Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott elvesztette első mérkőzését az Eb-részvételért zajló elitkörben, miután 1-0-ra kikapott a csehektől. A lelátón rengeteg játékosmegfigyelő foglalt helyek, hogy ők kire figyeltek fel, egyelőre titok, nálunk Vogyicska Bálint, az MTK középpályása volt a legjobb, aki a csata hevében több helyen is összevérezte a mezét. A Barcában játszó Tajti Mátyás viszont csak az első félidőben villogott, mint kiderült, kicsit féltette a térdét.

2006 óta nem jutott el a magyar U17-es válogatott az Európa-bajnokságra, akkor a Németh Krisztián és Koman Vladimir nevével fémjelzett csapat az ötödik lett a nyolcfős mezőnyben. Most minden korábbinál nagyobb esélyt kapott az U17-es válogatott, hogy ott legyen a májusi bulgáriai Eb-n, ugyanis a nyolcfős mezőnyt tizenhatosra duzzasztották, így az elitkörből a csoportelsők mellett a hét legjobb második is folytathatja.

A magyar válogatott ráadásul az első forduló után az elitkört is hazai pályán vívhatja meg, az Eb-hez a cseh, bosnyák, skót hármasból kellene kettőt megelőzni. Ehhez az első lépést a csehek ellen kellett megtennie a Belvon Attila által irányított csapatnak, amelynek legnevesebb tagja az a Tajti Mátyás, aki a Barcelona világhírű akadémiáján, a La Masián lesheti el a legfontosabb műhelytitkokat.

A labdatartást gyakorló feladat is része volt a bemelegítésnek Fotó: Bielik István - Origo

PSG, Everton, Liverpool

Ahogy megérkeztünk a telki edzőközpont bejáratához, francia szavak ütötték meg a fülünket, mint kiderült, a korábbi egyszeres válogatott, jelenleg menedzserként dolgozó Zombori Zalán kalauzolt külföldi játékosmegfigyelőket. Zombori elmondta, a francia PSG és Nice, valamint az angol Everton megfigyelője érkezett vele a meccsre, de ahhoz, hogy egy játékos neve bekerüljön a noteszükbe, nagyon extrát kell nyújtania az illetőnek.

A telki centerpálya lelátója tele volt külföldi scoutokkal, de Kövesdi Viktor, a Careers Management Group játékosmenedzseri iroda társigazgatója szerint ez teljesen normális, mert az elitkörre már a komolyabb klubok általában elküldik a megfigyelőjüket. Kövesdi azt mondta, ők a Liverpool képviselőjén kívül olasz, holland és belga scoutok érkezéséről tudtak, akik az Eb-meccsek mellett három NB I-es bajnokit, az U21-es FTC-MTK találkozót, valamint U18-as és U21-es válogatott mérkőzéseket is megnéznek az ittlétük során.

„Az első félidőt általában arra használják, hogy a 22 pályán lévőt leszűkítsék 8-10 játékosra, aki érdekes lehet, és közülük a meccs végén 3-4 olyan lehet, akinek a nevét megjegyzik” – magyarázta Kövesdi a játékosmegfigyelőkkel kapcsolatban.

Az új német főnök emberei már itt vannak

„A célunk nemcsak az, hogy felülmúljuk ellenfeleinket, hanem az is, hogy az ország labdarúgásának javulásában bízó magyar közönség szórakoztató játékot lásson, és a válogatott egy sikeresebb jövőt ígérő új stílusban futballozzon” – írta a műsorfüzetben megjelenő köszöntőjében Bernd Storck, az MLSZ nemrég kinevezett sportigazgatója, aki nem sokat tétlenkedett, berúgta az ajtót, ahogy Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője fogalmazott.

Bernd Storck (középen, fekete kabátban, keresztbe tett lábbal) szórakoztató játékot ígért Fotó: Bielik István - Origo

Storck hozott két német edzőt az U17-es csapathoz, a bemelegítés nagy részét ők ketten vezényelték le, egyikük a labdás feladatokat, másikuk a futásokat felügyelte, Belvon Attila szövetségi edző pedig a háttérből figyelt.

A meccs előtt a magyar futball sok ismert szereplője feltűnt a lelátón, a felnőtt válogatott képviseletében Szabics Imre és Andrusch József jelent meg, de az U18-as csapatot irányító Pisont István, valamint az évekig az U21-eseknél dolgozó Róth Antal is a helyszínen nézte meg a fiatalokat.

Az összes magyar légiós kezdő volt

A magyar csapat keretében Tajti mellett három légiós szerepel – a cseheknél mindenki otthon játszik -, az egyaránt Ausztriában pallérozódó Patik Márton (Salzburg) és Szalai Attila (Rapid), valamint a Portugáliában szereplő Bíró Bence (Guimaraes), és mindannyian a kezdőben kaptak helyet.

„Megjöttek az ultrák” – viccelődött mellettünk egy kolléga, amikor a himnuszok előtt öt ovis rákezdett a Hajrá,magyarok! szurkolásra, de a kicsik végül a meccsnézés helyett inkább a rohangálást választották. A telki lelátón egyébként a sok szakmabeli és scout mellett főleg a családtagok, rokonok, barátnők foglaltak helyet, úgyhogy fülsüketítő szurkolásra nem lehetett számítani.

Ákos, érjél vissza!

A magyar csapat a 4. percben jutott el először a cseh kapuig, Vogyicska lövése azonban mérsékelt veszélyt jelentett, Jedlicka kapus középen állt, és elég volt lehajolnia a labdáért. A csehek a 11. percben okoztak először riadalmat, egy jobboldali beadásnál Demjén kapus két ellenféllel a nyakán ugrott a labdáért, amely nevető negyedikként végül az alapvonalon túlra szállt.

Két perccel később pofás magyar támadás futott végig a jobb oldalon, amelynek végén Bíró adott középre, ahol Kovács robbant a labdára, ám egy becsúszó védő hatástalanította, mielőtt még gondot okozhatott volna. „Ákos, érjél vissza, a 2-esre játszanak állandóan!” – hangzott egy lelátói jótanács a magyar jobbhátvédnek, Virág Ákosnak, és való igaz, a cseh kettes, Granecny villámgyors volt, nem véletlen, hogy a csehek végig azt az oldalt erőltették támadásban.

A két kettes csatájából az első félidőben a gyors Granecny került ki győztesen Fotó: Bielik István - Origo

Az előttünk lévő sorban ülő Pisont István többször is bosszankodott, hogy Demjén nem rúgta vagy dobta ki elég gyorsan a labdát, a 17. percben azonban időben cselekedett kapusunk, és másodpercek alatt felért a csapat a cseh 16-oshoz, Szalai András azonban elrontotta az átvételt, pedig ziccerbe kerülhetett volna.

Nagy ziccerek a félidő végén

„Mi a fenét csinálsz?!” – bosszankodott egy drukker a fenét helyett egy másik f betűs szót használva, amikor Tajti a 16-os előtt rosszul passzolt, és abból a szempontból érhető volt a szurkoló dühe, hogy a cseh kapu közelében többször is az utolsó passzon úszott el egy addig jól felépített támadás. A félidő közepén is egy nüánszon múlt, hogy Vogyicska zseniális passza után Bíró egy az egyben legyen a kapussal szemben, azonban a center lesen állt az átadás pillanatában, pedig a magyar kispad egy emberként ugrott talpra.

Aztán Tajti villant, veszélyesen csavart középre, Tömösvári azonban centikkel lemaradt a beadásról. Az első félidő második felére nagyon felpörögtek az események, előbb a cseheknek lehetett hiányérzetük, amikor Sasinka a kapus mellett is elvitte a labdát, ám éles szögből az üres kapu helyett az oldalhálóba lőtt, majd Tajtiból lehetett volna Mátyás király, 18 méterről, a kapuval szemből lőhetett szabadrúgást, de Jedlicka kiöklözte a nem túl jól helyezett labdát.

A félidőt egy-egy ziccer zárta, Kovács Dávid 16 méterről sajnos eltörte a labdát, amely így elkerülte a jobb alsót, a túloldalon Demjén volt a megmentőnk, Cermák közeli lövésébe önfeláldozóan vetődött bele, majd a védők eltakarították a kipattanót.

A magyar betegség: elrontott utolsó passzok

„Elöl kreatívabbak vagyunk, de az utolsó passzok nem jöttek össze, ez igazi magyaros betegség. Nyílt meccs, de figyelni kell, mert voltak védelmi hibák” – értékelt a szünetben Andrusch József, a felnőttválogatott kapusedzője. „Tényleg ilyen hülyék vagytok, hogy ezt nem tapsoljátok meg?” – morgolódott a második játékrész elején egy szurkoló, miután úgy érezte, a körülötte ülők, nem értékelték Kovács kétségkívül látványos ollózását, amely nem volt veszélyes a kapura.

Ilyen lendületes megindulást az első félidőben láthattunk Tajtitól Fotó: Bielik István - Origo

A csehek viszont kétszer is úgy íveltek be balról, hogy meghűlt bennünk a vér, az elsőnél Demjén simogatta ki a labdát a léc alól, a másodikat viszont nem érte el, de tudjuk, hogyan áll a jó kapus a szerencsével. Kovács rövid időn belül kétszer is főszereplő lehetett volna, illetve az is volt, csak hős nem lett, elsőre az ötösről fejelt a jobb sarok mellé, majd felborult egy cseh vitéz szorításában, de büntető helyett sárga lapot kapott.

A cseheken is érződött, hogy nem az egy pontra mennek, Demjén második bravúrját mutatta be, amikor a rövid saroknál elakadt benne Cermák lövése.

Dragóner fia sem segített

A 66. percben azonban már Demjén is kevés volt, a balhátvéd, Nagy Zsombor egy beadás után nem tudott felszabadítani, a csehek David Luiz-klónja, Král visszatette a labdát a kapu elé, ahol egy társa elrontotta az ollózást, így azonban gólpasszt adott Sasinkának, aki ballal nagy gólt lőtt a léc alá. Belvon Attila behozta a korábbi válogatott védő, Dragóner Attila fiát, aki apjával ellentétben a pálya másik végén szeret ügyködni, de a csehek maradtak támadásban, előbb Szalai Attila mentett óriásit, majd az ellenfél 6 a 2 ellen vezethetett kontrát, de el tudták rontani.

A cseh örömkupac a gól után Fotó: Bielik István - Origo

A remény így megmaradt, és amikor a labda Bíró közeli bevetődése után a hálóhoz ért, többen ugrottak fel egyszerre „Igeeeeeeen”-t ordítva, hogy csalódottan szembesüljenek vele, optikai csalódás érte őket, mert csak a kapu mögötti labdafogó hálót találta el a magyar 9-es.

Véres mez a legjobb magyaron

A vége így 0-1, vasárnap Felcsúton a bosnyákokat 2-0-ra legyőző skótok ellen kellene javítani. És hogy kik kerülhettek be a megfigyelők noteszébe? Nálunk az MTK-s Vogyicska Bálint volt a magyar csapat legjobbja, aki rengeteg labdát szerzett a középpályán, és ezeket általában jól is játszotta meg. Hogy mekkorát harcolt, az a mezén is látszott a meccs után, a felszakadt ujjával több helyen összevérezte a dresszét, de nem ez volt az egyetlen sérülése, a szájára is kapott egyet, és a hajrában rátapostak a lábfejére.

Vogyicska az Origónak úgy értékelt, a csapata megérdemelte volna a győzelmet, mert többet tett érte, azt viszont elismerte, hogy a gól után ők elfáradtak, a csehek pedig átvették az irányítást.
A magyar csapatból még Demjén kapust lehet kiemelni a két bravúrja miatt – bár pár beadásnál bizonytalankodott -, a védelemben Szalai Attila magabiztosan takarított, főleg a levegőben használta ki remekül a magasságát, elöl pedig Kovács Dávid agilis volt, sokat volt játékban, kár azért a két helyzetért, amit elpuskázott.

Tajti kicsit féltette a lábát

Tajti az első félidőben többször is jól indult meg, látszik rajta a barcás képzés, Iniestát idézte, hogy többször is átverte a rárontó ellenfelet egy-egy finom labdaérintéssel. Ami feltűnő volt, hogy az ütközésekbe nem igazán ment bele a magyar csapatkapitány, utólag bevallotta, hogy kicsit féltette a térdét, amivel az utóbbi időben bajlódott.

Most semmi nem jött össze a cseh kapu előtt Fotó: Bielik István - Origo

Tajti azt mondta, otthonosabban érzi magát védekező középpályásként, mert akkor többször találkozik a labdával, most azonban támadóbb feladata volt, ám a második félidőben eléggé eltűnt. „Nem éreztem jobbnak a cseheket, volt gyenge pontjuk, nem is kevés. Megviselt bennünket ez a vereség, most már nincs választás, meg kell nyerni a másik két meccset” – fogadkozott Tajti, mi pedig abban bízunk, sikerrel járnak a fiatalok. És akkor talán legközelebb is eljönnek a PSG és az Everton képviselői megnézni őket.