Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, az FTC elnöke szerint méltatlan körülmények között nem érhet el sikereket a magyar sport, ezért fontos, hogy olyan stadionok épülhessenek, mint amilyen a zöld-fehér futballcsapaté. De hogy sikerült a Fradiba csábítani egy Premier League-játékost?

A Ferencvárosnál öt éve megvizsgálták, miért nem járnak a drukkerek a meccsekre, és arra jutottak, hogy azért, mert félnek. De mitől? "A trágárságtól, az utcai összetűzésektől, semmiképp nem szeretnének rohamrendőröket látni. Éppen ezért mi próbáltunk olyan stadiont létrehozni, amely az új kor kihívásainak megfelel, amelyben a legnagyobb biztonságban lehetnek a szurkolók" – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke a szerdai Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencián tartott előadásában.

A Létesítményfejlesztés – iránytű a stadionépítéshez? című előadás jórészt arról szólt, hogy miért lett a Fradi új stadionja olyan,amilyen, és mit remél tőle a klub.

Egy stadion épült évtizedek alatt, az is haldoklik

Kubatov szerint nagy kérdés, hogy méltatlan körülmények között lehet-e sikereket elérni. A válasz szerinte egyértelmű nem, és komoly probléma, hogy negyven évig nem volt Magyarországon létesítményfejlesztés. "Ezért van egy torz futballbajnokságunk, később kezdünk és próbáljuk minél korábban befejezni a bajnokságot a fűtetlen pályáinkon. Negyven év alatt összesen egy stadiont építettünk, a Stadlert, amely méltatlan körülmények között haldoklik – ez a vicc kategóriája."

"Megszűnt a biztonságiak korrumpálhatósága" Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az elnök meggyőződése, hogy az infrastruktúra hatással van a sportra, nemcsak a szurkolói kultúrára, a nézőszámra, de még a játékosigazolásokra is.

Ezt igazolja szerinte a belga Ronald Lamah példája, akit elsősorban nem pénzzel sikerült meggyőzni arról, hogy a Premier League-ben szereplő Swansea-tól a Fradiba igazoljon. A vezetők arra kérték a játékost, hogy először nézze meg az edzőközpontot, az edzői stábot, a körülményeket, és csak ezután kerüljön szóba a pénz. A középpályást meggyőzték a látottak, és aláírta a szerződését. "Néhány éve ez elképzelhetetlen lett volna" – jelentette ki Kubatov.

Legek stadionja

A mostani Groupama Arénát úgy emlegette, mint amit "a legek stadionjának" tartanak, hiszen több mint 15 ezren tudnak rákapcsolódni a wifire, és van egy nagy vitát kiváltó, új beléptető-rendszer, a nevezetes vénaszkennerrel párosítva, amely miatt az ultrák bojkottálják a meccseket. "Sajnálom, de a Fradinak az volt az érdeke, hogy száz százalékban be tudja azonosítani a szurkolókat. Így kevesebb biztonsági emberre is van szükség, egyúttal megszűnt a biztonságiak korrumpálhatósága" - magyarázta a politikus.

"Akkora a stadion szerverszobája, mint a NASA-é" Forrás: MTI/Mohai Balázs


Kubatov Gábor azzal is büszkélkedett, hogy kiépítették a gólvonal-technológiát is, így akár egy ifi-Eb vagy -vb meccseitt is megrendezhetnék az arénában. "Olyan elemzőrendszerünk van, amely hárommillió adatot vesz fel egy meccsen, így megvizsgálható a focisták gyorsulása, futása, futó- és sebességzónája, hogy hány párharcot nyertek, a földön vagy a levegőben vesztették el, a passzok milyen hosszúak voltak." Kiemelte, korábban néhány laptop üzemeltette a stadiont, most pedig "akkora a stadion szerverszobája, mint a NASA-é".

Szét kell választani a négy nézői csoportot

Úgy véli, a felelősség nagy, mert egy csapat átlagosan 50 évente tud egy új stadiont építeni. Az Albert-stadiont a fradisták ugyan ékszerdoboznak tartották, de mérhetetlen hiányosságai voltak, a legfontosabb a biztonság hiánya volt. "Az európai szisztéma négy nézői csoportot különböztet meg. Vannak a klub saját ultrái, az ellenfél ultrái, van az átlagszurkoló és a VIP-néző. Ezek a rétegek egyébként nem szeretik egymást, éppen ezért szét kell őket választani. Ezt az előző stadionban nem lehetett megoldani (...) Rossz büfék, méltatlan mellékhelységek voltak a stadionban, ahová egy gyereket vagy hölgyet nem lehetett kivinni, és nem volt VIP-kiszolgálás" - sorolta a klubelnök.

A régi stadiont a szurkolók imádták, de rengeteg hiányossága volt Forrás: MTI/Illyés Tibor


A stadion nem költség, hanem lehetőség

Komoly hiba volt, hogy a stadionra a klub 25 éven át pénznyelőként tekintett, nem lehetőségként. Most viszont pénzt keres vele: a Fradi és az üzemeltető Lagardere (ez a cég üzemelteti többek között a Hamburg, a Frankfurt és a Juventus stadionját is) elosztja az üzemeltetés hasznát. Ennek aránya üzleti titok, de annyi tudható, hogy a Fradié az ajándéktárgyak árusításából származó bevétel. Ebből tavaly 460 millió forint folyt be, az idei terv 800 millió. A stadionban 20 millió forint körüli áron bérelhető 34 skyboxból (ez lényegében egy VIP-páholyként funkcionáló szoba) 22 már elkelt.

Így fest a Groupama Aréna a VIP Gold-páholyból Fotó: Bielik István - Origo

Stadion mint rendezvénycsarnok

Egy stadionban egy évben maximum 50 mérkőzést játszanak le, de mi lesz akkor a maradék 315 nappal? A Fradi-stadionban akár 1800 fős rendezvényeket lehet szervezni, az augusztusi nyitás óta volt már nagyjából száz, és később lesznek koncertek, egyéb sportrendezvények is.

A Fradi focicsapatát most jórészt német szakemberek irányítják, és Kubatov szerint éppen Németország példája mutatja, hogyan lehet előrejutni. "Amikor a kétezres évek elején a német futball összedőlt, akkor teljes szakmai koncepciót váltottak. Schweinsteigert, Lahmot és társaikat ekkor nevelték ki, és elindult egy komoly stadionfejlesztési koncepció: az összes 1-3. osztályú stadiont felújították. Ez meglátszik a nézőszámokon, a német labdarúgás üzleti vonzerején. Ezek után a német foci kiemelkedett Európában, most pedig mindenki próbál kapaszkodni. Most a Real Madrid, a Barcelona és a Milan is próbál stadiont fejleszteni."

* * *

Kétszer annyi résztvevő volt
"A konferencia célja, hogy évent egy alkalommal szervezzünk egy olyan félnapos fórumot, ahol külföldi és magyar szakemberek érdekes előadásokat tarthatnak. Fontos, hogy az előadások a gyakorlatban is hasznosítható információkat tartalmazzanak, amelyeket a főleg sportmenedzsmentben dolgozó hallgatóság használni tud a munkája során. Most kétszer annyi résztvevőnk volt, mint elsőre, közel 300 ember" - mondta a konferenciáról az Origónak Dr. Váczi János XII. kerületi alpolgármester.