Vágólapra másolva!
A fociválogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs lobbizik azért, hogy Dárdai Pál maradjon a magyar szövetségi kapitány. A finnek ellen 1-0-s siker után a játékosok nyakon öntötték a szakembert, akivel három meccsen hét pontot gyűjtött a csapat, és elvileg az oroszok elleni barátságos meccs után elköszön Magyarországtól, hogy visszatérjen Berlinbe. Tőzsér Dániel szerint megmutattuk, hogy erős csapatunk van. A gólszerző Gera Zoltán a meccs után szó nélkül elmenekült a Fradi-stadionból.

"Egy nagyon jó erőkből álló finn válogatottat sikerült csúszva-mászva megvernünk, nincs ezen mit szépíteni" - értékelte a finnek elleni Eb-selejtezőn elért 1-0-s sikert Dzsudzsák Balázs. "Az első félidőben volt egy kapufájuk, de a magyar védelem így is helytállt, még Juhász Roli kiesése után is. Nagyon büszke vagyok a csapatra. A múltkor a 92. percben nyertünk, most hét perccel visszahoztuk a győzelmet. Egy jó beadás után sikerült egy szép gólt szereznünk, hoztuk a finnek elleni megszokott forgatókönyvet" - fogalmazott a csapatkapitány.

Így tudunk küzdeni, játszani, harcolni, futballozni

Dzsudzsák úgy véli, hogy egy hónapja nagy fordulat történt a válogatottnál. "Ha jól csináljuk a dolgunkat, és megverünk jó csapatokat, az jó hatással lehet a szurkolókra, a médiára, az utánpótlásra is. Azért dolgozunk, hogy valami megmozduljon, és ne csak az történjen, hogy a meccs előtti napokban arról beszélünk, hogy szeretnénk három pontot szerezni. Amikor azt mondtam, hogy szeretnénk a csoportból továbbjutni, úgy gondoltam, hogy ez egy reális célkitűzés, most pedig pláne reális lett, hogy a csapat megmutatta, ha kell, így tud küzdeni, játszani, harcolni, futballozni."

Ebben a csoportban bármi megtörténhet

Hozzátette, a Feröer-szigetek ellen meccs után majdhogynem lehajtott fejjel jött haza a válogatott. "Mivel csak 1-0-ra tudtunk nyerni, sok helyen lehúztak bennünket. Pedig ez a Feröer - remélem, nem kamuztak benn a többiek - legyőzte Görögországot. Ebben a csoportban bármi megtörténhet, és nyugodtan készülhetünk a keddi, oroszok ellen barátságos mérkőzésre."

Dzsudzsák egyik szép beadása Fotó: Polyák Attila - Origo

A feröeriek görögországi diadalát ő sem várta. "Az nem lepett volna meg, ha otthon nyernek, mert tudom, milyen körülmények vannak kinn, de így meglepett, és csak örülni tudok annak, hogy legyőzték a görögöket idegenben. Ez tényleg egy nyitott csoport. "

Dzsudzsák is marasztalja Dárdait

Pintér Attila menesztése után Dárdai Pál csak ideiglenesen, a 2014-es évre vállalta el a kapitányi posztot, így elvileg az oroszok elleni, jövő keddi barátságos meccs után elköszön, és visszatér Berlinbe. Sokan, köztük Dzsudzsák is szeretné, ha maradna a Hertha-ikon. "Sokat gondolkodtam, hogy ezt elmondjam-e vagy nem, de szeretnék üzenni Dárdai Pálnak és a feleségének: remélem, hogy a visszaútra nincs meg Palinak a jegye. Remélem, marad, lobbiztam is érte. De ez nem a mi dolgunk, a mi dolgunk az, hogy teljesítsük azt, amit ő elvár tőlünk. Nem hiszem, hogy ezek után arra lenne szüksége, hogy győzködjük. Ezzel együtt úgy látom, hogy mindenki vele szeretne sikeres lenni. Végre találtunk egy olyan kapitányt, aki minden szempontból a csapatnak és az országnak is megfelel, ráadásul magyar."

Ezt az öltönyt percekkel később cserélni kellett Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Dinamo balszélsője szerint Dárdai nélkül biztosan nem ért volna el hét pontot a csapat. "Nyakon öntöttük a meccs után, így öltönyt kellett cserélnie. Ha így folytatjuk, szép jövő előtt állunk."

Lovrencsics-pacsi a finn klubtárssal

A csereként beállt Lovrencsics Gergőtől Dárdai gólpasszt, a másodedző Szabics Imre gólt kért, végül az előbbi jött össze, aminek a Lech Poznan légiósa nagyon örül. A pályára lépése után pacsizott a finn Kasper Hämäläinennel. "Ez természetes, hiszen klubtársak, barátok vagyunk, és ez a tisztelet jelképe volt, még mezt is cseréltünk."

Lovrencsics Pápáról igazolt Poznanba, s mint az Origónak elmondta, éppen úgy szerette volna alakítani a karrierét, mint ahogyan történt. "Pápáról külföldre szerettem volna igazolni, majd Poznanban az volt a célom, hogy stabil kezdő legyek, aztán szerettem volna válogatott lenni, és ez nagy örömömre sikerült is.”

Az történt, amit elterveztünk

Tőzsér Dániel remekül fogta össze a csapatot a középpályáról, ám ő mégsem gondol arra, hogy bárkit is ki kellene emelni a siker után: "Csapatként értük el a győzelmet, megmutattuk, hogy erős válogatottunk van. Nem voltunk türelmetlenek, tudtuk, hogy ez lesz a menete a mérkőzésnek. Szervezettségben jobbak voltunk, és nagyot küzdöttünk ma."

A csapat győzelme Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Úgy érzi, semmi gond nincs azzal, hogy nem szép játékkal, és csak a végén sikerült győzni a finnek ellen. "A miénk nem a spanyol vagy a francia válogatott, ezért olyan taktikát kell alkalmaznunk, amellyel esetleg csak a végén lőtt góllal nyerünk kínkeservesen. Nem szabad hazai pályán sem nekiesni senkinek. Amit elterveztünk, az történt a pályán."

Az ellenfél kapusa, Lukas Hradecky a meccs után azt mondta, hogy szerinte a finnek érdemeltek volna győzelmet, Tőzsér ezzel nem ért egyet. "Ha labdabirtoklásra játszanák a futballt, akkor lehet, de nem arra játsszák. Mi rúgtunk egy gólt, ők nem, azaz nem ők érdemelték meg a győzelmet."

Gera a mi kis zsenink

Tőzsér a gólszerző Gera Zoltánt azért mégiscsak kiemelte. "Gera a mi kis zsenink, nagyon fontos láncszeme a csapatnak, és ezt ma is bizonyította." A Fradi 35 éves középpályása a meccs után egyébként a médiát kikerülve hagyta el a stadiont - egyedül a meccset közvetítő tv-nek adott rövid nyilatkozatot -, így hiába vártak rá mintegy éjfélig az újságírók, nem lehetett megkérdezni, Gera hogyan élte meg a győzelmet.

A Watford szabadrúgás-specialistája szintén marasztalná a kapitányt: "Egyértelműen szeretném, ha maradna a kispadon Dárdai Pál. Bízzunk benne, hogy marad.”