Tényleg árulják az Újpest FC-t

újpest fc pénzügyi jogi helyzet
Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa beszél a klub évnyitó sajtótájékoztatóján a Szusza Ferenc Stadionban 2012. január 9-én
Vágólapra másolva!
Vályi-Nagy Vilmos egykori államtitkár tagadja, hogy az Újpest FC megvásárlásáról tárgyalna a klub belga tulajdonosával. Azt ugyanakkor klubközeli forrásaink megerősítették, hogy miután csalódott a támogatás hiánya miatt, és havonta tízmilliókat bukik, Roderick Duchatelet valóban vevőt keres a csapatra. Csak egyelőre nem talál.

"Valóban nagy Újpest-szurkoló vagyok gyerekkorom óta, de annak az értesülésnek, hogy megvásárolnám az Újpest FC-t, vagy akár csak tárgyalnék erről valaki képviseletében, semmilyen alapja nincs" – válaszolta az Origo megkeresésére Vályi-Nagy Vilmos, a második Orbán-kormány korábbi infokommunikációs államtitkára.

A Cink azt írta pénteken, hogy Vályi-Nagyról "jól értesült újpestiek azt pletykálják", hogy tárgyal a klub megvételéről az Újpest belga tulajdonosával, Roderick Duchatelet-vel, és 3 milliárd forintot kínál érte. "Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyen összegekről tárgyaljak, de szerintem nem is ér ennyit a csapat" – mondta az egykori államtitkár.

Családi és üzleti okok

Azt viszont kérdésünkre két, egymástól független, a klub ügyeire rálátó forrás is megerősítette, hogy a tulajdonosa vevőt keres az Újpest FC-re. Egyikük úgy tudja, ennek egyik oka, hogy Duchatelet felesége szeretne hazatérni Belgiumba, a másik pedig az, hogy az üzletember már nem akar pénzt tenni a klubba.

Másik forrásunk szerint az újpesti csapat működtetésének költsége havonta 80-100 millió forint, ennek 50-60 százalékát teszik ki a bevételek, a maradékot a tulajdonosnak kell állnia. A cégnek tartozása nincs, mindent pontosan fizet.

Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa beszél a klub évnyitó sajtótájékoztatóján. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A klubhoz közeli forrás szerint Duchatelet csalódott, mert arra számított, hogy talál egy vagy több igazán komoly szponzort a terveihez, de eddig nem járt sikerrel. "Amikor 2011-ben idejött, kormánykörökből biztatták, ezért azt remélte, támogatást is kap majd, akár áttételesen. Most már eladná a csapatot, ha lenne vevő. Érdeklődő már volt több is" – magyarázta, de neveket nem tudott mondani.

Kérdésünkre, hogy Duchatelet valóban 4 milliárdot akar-e az Újpestért, ahogy azt a Cink írta, a forrás azt mondta, konkrét információja nincs erről, de valószínűnek tartja, hogy kisebb összegről is meg lehetne vele állapodni. Két éve Duchatelet azt mondta, érkezése óta 10 millió eurót, vagyis mostani árfolyamon több mint 3 milliárd forintot fektetett a klubba.

A polgármester szerint a tulajdonos ne alkudozzon

"Ha a tulajdonosnak nincs érdemi célja a csapattal, akkor szerintem az lenne a legtisztességesebb tőle, ha elsősorban a klub érdekét tartaná szem előtt, nem a saját anyagi érdekeit" – mondta az Origónak Wintermantel Zsolt újpesti polgármester. Kérdésünkre, hogy ez alatt azt érti-e, hogy ha van érdeklődő, akkor ne alkudozzon a vételáron, Wintermantel Zsolt igennel válaszolt.

"Ha a csapatot tavaly nem mentettük volna meg néhányan összefogva az anyaklubbal, az UTE-val együtt, akkor Duchatelet úr gyakorlatilag az egész befektetését elvesztette volna, egy BLASZ 4-es csapatért semmit se kapna most. Számomra a klub és az a szellemiség, amelyet a 130 éves múlt képvisel, sokkal többet ér, mint az anyagi haszon. Amikor Duchatelet úr Újpestre jött, bizalommal és segítő szándékkal fogadtuk. Ha menni akar, tegye ezt ugyanolyan tisztességesen, ahogy mi fogadtuk őt!" – tette hozzá a polgármester.