Vágólapra másolva!
Debrecenben hiába a pompás húszezres stadion, a legutóbbi bajnokin már alig több mint kétezren voltak kint. Az üzemeltető is elismeri, ha ez nem változik, pedálozni kell majd a veszteség elkerüléséért. Márpedig a szurkolók jó része azért marad távol, mert dühös az MLSZ szabályaira.

A májusban átadott új debreceni stadionban négy bajnokit rendeztek a mostani szezonban, ezeket sorrendben 6053 (Puskás Akadémia), 3930 (Haladás), 2546 (Pécs) és 2283 (Kecskemét) szurkoló látta a helyszínen. A tavaszi két bajnokira még 20 500 (Újpest), illetve 19 000 (Honvéd) néző volt kíváncsi. Hasonló a tendencia a DVSC nemzetközi mérkőzései esetében: a Clinftonville ellen még 10 623-an voltak kinn, a BATE-t 7948, a Young Boyst pedig már csak 6053-an látták a Nagyerdei stadionban.

Mindez azért érdekes, mert kezdettől fogva kérdésesnek tűnt, hogy a magyar viszonyok között nagy, jól felszerelt aréna működtetése kifizetődő lehet-e. A kétségeket erősítette, hogy piaci alapon nem találtak üzemeltetőt. A feladatot végül megkapó, részben az önkormányzat tulajdonában álló cég május végén azt válaszolta, egyebek mellett évi 250 ezer eladott belépő kellene a nyereségességhez, ami 8000 körüli átlagnézőszámot jelent. Kósa Lajos, Debrecen polgámestere pedig most érdeklődésünkre azt mondta, a mérkőzéseken 10 500 fős átlagnézőszámra van szükség.

Krecz Tibor, a stadiont üzemeltető MSE Kft. marketingvezetője kérdésünkre emlékeztetett, hogy mivel a dánok elleni válogatott meccs is telt házas volt, az átlagos látogatottság közel áll a polgármester által említett számhoz. (A Diósgyőr két nemzetközi találkozója, amelyet a rossz állapotban lévő DVTK- stadionban nem játszhatott le a miskolci csapat, lefelé húzza az átlagot, azokat ugyanis összesen 11 300 néző nézte meg.) Krecz Tibor hozzátette, sok múlik az egyéb, nem sportvonatkozású rendezvényeken is, az augusztus 20-ai Virágkarneválra például 18 ezren látogattak el.

Pedálozni kéne

Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy ha a néhány ezres bajnoki nézőszámok nem nőnek jelentősen, akkor a 10 ezer körüli átlagra az idény egészét tekintve nincs esély, vagyis a nullszaldós működtetés is csak álom marad. "Tagadhatatlan, az erős kezdés után visszaesett a nézőszám, a közönség események alatti fogyasztását is figyelembe véve azonban egyelőre rendben vagyunk" - közölte Krecz Tibor. "A stadiontúrák, a VIP-, a konferencia- és rendezvénytermeinkben lezajlott egyéb rendezvények száma a május 1-jei nyitás óta meghaladta a 28-at, átlagosan hetente két olyan rendezvényünk van, amely nem mérkőzés. A közeljövőben befejeződnek a bérbe adott helyiségeink beruházásai, fokozatosan nyitnak a kiskereskedelmi és szolgáltató egységek" - sorolta a kommunikációs igazgató.

Tavaly az Újpest ellen még ilyen hangulat volt az új debreceni stadionban:

Krecz ugyanakkor elismerte, ha tartós lenne a mérkőzések nézőszámának alacsony szintje, akkor "igencsak pedáloznunk kellene az egyéb bevételekért". A cég azonban bízik a Lokiban, és abban, hogy a jó játék vonzza a közönséget.

Kérdés, a lanyha érdeklődés oka valóban a csapat gyengébb szereplése, vagy valami más. Pethe Tamás, a Szívtiprók Ultras szurkolói csoport szóvivője az Origónak azt mondta, több oka van annak, hogy kevesebben járnak a meccsekre. Szerinte sokan a csapat mostani játékára nem kíváncsiak, sokaknak viszont ugyanúgy elegük van "az MLSZ ámokfutásából", mint az ultráknak.

A fanatikusok is elpártolnak a csapattól

"A szervezett szurkolói csoportok nevében kijelenthetjük, hogy nem vagyunk hajlandóak tovább asszisztálni ahhoz, ami a magyar fociban zajlik. Mi nem azért nem járunk a meccseinkre, mert most gödörben van a csapatunk. Nekünk és a hozzánk hasonlóan gondolkodóknak elegük van abból, hogy a szövetség - amely több évtizede semmilyen kézzelfogható sikert nem ért el nemzetközi porondon – ahelyett, hogy a saját felelősségét vizsgálná, mindig a szurkolókat okolta a lelátók elnéptelenedéséért, a szövetséget érő kritikákat leghangosabban megfogalmazó szervezett szurkolói csoportokat pedig tűzzel-vassal irtani próbálja" - mondta Pethe Tamás.

A Nagyerdei Stadion avatásán telt ház volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos szerint így is sokkal több bérletet értékesítettek eddig, mint ahányan a meccsekre járnak. "Bár a B-közép csatlakozott a vénaszkenner és a szurkolói regisztráció miatt is tiltakozó Fradi-táborhoz, és ezért ők nem járnak meccsekre, de egy részük a bérletet megvette" - magyarázta Debrecen polgármestere. Hozzátette, a létesítményben eddig több mint 50 esemény volt, és ennek kevesebb mint a fele volt labdarúgással kapcsolatos, ezért már az idén is pozitív végeredményre számítanak.

Pethe Tamás megerősítette, valóban csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek keretében 14 hazai klub szervezett szurkolói csoportjai fejezik ki egységes vagy éppen egyéni módon, hogy az MLSZ intézkedései "mennyire károsan befolyásolják a hazai labdarúgás helyzetét".

Itt már nemcsak a kártyáról van szó

Pethe Tamás szerint a "siralmasan alacsony átlagnézőszámokból már észre kellett volna vennie a szövetségnek, hogy nem jó úton jár. Jelenleg úgy tűnik, hogy az MLSZ-t sem az eredménytelenség, sem a gyalázatosan alacsony nézőszámok nem sarkallják arra, hogy önkritikát gyakoroljon, mert itt már nemcsak a kártyáról van szó, hanem arról, hogy lesz-e még valaha élvezhető magyar labdarúgás” – fogalmazta meg aggályait a szurkolói csoport nevében Pethe Tamás.

A Fradi-ultrák a Groupama Aréna előtt nézték az Újpest elleni derbit:


Az önkormányzati választás közeledtével az MLSZ és a szurkolók közötti rossz viszonyt néhol már a helyi politika is megpróbálja a saját céljaira felhasználni. Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s önkormányzati képviselő a hétvégi Haladás-Videoton bajnoki után (alig több mint 2000-en nézték meg) a Rangado.hu-nak azt mondta, ha ismét ő lesz a sportért felelős alpolgármester a városban, el fogja érni, hogy Szombathelyen ne legyen kötelező a szurkolói kártya.

Arra a felvetésre, hogy a Haladás ezt megteheti-e az MLSZ által szervezett bajnokságban, Czeglédy azt mondta, kíváncsi, hogy "egy nyolcvanezres város önkormányzatával szemben az MLSZ hogyan és miként mer vagy tud fellépni".