Budapest : Albanian Ansi Agolli (R) is fouled by Hungarian Pal Dardai (L) in Puskas Stadium of Budapest on October 11, 2008 during FIFA 2010 World Cup qualification group match between their national teams. AFP PHOTO / ATTILA KISBE...
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-válogatott soron következő három mérkőzésén Dárdai Pál irányítja majd a csapatot. Az ideiglenes szövetségi kapitány azt mondja, számára nagy megtiszteltetés és óriási kihívás a felkérés. Fehér Csaba szerint ebben a helyzetben Dárdai volt a legjobb megoldás, Sallói István viszont nem látja ilyen egyértelműnek, hogy mi a magyar labdarúgás alapvető érdeke.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke csütörtök délelőtt jelentette be, hogy a válogatott soron következő három mérkőzésén Dárdai Pál irányítja a csapatot. Kinevezése után a Berlinben élő szakvezető egy rövid nyilatkozatot juttatott el az Mlsz.hu-nak.

"Megtiszteltetés és nagy kihívás számomra a felkérés. Tudom, hogy ezt a nemzetközi játékosmúltamnak, és talán példamutató családi életemnek, valamint sikeresen kezdődő edzői karrieremnek köszönhetem. A felelősséggel tisztában vagyok. Ígérem, hogy tapasztalatom legjavát fogom hozzátenni a csapat tisztességes szerepléséhez! A munkát haladéktalanul megkezdem, amihez kérem minden magyar futballt szerető ember és szervezet támogatását, egyszersmind az első napokban mindenki türelmét. Végül szeretném a szurkolók megértését kérni, hogy az első napokban még nem állok a média rendelkezésére, a sajtó kérdéseit azt követően szeretném megválaszolni, amikor túl leszünk a játékosokkal való első találkozáson" – írta a közleményben Dárdai, akinek egykori csapattársa maximálisan támogatja a döntést.

Dárdai a legjobb választás

"A jelenlegi körülmények között nem tudnék Dárdai Pálnál alkalmasabb jelöltet a válogatott élére" – jelentette ki az Origo kérdésére a korábbi válogatott játékos, Fehér Csaba.

"Palival már a serdülőben együtt futballoztunk, majd onnantól kezdve végig, egészen a felnőttválogatottig. Különleges helyzet, hogy egy tulajdonképpen tapasztalatlan, fiatal edzőt kérnek fel a válogatott élére, de a körülmények ezt indokolttá tették. Az adott feltételeket figyelembe véve, mindössze három meccsre előre tekintve, nem tudnék Dárdainál jobb megoldást a megüresedett szövetségi kapitányi posztra" – mondta kérdésünkre Fehér.

Dárdai a pályán nem ismert lehetetlent Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az egykori játékos azt is elmondta, egyetért Pintér menesztésével. "Pintér Attila körül fokozatosan elfogyott a levegő, sőt már a kinevezése is megosztotta a közvéleményt. Nem támogatták a szurkolók, a média is támadta, az északírek elleni vereség pedig megpecsételte a sorsát. Összességében egyetértek azzal, ami történt, nem lett volna értelme, hogy továbbra is ő vezesse a válogatottat."

Alázat és szenvedély

Fehér véleménye szerint a csapatnak jót tehet Dárdai Pál kinevezése, mert olyan erényei vannak, amelyekre nagy szüksége van az egész magyar labdarúgásnak. "Azt persze egyelőre nem tudom, milyen edző lesz belőle, de az biztos, hogy emberileg, szakmailag nem szabad letérnie az eddigi útjáról. Pali nem ismer megalkuvást, nagy alázattal, szenvedélyesen dolgozik, erre van most szükség, különösen az előttünk álló három meccset figyelembe véve."

Mindemellett az egykori hollandiai légiós úgy látja, nem normális, ami a magyar labdarúgásban történik, és bízik benne, hogy a fiatalabb generációk képesek lehetnek ezen változtatni. "Minél több gyerek kellene a magyar labdarúgásba, szerintem ez a legfontosabb kérdés a jövőt illetően. Ez nemcsak az eredményesség szempontjából fontos, hanem azért is, hogy minél többen éljenek és gondolkozzanak egészségesebben" – mondta Fehér Csaba.

A szövetségi kapitány kérdését egészen más szempontból közelítette meg Sallói István, a Kecskeméti TE klubigazgatója, aki Dárdai Pállal közösen végzi az UEFA pro licences képzését.

Mi a legjobb a magyar futballnak?

"Dárdai Pál a magyar labdarúgás egyik leghitelesebb szereplője, óriási potenciál van benne, ideiglenes kinevezése éppen emiatt összetett kérdés. Véleményem szerint a labdarúgásunk alapvető érdeke, hogy Dárdai Bundesliga-edzőként érjen be, és német első osztályú csapatot irányíthasson. Reálisan nézve ilyen lehetősége jelenleg senki másnak nincs a magyar futballban, óriási dolog lenne, ha a személyén keresztül lenne egy utunk a Bundesligába. A mostani helyzetben nagy kockázatot vállalt azzal, hogy elfogadta a felkérést, ő ezen tulajdonképpen csak veszíthet" – véli Sallói.

Dárdai Pál klubrekordnak számító 286 első- és 11 másodosztályú mérkőzéssel a háta mögött intett búcsút a Herthának és az aktív profi pályafutásnak Forrás: MTI/EPA-DPA/Rainer Jensen

Az egykori válogatott csatár szerint nem kérdés, milyen alapokra épül majd Dárdai edzői filozófiája. "Az edzőképzésen természetesen gyakran beszélgetünk egymással szakmai kérdésekről. Dárdai egyértelműen a feltolt védekezésben, a támadózónában megszerzett labdákban, vagyis a modern német futballban hisz. Pali része ennek az innovatív, hónapról hónapra változó, fejlett rendszernek, és edzői filozófiáját is ebbe az irányba viszi."

Sallói emellett azt is hangsúlyozza, hogy legyen bármennyire felkészült és elkötelezett egy fiatal edző, a rutint és a tapasztalatot nehéz bármivel helyettesíteni, Dárdainak is türelmesnek kell lennie saját magával, és a közönségnek is vele szemben. "Ismerem Palit, szakmailag csak jót mondhatok a felkészültségéről, a hozzáállásáról. Ugyanakkor a kispad egy más világ, itt még hiányozhat az a rutin, amivel stratégiai döntéseket tud hozni egy edző. Mondok egy példát: 10. perc, kiállítják a kapusod, mit csinálsz? Vagy éppen kiélezett meccsen 1-0-ra vezetsz a 75. percben. Rámész a második gólra, vagy beállsz bekkelni, hogy kihúzd a végéig? Hiába a játékosmúlt, ezeket a helyzeteket át kell élni, kell a rutin, a tapasztalat, a helyzet felmérése, hogy pillanatok alatt döntést tudjon hozni az ember. Ebből a szempontból lehet, hogy egy rutinosabb társat is ki lehetett volna nevezni mellé."

Biztos, hogy Pintérnek mennie kellett?

Sallói elmondása szerint Dárdai a magyar futball védőernyője, aki ebben a feszült helyzetben nyugalmat hozhat a sportágba. Más szempontok szerint viszont nem biztos, hogy szükséges volt a váltás.

"Személyektől függetlenül hiszek az állandóság erejében és hasznosságában. A hirtelen edzőváltás ritkán szerencsés. Az MLSZ nevezte ki Pintér Attilát, most, alig nyolc hónappal később új döntést hozott, de az is csak ideiglenes. Ez sok kérdést vet fel a sikeresség szempontjából, ne feledjük, az új versenykiírás az eddigieknél jóval nagyobb esélyt kínál az Eb-részvételre. A futballban megfontolt döntéseket kell hozni, és aztán kitartani mellettük. Fél év arról szólt, hogy Pintér minden támogatást megkapott, az összetartások kérdésében a klubok is beálltak a sorba a válogatott érdekében, majd most egy kudarc után, minden borul. Ez aggályos, túl gyors. A kiszámíthatóság biztosítása sokszor jobb döntés, mint a váltás."