Vágólapra másolva!
Idegengyűlölő megnyilvánulásoktól tart a bukaresti román-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn Razvan Burleanu, a román szövetség elnöke.

Burleanu elmondta, az európai szövetség (UEFA) figyelmeztette román tagszervezetét, hogy súlyos következményekre számíthat, ha magyarellenes megnyilvánulások lesznek a lelátón.

"Találkoztam a szurkolói csoportok vezetőivel és komolyan átbeszéltük a kérdést. Magyarország után Észak-Írország válogatottja jön Bukarestbe. Ezt a mérkőzést zárt kapuk mögött kellene lejátszanunk, ha a magyarok elleni selejtezőn xenofób megnyilvánulások lesznek a lelátókon" - idézte a sport.ro portál Burleanut, aki hozzátette, a szurkolói csoportok vezetői megoldásként azt javasolták, hogy a román válogatott már az első percekben szerezze meg a vezetést.

A tavaly szeptemberben rendezett román-magyar vb-selejtező (3-0) után a FIFA 90 ezer svájci frankos bírságot szabott ki az etikai kódex 65. cikkelyének megsértése miatt a román szövetségre. A találkozó megfigyelője jelentésében azt írta, a román szurkolók idegengyűlölő rigmusokat skandáltak a meccs alatt, továbbá kitért arra is, hogy a drukkerek között incidensek voltak. A hazai közönség többször skandálta, hogy "kifelé a magyarokkal az országból".

A romániai sportsajtót továbbra is foglalkoztatja, hogy Victor Piturca marad-e az Eb-selejtezők végéig a szövetségi kapitány. Piturca korábban a szaúdi al-Ittihad Dzsidda együttesétől kapott kecsegtető ajánlatot, de nem távozhatott, mert a román szövetség nem mondott le az idő előtti szerződésbontás esetén kifizetendő 1,4 millió eurós kártérítésről - ez az összeg azóta a felére csökkent, miután a kapitány megállapodott a szövetséggel. Lapértesülések szerint az al-Ittihad továbbra is számít Piturcára, és a bukaresti román-magyar mérkőzés után újabb tárgyalásokba kezd a trénerrel.

Razvan Burleanu kijelentette, egyáltalán nem tetszik neki, hogy nem tudja: számíthat-e Piturcára vagy sem, ezért már ezen a héten megbeszélésre hívja a szakvezetőt.

Románia Magyarországgal azonos selejtezőcsoportból próbál kijutni a 2016-os franciaországi Eb-re. A két együttes október 11-én Bukarestben mérkőzik meg egymással. A találkozóra új gyepszőnyeget kap a Nemzeti Aréna.