Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, egyelőre hiába Kubatov Gábor FTC-elnök felajánlása, hogy tárgyalna a szurkolókkal, hogy visszacsábítsa őket a stadionba, a drukkerek nem bíznak benne, és nem hajlandóak bedugni a kezüket a vénaszkennerbe. Vannak, akik attól tartanak, hogy ha megadják az adataikat, akkor a Fradi biztonsági emberei meglátogatják őket az otthonukban, mások szerint esélye sincs a tábornak az elnökkel szemben, de van olyan vélemény is, hogy Kubatov ezzel az ajánlattal próbál meg éket verni az ultrák közé. Dr. Springer Miklós, az FTC legidősebb elnökségi tagja szerint szó sincs erről, de a stadionba még kerítést sem építettek, ezért önvédelmi célból muszáj regisztrálni a drukkereket.

"A mai közgyűlésen elhangzott, hogy Kubatov Gábor hajlandó ismét tárgyalni a Táborral, ha bejönnek a stadionba” – adta hírül hétfőn a Fradi-szurkolókat tömörítő Ferenczvárosi C-közép Facebook-oldal. A drukkerek azonnal reagálni kezdtek a kijelentésre, de nem feltétlenül úgy, ahogy a hétfőn újabb négy évre a klub elnökének megválasztott Kubatov szerette volna.

"Először tárgyaljon, aztán bemegyünk. Menjünk be az ő szabályai szerint? Akkor már minek tárgyalni? Mikor már ezek azt se fogják tudni, mi az a Fradi, mi még mindig ott leszünk” – kommentálta a hírt egy fradista.

Nem így kell tárgyalni

A hozzászólok nagy része egyetértett abban, hogy ha egyszer átadják magukat a vénaszkenneres regisztrációnak, akkor azzal az elnök szabályait fogadják el. "Tárgyalni nem úgy kell, hogy ’fogadjátok el a feltételeinket, és majd beszélhetünk’" - fogalmazott egy drukker.

Valós Kubatov felajánlása? Forrás: MTI/Földi Imre

A Facebook-oldal információi szerint Kubatov nem is a vénaszkennerről akar tárgyalni, hanem más, a szurkolók által ugyancsak kifogásolt, kényes témákról, mint például a jegyárakról, a biztonsági szolgálatról, a pirotechnikáról vagy a kiemelt meccseken a szurkolók buszoztatásáról.

Vannak olyanok, akik nem a beléptetés megszigorítása vagy a magas jegyárak miatt nem járnak Fradi-meccsre, hanem azért, mert már nincs hangulat a stadionban. "Örülnék neki, mert már hiányzik a stadion hangulata. Én szkenneltem, egyszer voltam kint eddig, de csak akkor megyek ki megint, ha bent lesz az igazi tábor" - kommentálta a hírt egy szurkoló.

Egy másik drukker is hasonlóképpen látja, szerinte is meg kellene egyeznie az elnöknek és a tábornak. „Szkenneltem, mert be akartunk menni, a 6 éves kislányom, a 12 éves fiam, a feleségem és én. 180 km-ről jártunk az Üllőire és a Puskásba, volt, hogy éjjel fél 2-re értünk haza. Voltunk a családi napon, a Nyíregyháza elleni idénynyitón is, nem bírtam volna ki, hogy az első bajnokin nem lehetek ott. Azóta nem voltunk sehol, és nem is megyünk, amíg ti, csoportok nem jöttök haza."

Az utolsó Fradi-Újpest az Albert-stadionban, ez hiányzik az új arénából:

Egy másik hozzászóló próbálta rábeszélni a szurkolókat, hogy engedjenek Kubatov kérésének, így fogalmazott: „Szerintem meg ez egy baromi nagy ütőkártya lehet a csoportok kezében, ha okosan csinálnák. Tudom, ellenkezik az elveikkel, de tegyük fel, betenyerelnek és bemennek. Ott csinálnak egy olyan pokoli hangulatot vecsési módra mindenféle sallang nélkül, hogy arról beszél majd az ország. Ezzel minden fradista szívét megdobogtatják és ők kerülnének a nyeregbe. Mehetnének a meccs után úgy tárgyalni Kubatovval, hogy tessék, velünk ilyen a hangulat, és ha esetleg mégsem sikerül megegyezni, eldobják a kártyákat és többet nem mennek be, folytathatják a bojkottot. De egy pokoli hangulatú meccs után az összes fradista Kubatovtól fogja elvárni, hogy tegyen meg mindent, hogy ez a csodálatos tábor bent maradjon. Óriási nyomást tudnának rá helyezni a csoportok. Az ára annyi, hogy egy, azaz egy meccsre engednek. Nagy ár?” – írta a kommentelő.

Ugyanez a felhasználó később egy hasonlóan hosszú, ugyancsak a szurkolókat a vénaszkenneres regisztrációra buzdító lelkes hozzászólást eresztett meg, szerinte a pozíciójában megerősített Kubatov Gábor ellen nincs esélyük a szurkolóknak, akiknek egyetlen lehetőségük, hogy most kompromisszumot kötnek, és engednek az elnöknek. Az mindenesetre érdekes, hogy ennek a felhasználónak mintha semmilyen identitása nem lenne, az adatlapján egyetlen kép, információ és dátum sincs, mintha ezt a profilt csak azért hozták volna létre, hogy a hír alá kommentálhasson.

Bemegyünk, aztán mindenkit meglátogatnak a bűnőzők

Sokan azonban totálisan hajthatatlanok, ha a szkennelésről van szó. „Bemegyünk, aztán majd mindenkit meglátogat otthon a szeku. Amíg köztörvényesek látják el a feladatukat, addig én nem adom a nevem” – utalt egy másik drukker arra, hogy az ultrák szerint a Fradi biztonsági szolgálatában több köztörvényes bűnöző is dolgozik.

"Van ugye az összefogás. Ha most bemegyünk, valahol az összes tábort szembeköpjük. Így próbál meg Kubatov éket verni az ultrák közé” – vallja egy másik drukker.

Az Újpest elleni idei idegenbeli meccset a Groupama Aréna előtt nézték a fradisták Forrás: www.polyakattila.hu/Polyak Attila

Dr. Springer Miklós, az FTC alapítójának unokája, az elnökség legrégebbi és legidősebb tagja is üzent a szurkolóknak az említett közgyűlésen. "Mindig nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy az egyesület családi jellegét kidomborítsam. A szurkolók óriási hibát követnek el, ugyanis ezek az intézkedések nem ellenük szólnak. Az egyesületnek önvédelmi szempontokból is muszáj védeni ezt a csodálatos új létesítmény, amelyben még kerítés sincs, annyira megbízunk a szurkolókban."

Springer Miklós hozzátette: az olyan drukkerekre azonban nincs szükségük, akik csak azért mennek a meccsekre, hogy balhét csináljanak, és miattuk az utóbbi években is több millió forint büntetéssel sújtották a Ferencvárost, márpedig ez nem a klub érdekeit szolgálja. "Azok a szurkolók, akik igazán szeretik a Ferencvárost, azok megértik, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani. Nem kívánunk senkiről listát állítani, nem kívánunk senkiről adatokat gyűjtögetni, csak azt kívánom, hogy töltsék meg a stadiont, és minél többen kiabálják azt, hogy Hajrá Fradi!"