Szurkolói kártyák számában már nagyon jók vagyunk

FTC Fradi Ferencvárosi torna Club Groupama Aréna VIP Gold
FTC,Fradi,Ferencvárosi torna Club,Groupama Aréna,VIP Gold
Vágólapra másolva!
A Ferencvárosnál az ultrák nem akarnak behódolni a szigorú beléptetési politikának, Újpesten meg a klub irányzott elő stadionbezárást. Az MLSZ 140 ezer kiváltott szurkolói kártyát számolt össze, de nézők ősszel alig jártak meccsekre. Pénteken rajtol az NB I tavaszi idénye, a veretlen Fradi Újvárosban, a listavezető Videoton Győrben, a címvédő Debrecen Felcsúton játszik.

Több mint két és fél hónap után folytatódik a hétvégén a magyar élvonalbeli focibajnokság, de ahogy ősszel, úgy egyelőre most is több szó esik a szurkolókról, mint a csapatokról.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) adatai alapján február közepéig több mint 140 ezer szurkolói kártyát állítottak ki a klubok, azaz a nézőszám elvileg csúcsokat is dönthetne fordulónként. A helyzet azonban merően más.

Újpesten megelégelték

A 2014-15-ös szezon kezdete óta harcban állnak a ferencvárosi ultrák a klubvezetéssel a klub szigorú beléptetési politikája, elsősorban a vénaszkenner miatt. A vadonatúj stadionban jóval kevesebb a néző a vártnál, noha az MLSZ statisztikái szerint a klub szimpatizánsai váltották ki a legtöbb szurkolói kártyát.

Vignjevicnek talán nem kell üres Újpest-stadionban irányítania csapatát Fotó: Bielik István - Origo

Egy nappa a rajt előtt Újpesten is végleg összeveszett a klubvezetés a drukkerekkel. A vezetők megelégelték, hogy az MLSZ az idény első felében 7,7 millió forintos bírságot szabott ki a klubra, ezért újabb szurkolói rendbontás, illetve pénzbírság kiszabása esetére stadionbezárást helyezett kilátásba. A szövetség erre válaszul a versenyszabályzatra hivatkozva azt közölte, az Újpest nem korlátozhatja a szurkolókat, stadionbezárásra csak hatósági intézkedés vagy fegyelmi határozat nyomán kerülhet sor.

Szusza-főpróba a Pécs ellen

A főpróbára szombaton Pécs ellen kerülhet sor a Szusza Ferenc-stadionban, és az őszi 1-1 után győzelemre készül az Újpest. A klub szerdán még igazolt egy középpályást, a kaposvári Aaron Addót, korábban a montenegrói Mihailo Perovic (Buducnost) és a szerb Nemanja Andric (Győr) is érkezett, az öt távozó közül a legérzékenyebb veszteség Simon Krisztián (1860 München) lehet.

Nagy kérdés, hogy az öt légióst is igazoló vendégeknél Robert Jarni milyen csapatot épített – mindenesetre jó jel, hogy az új játékosok közül a bolgár Dimitar Makriev és a horvát Ivor Weitzer két-két gólt szerzett a felkészülés során.

Nikolics, te drága!

A 18. forduló rangadóján a listavezető Videoton a legutóbbi szezonban ezüstérmes Győr otthonába látogat. Míg a fehérváriaknál – akik mindössze egyetlen vereséget szenvedtek el a mostani szezonban – nyugodt volt a holtszezon, a győrieknél sok játékos távozott és érkezett. Az ETO kilenc edzőmeccse közül négyet megnyert, háromszor ikszelt és kétszer kikapott, ezzel szemben a fehérváriak hét mérkőzésből csupán kettőt nyertek meg, a Dinamo Kijev elleni gól nélküli döntetlen mellett kikaptak a német 1860 Münchentől és az orosz CSZKA Moszkvától.

Juhász Roland és Nikolics Nemanja Forrás: MTI/Beliczay László

Vasárnap a két csapat történetének 95. találkozója következik. A Videoton 2011 ősze óta nem kapott ki az ETO Parkban, és most is esélyes lehet, hiszen a Transfermarkt.de adatai alapján nála játszik az NB I legértékesebb labdarúgója, az 1,3 millió euróra becsült Nikolics Nemanja.

Ez nem kirándulás

A Diósgyőr Szombathelyre megy, és Szivics Tomiszláv szeretné, ha a megtett kilométerek egyenes arányban állnának a megszerzett pontokkal.

"Nekünk csak a három pontra szabad gondolni, akárki ellen játszunk. A mostani ellenfelet úgy hívják, hogy Haladás, a célunk nem változott. Nem kirándulni megyünk, nem szeretnék ilyen hosszú utazás után pont nélkül hazajönni" - nyilatkozta a Diósgyőr edzője.

Koman a Diósgyőrrel tér vissza Szombathelyre Forrás: MTI/Vajda János

A vendégeknél a legkülönösebb helyzetben a frissen igazolt Koman Vladimir érezheti magát, aki eddig felnőtt mérkőzésen csak egy csapatban szerepelt Magyarországon: 2004-2005-ben, 16 évesen, a Haladásban.

Úgy szakmailag, mint emberileg

A Haladás edzője, Szentes Lázár szerint a hét hazai és hat idegenbeli bajnokin minimum hat győzelem kell a biztos bennmaradáshoz.

"Úgy gondolom, az utóbbi évek legjobb erősítését hajtottuk végre, három-négy olyan játékos is érkezett, aki rögtön húzóember lehet. A török és az olasz edzőtáborban pedig szakmailag és emberileg is sikerült összekovácsolni a csapatot" - vélekedett a klub honlapján Illés Béla sportigazgató.

Újvárosban a Fradi

Vasárnap az újonc Dunaújváros a Ferencvárost látja vendégül. A hazaiaktól ugyan két egykori Fradi-játékos, Józsi György és Milan Peric távozott, de érkezett Hidvégi Sándor és Rafe Wolfe, akik ugyancsak játszottak egykoron az Üllői úton.

Jól muzsikált eddig a Doll-csapat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fradi bombaformában van – kilenc felkészülési meccséből nyolcat megnyert, a Debrecennel játszott 0-0-t –, az újvárosiak viszont öt vereség és egy döntetlen mellett csak a Bölcske, az Ajka, a szlovák első osztály sereghajtója, a Besztercebánya, illetve a kazah Sahtyor Karagandi ellen nyertek.

És a többi...

A 18. fordulót péntek este az ősz meglepetéscsapata, a második helyen álló MTK és a Paks mérkőzése nyitja, szombaton a három kapussal felálló Nyíregyháza a múlt heti, elhalasztott meccsen szerzett pont után a Budapest Honvédot, a Kecskemét a Pápát fogadja.

A címvédő Debrecen szombaton a Puskás Akadémia otthonába látogat: a felcsútiak legutóbbi három bajnokijukat egyaránt 1-0-ra nyerték meg, míg a Debrecen legutóbbi nyolc találkozójából hétszer győzött és egy döntetlent játszott.

A 18. forduló programja

Péntek:
MTK Budapest - Paksi FC 19.00 (vezeti: Andó-Szabó; tv: Duna TV)
Szombat:
Szombathelyi Haladás - Diósgyőri VTK 14.00 (v.: Szabó Zs.; tv: Duna TV)
Nyíregyháza Spartacus - Budapest Honvéd 16.00 (v.: Bognár)
Kecskeméti TE - Lombard Pápa Termál FC 16.00 (v.: Erdős)
Puskás Akadémia - DVSC-TEVA 16.00 (v.: Pintér; tv.: Sport1)
Újpest FC - PMFC-Matias 18.30 (v.: Fábián; tv.: Sport1)
Vasárnap:
Győri ETO FC - Videoton 16.30 (v. Farkas Á., tv: Duna TV)
Dunaújváros - Ferencváros 18.30 (v.: Solymosi; tv.: Sport2)