Vágólapra másolva!
Dárdai Pál szövetségi kapitány a fociválogatott görögök elleni döntetlenje után azt mondta, bízik benne, hogy legjobb harmadikként egyenes ágon kijutunk az Eb-re. Erre valóban van esély, de reálisabb, hogy ismét pótselejtezőt játszik majd válogatottunk. Ha megnézzük, kiket kaphatunk, összeszorul a gyomrunk.

Amikor 2008. szeptember 26-án az UEFA úgy döntött, hogy 16-ról 24 csapatosra emeli az Eb-résztvevők számát, felcsillant a magyar szurkolók szeme, mondván, végre reális esélye lehet a magyar válogatottnak kijutnia egy nagy világeseményre. Később az optimizmus tovább nőtt, hiszen kiderült, hogy Magyarországot a második kalapból húzzák ki a sorsoláson. Aztán Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek mellé sorolták a mieinket, ebben a mezőnyben realitásnak tűnik a harmadik hely elérése.

A legtöbben aztán rögtön legyintettek, hiszen a nyitó fordulóban Pintér Attila válogatottja 1-0-s vezetésből 2-1-re kikapott Észak-Írországtól. Az MLSZ ezek után döntött úgy, hogy Pintér Attilát Dárdai Pál váltja a kispadon, a Hertha edzőjével jöttek is az eredmények. Romániában 1-1-re végzett a válogatott, majd 1-0-ra legyőzte idegenben Feröert, aztán itthon a finneket is sikerült megverni 1-0-ra. Ez utóbbi volt az a siker, amely előtt azt mondta Dárdai, hogy ha nyerünk Feröer ellen, akkor garantálja a Finnország elleni győzelmet. A görögök elleni meccs előtt viszont már azt mondta, a döntetlen jó eredmény lenne, és ez össze is jött: a 0-0-val tulajdonképpen megerősítette harmadik helyét a csapat.

Reálisnak tűnik a pótselejtező Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második vagy az első helyre túl sok esélyünk nincsen, az északírek jelenleg négy, a románok öt ponttal jobban állnak, persze a bravúr lehetőségéről sohasem szabad lemondani.

Magyarország mint legjobb harmadik?

A vasárnapi selejtező után a kapitány emlékeztette a közvéleményt, hogy a legjobb harmadik pótselejtező nélkül juthat ki az Eb-re, és ő igenis bízik abban, hogy a magyar válogatott lesz majd a kilenc csoport legtöbb pontot begyűjtő harmadikja.

Ha most, féltávnál fújnák le a selejtezőket, épphogy nem a magyar csapat lenne a legjobb harmadik helyezett, a szintén hétpontos Skócia ugyanis több gólt rúgott Dzsudzsákéknál. Ezt a minitabellát azonban nem szerencsés reális kiindulópontnak tekinteni (főleg öt fordulóval a vége előtt), mivel az öttagú I csoport miatt a többi, hattagú csoportban az utolsó helyezett elleni eredmények ellen szerzett pontokat nem veszik majd figyelembe. Emiatt pedig rengeteg változás lehet még a selejtezők végéig.

A magyaroknak a minitabellán most még hét pontjuk van, de ha Görögország elmozdulna az utolsó helyről, és Feröer kerülne oda – ez a papírforma szerint szinte biztosan be fog következni –, akkor ebben az összevetésben csak öt pontunk lenne.

Hollandia, Belgium vagy Skócia

Arra viszont tényleg jó esélyünk van, hogy megtartsuk a mostani harmadik helyünket, hiszen a negyedik finnek előtt négy ponttal vezetünk, és mint Dzsudzsák Balázs az Origónak elmondta, a pótselejtezős helynek örülnének is a játékosok. Persze 1997-ből emlékezhetünk rá, mennyire kemény dió egy pótselejtező, akkor a jugoszlávok 7-1-re és 5-0-ra legyőzték Csank János csapatát.

Jelen állás szerint újra bivalyerős rivális ellen kellene készülni. Az A csoportban a hollandok állnak a harmadik helyen, óriási meglepetésre öt ponttal lemaradva a második Izland mögött, de a negyedik törökök előretörésének sem lehetne túlzottan örülni. A B csoportban Belgium áll pótselejtezős helyen nyolc ponttal, bár ha kedd este nyer Izraelben, akkor a két csapat helyet cserél.

A 8-1 után nem sokan örülnének a hollandoknak Forrás: AFP

A C csoportban Ukrajna a fehéroroszok előtt ötpontos előnnyel és a spanyolok mögött hárompontos hátránnyal a harmadik – igazi masszív nemszeretem ellenfél lenne. Csakúgy, mint a skótok a D csoportból, akik csak az egymás elleni eredmények miatt állnak rosszabbul a németeknél. Befuthat még Írország is, amely papíron erősebb Észak-Írországnál.

Oroszok, norvégok, valaki?

Az E csoportban Szlovénia és Svájc harcol a 2-3. helyért, ha muszáj lenne választani, akkor jöjjön inkább a szomszéd. A G csoportban Oroszország a harmadik, csodálkoznánk, ha a szintén ötpontos Montenegró megelőzné, pedig utóbbi ellen több esélyünk lenne, mintha az előbbivel hozna össze a sors. A H csoportban, úgy tűnik, a horvátok és az olaszok jutnak majd tovább egyenes ágon, és a mostani helyzet szerint Norvégia áll pótselejtezős helyen. Az északiak két ponttal állnak Olaszország mögött, és néggyel Bulgária előtt. Jelentkezzen, aki a trióból szívesen látná bármelyik válogatottat a pótselejtezőn!