Vágólapra másolva!
A szurkolói kártyával kapcsolatos kifogásokra reagált az MLSZ hétfő délután. A szövetség kérdezz-felelek formában tárgyalja az elsősorban az ultrák által kifogásolt eszköz szükségességét.

Íme az MLSZ hétfői közleményének rövidített változata, melyben elmagyarázzák a legfontosabb tudnivalókat a Klubkártyával kapcsolatban, és igyekeznek válaszolni a rendszert ért panaszokra:

Miért van szükség egyáltalán kártyára?

Mert a jogszabály előírja egyes személyes adatok megadását minden egyes jegyvásárlás előtt. Aki azonban egyszer kiváltja a kártyát, annak ezt követően mindössze néhány másodpercig tart az online vagy helyszíni jegyvásárlás. (...) A kártyához mindössze három alapadatot kell megadni. Lényegesen kevesebb információt, mint amennyit egy bankkártya, vagy vásárlói hűségkártya kiváltásakor, vagy egy akármilyen internetes regisztrációkor kérnek tőlünk, nap mint nap.

Tényleg nagy ellenállás jellemzi a szurkolói kártya kiváltását?

Nem.
Miután 16 NB I-es klub és az MLSZ közös munkájáról van szó, így sok az eltérés, kihívás. A fent említett mondatot egyes szurkolói csoportok tagjai rendszeresen bedobják. Ezzel szemben a valóság az, hogy a tüntetés napjáig 98 ezer kártyát váltottak ki a meccsek iránt érdeklődők országszerte, Szombathelytől Újpesten át Nyíregyházáig.

Miért lett kötelező a korábban önkéntes kártyakiváltás?

Mert lassan indult be a kártyák ésszerű használatának folyamata. Korábban, amíg nem volt kötelező a kártyák kiváltása, több mint egy év alatt mindössze négyezren éltek az eszköz kiváltásával, és az eszközben rejlő lehetőséget a klubok sem minden esetben ismerték fel. Ennek következményeként olyan mérkőzések előtt is hosszú sorban állás, vagy akár tülekedés alakult ki, amelyeket végül csak néhány ezren tekintettek meg.

Külföldön is kérik az adataimat?

Eltér a szabályozás országonként.

Mi várható?

A DVSC, a Ferencváros, és a Puskás Akadémia új stadionját már átadták, a következő két évben az összes első- és másodosztályú stadion megújul olyan módon, hogy kulturáltan, magasabb fogyasztói színvonalon várhassa a mérkőzésekre érkezőket.

Akkor végül is mi a baj a szurkolói kártyával?

Valódi, érdemi kifogásokat nem ismerünk. Ismételjük: a kártya kizárólag a névre szóló jegykiadás törvényi kötelezettségének előírását segíti gyorsan és egyszerűen végrehajtani. (...) Ez Európa, ez a XXI. század.

A szövetség teljes cikkét itt olvashatja.