Vágólapra másolva!
Várhatóan közel telt ház, 20 ezer néző lesz vasárnap a Ferencváros-Újpest meccsen, sokan mégis attól tartanak, hogy nem lesz hangulat. Már nemcsak a ferencvárosi, hanem az újpesti ultrák is bojkottálják ugyanis a derbit, mindkét szurkolótábor szervezetten, a stadionon kívül nézi majd. Kubatov Gábor FTC-elnök szerint az ultrák eljátszották a bizalmát, Nyilasi Tibor örül a családoknak, de hiányoznak neki azok, akik hozzá tudnak tenni valami pluszt a szurkoláshoz.

"Az összefogás napjaként" hirdetik hetek óta a Ferencváros ultracsoportjai április 12-ét, az Újpest elleni derbi napját. Az elvileg a vénaszkenner és a szurkolói kártya, valójában Kubatov Gábor klubelnök ellen tüntető ferencvárosi szurkolók néhány száz méterrel odébb, a Népligetben fogják nézni az ősi rivális elleni rangadót. Ez nem az első eset lesz, hogy az ultrák demonstratívan összegyűlnek, a Csákvár elleni Magyar Kupa-meccsre például elkísérték a csapatot, és a kerítésen túlról szurkoltak Geráéknak.

Ősszel az újpestiek még bementek

Tavaly szeptemberben az Újpest-Ferencváros bajnoki rangadót a Groupama Aréna előtt, a sasszobornál egy kivetítőn nézte a Fradi-tábor. Akkor az újpesti ultrák még látogatták a bajnokikat, az FTC elleni derbit pláne nem hagyhatták ki, így meglehetősen egyoldalú volt a szurkolás akkor a Megyeri úton. Most vasárnap azonban a lila-fehérek sem utaznak el a meccsre.

Az őszi Újpest-Fradin ilyen volt a hangulat a Groupama Aréna előtt:

Néhány héttel az után, hogy a ferencvárosi ultrák megszervezték a közös meccsnézést, az újpestiek is meglépték ugyanezt, ők Újpest főterén fognak szurkolni a csapatnak. A két esemény Facebook-oldalán csütörtök estig több mint 2500 fradista és több mint 1000 újpesti jelezte, hogy ott lesz. Ezúttal a két, egymást gyűlölő szurkolótábor egyfelé húz, a kommentekben legalábbis többen jelezték, hogy támogatják az ellenfél ultráinak törekvéseit.

Még az újpesti polgármester is

Bojkottálja a meccset több ismert Újpest-szimpatizáns is: csütörtökön közzétett nyílt levelükben embertelennek nevezik a "tortúrát", amelyen végig kellene menniük, hogy bejussanak a meccsre. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a történelem legrosszabb időszakát idéző, karhatalmi kíséret melletti, kordonok, abnormális körülmények közötti kötelező szállítási tortúra kelljen ahhoz, hogy Magyarország legmodernebb stadionjában megtekintsünk egy mérkőzést” – áll a többek között Wintermantel Zsolt újpesti polgármester és Zámbó Sándor egykori kiváló újpesti játékos által aláírt levélben.

A szeptemberi meccsen még bent voltak az újpesti ultrák Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindezzel arra utalnak, hogy csak szervezett keretek között érkezhetnek a szurkolók Újpestről. A meccs napján 12.30 és 13.30 között kell megjelenni a Szusza-stadionnál, onnan viszi busz a drukkereket a 16.30-kor kezdődő meccs helyszínére. A szurkolók azt is nehezményezik, hogy eközben folyamatosan kép- és hangfelvétel készülhet róluk. Az utazás további részleteit itt olvashatja el.

Így egyszerűbb megoldani

"A két klub a rendőrséggel egyeztetve alakította ki az utaztatás és a beléptetés rendjét, ennek a rangadó történetében hagyománya is van. A klubok szerint így egyszerűbb megoldani, hogy minél kevesebb utcai rendbontás legyen, az MLSZ-nek pedig ezekbe a döntésekbe nincs beleszólása. A Ferencvárostól kapott tájékoztatás szerint nézőcsúcs várható a szurkolói kártyával kapcsolatos aggodalmak ellenére. Látszik tehát, hogy ez valóban egy kényelmi eszköz, a válogatott legutóbbi mérkőzésén is bebizonyosodott, hogy segíti a rendszer a szurkolókat" – mondta az Origónak a Magyar Labdarúgószövetség szóvivője, Sipos Jenő.


Kubatov: Az ultrák eljátszották a bizalmamat

Míg a fideszes Wintermantel Zsolt lényegében kiáll az újpesti ultrák mellett – az Origónak adott interjúban is drukkerpártinak vallotta magát –, addig a Ferencvárost elnökként vezető párttársa, Kubatov Gábor nem hajlandó engedni. A Rádio Q-nak szerdán adott interjúban a fideszes politikus azt mondta, szerinte akinek nincs mit rejtegetnie, az aláveti magát a vénaszkenneres azonosításnak.

Kubatov tudja, hogy nagy fába vágta a fejszéjét az ultrák elleni harcban Forrás: MTI

"Akit ki kellett tiltani, az kint is marad, nagyjából tizennégy emberről van szó, nem két-háromezerről. Tudom, hogy ez egy összetartó közösség, és néhány ezer ember emiatt nem jön, pedig nagyon hiányzik a szurkolásuk. Három és fél évig tárgyaltam az ultrákkal, nem volt eredménye, eljátszották a bizalmamat, már nem ülök le velük. Ezért kellett ez a módszer" – jelentette ki Kubatov.

20 ezer néző is lehet

A szurkolói bojkottól függetlenül egyre nő a nézőszám a Fradi hazai meccsein, valószínűleg az Újpest ellen telt ház lesz a stadionban, legalábbis a hazai szektorokban. Ez 20-21 ezer nézőt jelenthet, ennyien utoljára 2013-ban voltak a Puskás-stadionban a Fradi-Újpesten (22 ezren). Azt megelőzően 19 éve, a Népstadionban rendezett BVSC-Ferencváros (0-1) meccsen voltak utoljára több mint 20 ezren egy magyar bajnokin. Ezer jegy vár még gazdára, márpedig egy átlagos meccsnapon ennél többet is elad a klub. Az FTC közölte, hogy a hatalmas érdeklődés miatt a szokásosnál korábban, két és fél órával a találkozó előtt megnyitják a stadion kapuit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az újpesti szektor megtelik-e.

Van, aki örül az ultrák távollétének

Az Origónak nyilatkozott egy szülő, Tamás, aki hatéves kisfiával készül a meccsre. "Évekkel ezelőtt is jártam a derbikre, semmihez sem fogható a hangulat, ami azokon a meccseken volt, de apaként már máshogy látom. Nagyon örülök annak, hogy vasárnap kivihetem a fiamat, aki imádja a Ferencvárost. Az előző stadionba még nem mertem volna vele kimenni. Jó meccset fog látni, remélhetőleg Fradi-győzelemmel, hatalmas élmény lesz neki, szóval engem egyáltalán nem zavar, hogy nem lesznek ott az ultrák."

Egyre több család jár ki a Fradi-stadionba Forrás: Fradi.hu

Nyilasi Tibor, a klub legendája ugyanakkor hiányolja a legvérmesebb drukkereket. "Valljuk be őszintén, itt volt a magyar-görög válogatott meccs. Volt szurkolás, de nem az, ami erre a küzdelmes és hajtós, győzelmet akaró csapatra rá tudott volna segíteni. Minden köszönet a gyerekeké, családoké, akik kijöttek és jó hangulatot teremtettek, de az a pici plusz hiányzik nekem a szurkolásból. Azt is látom, hogy nagyon sok olyan srác van, aki az egység miatt kint marad, és nem akar bemenni, azért nagyon vágyik rá, hogy meccset nézzen. Talán még egy beszélgetést megérne az ügy az ultrák és a vezetők között" – mondta Nyilasi a Magyar Lelátónak adott interjújában.

Fontosabb a pont a Fradinak

Az Újpest a nyolcadik a tabellán 30 ponttal, a kiesés veszélye nem fenyegeti, az európai kupaindulást jelentő helyekre már nem érhet oda, legalábbis a bajnokságban, a Ferencváros viszont harmadik 44 ponttal, egy ponttal lemaradva a második MTK-tól, így talán fontosabb a meccs a hazaiaknak.

Az Albert-stadion utolsó derbijén ilyen volt a hangulat:

A két csapat a 216. egymás elleni bajnoki összecsapására készül, eddig 97 FTC-győzelem, 57 döntetlen és 61 újpesti siker született. Az előző szezonban a párharc mindkét felvonását a zöld-fehérek nyerték, a mostani kiírás őszi meccsén viszont 2-1-re az Újpest győzött. Az akkor győztes gólt szerző Simon Krisztián januárban az 1860 Münchenhez igazolt, és azóta sem sikerült őt pótolni. Az Újpest az idei öt bajnokijából egyet sem tudott még megnyerni, a lehetséges 15 pontból csak kettőt szerzett meg.

Bevehetetlen a Groupama Aréna

Ezzel szemben a 49. születésnapját csütörtökön ünneplő Thomas Doll vezetőedző a télen nagyon jól összerakta a Fradit. A német szakembernek tényleg két ugyanolyan szintű játékosa van minden posztra, és ez idén meg is látszik: a Ferencváros idén négy győzelem mellett egy döntetlent játszott a bajnokságban, és tétmeccsen még nem kapott ki hazai pályán, amióta átadták az új stadiont.

A Groupama Arénába nem győzni járnak a csapatok Forrás: MTI/Beliczay László

Vladan Cukic 2013 márciusában a 93. percben lőtt győztes gólt az Újpest elleni hazai derbin. "Küzdök a Debrecen vagy éppen a Videoton ellen is, de az Újpest elleni összecsapás semmi máshoz nem fogható. Hogy az Újpest rosszabb formában lenne? Minden csapat életében lehetnek gyengébb időszakok, ez normális, de amikor jön a derbi, akkor ez nem számít semmit. Nekünk is 120 százalékra van szükségünk, hogy nyerjünk" - idézte a szerb középpályást a Fradi.hu

Cukic gólja után elszabadult a pokol a régi Albert-stadionban:

Asmir Suljic, az újpestiek legjobbja a Csakfoci.hu-nak azt mondta, hogy a Fradié most a legjobb csapat az NB I-ben. "Ha nem is elsősorban a játékuk minősége miatt, de abból a szempontból mindenképpen, hogy az övék a legbővebb keret a bajnokságban, ez pedig nagy előny. De mi nem félünk tőlük, mindenki emlékszik az őszi meccsre, szinte senki nem gondolta, hogy győzhetünk, mégis megtettük, és az volt szerintem a legjobb meccsünk az egész idényben. Ugyanerre készülünk a Groupama Arénában is. Láttam a tavaszi tabellát, amin az FTC az első, mi meg az utolsók, de ez semmit nem jelent. Ha megállítjuk Böde Danit, megállítjuk a Fradit is!"