Aki rögtön igent mondana Dárdai Herthájának

Juhász Roland; Nikolics, Nemanja ARCKIFEJEZÉS félmeztelen Közéleti személyiség foglalkozása ÖLTÖZÉK örül sportoló SZEMÉLY TÁRGY Székesfehérvár, 2014. augusztus 9.
Juhász Roland (b) és Nemanja Nikolics örülnek az OTP Bank Liga Videoton FC - Győri ETO mérkő
Székesfehérvár, 2014. augusztus 9. Juhász Roland (b) és Nemanja Nikolics örülnek az OTP Bank Liga Videoton FC - Győri ETO mérkőzésének végén, a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2014. augusztus 9-én. Videoton - Győr 3-2. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Juhász Roland örül, hogy végre úgy lett bajnok a Videoton, hogy ő is sokat hozzá tudott tenni a sikerhez, de az örömét beárnyékolja, hogy még nem tudja, hol fog focizni a következő szezonban. A 31 éves védő kész belevágni akár egy újabb külföldi kalandba – ha például Dárdai Pál Herthája hívná, nem tudna nemet mondani. A 86-szoros válogatott focista feltett szándéka, hogy megelőzze az örökrangsorban a 101-szeres válogatott Bozsik Józsefet. Már a foci-Eb-vel is álmodott.
  • Juhász Roland 12 év elteltével lett újra magyar bajnok a hétvégén
  • Reméli, május 20-án telt ház előtt játszhat kupadöntőt a Fradival
  • Nyáron lejár a szerződése a Videotonnál, és ezzel nincs egyedül
  • Ami a magyar edzőket illeti, Dárdai példája szerinte reménykeltő


Nagy volt az ünneplés vasárnap?

Mivel a csapat egy része Budapesten él, a Fradi-meccs lefújása után rögtön Székesfehérvár felé vettük az irányt, és este fél tíztől együtt ünnepeltünk a város főterén. Elég nagy számban kilátogattak a szurkolóink is, így mondhatom, hogy jól sikerült a vasárnap este.

Bajnoki ünneplős Juhász-szelfi a csapatbuszból Forrás: Facebook / Juhász Roland


A Videoton a története során mindössze másodszor lett bajnok, még először 2011-ben Mezey Györggyel. Jobb így aranyérmet nyerni, mintha egy sokszoros aranyérmes klubbal értél volna fel sokadszor a csúcsra?

Szerintem ha valaki a harmincadikat szerzi meg, annak is ugyanúgy tud örülni, mint az elsőnek, egy bajnoki cím megszerzése ugyanis hosszú folyamat végeredménye. Ezért ilyenkor különlegös érzések jönnek elő. Persze, az első mindig más, mint a többi, de mindegyiknek megvan a maga szépsége.

Két év távlatából hogy látod: amikor az Anderlechtet elhagytad, a Videoton volt a tökéletes választás?

Igaz, eleinte nem alakult minden úgy, ahogy szerettem volna. A szerződésem körül huzavona volt, először csak kölcsönben szerepeltem, majd térdsérülést szenvedtem. De most már az én szezonom is rendben volt, én is kivettem a részem a sikerből. A csapat pedig rászolgált arra, hogy már négy körrel a bajnokság vége előtt megnyerje az aranyérmet. Végig kiegyensúlyozottan, jól fociztunk, és bár volt pár meccs, amikor szerencsénk volt, összességében elég meggyőzőek voltunk.

A szezon elején négy gólt is szereztél, 2015-ben már csak egyet. Miért?

Mostanság is voltak azért helyzeteim, de amúgy számomra sokkal fontosabb az a mutató, hogy hány kapott gól nélküli meccsünk van. Az csak a hab a tortán, ha gólt is rúgok.

"Jobb az NB I annál, amit vártam" Forrás: MTI/Illyés Tibor


Milyen NB I-re számítottál a visszatérésed előtt, és milyennek látod most?

Jobb NB I-et kaptam, mint amit vártam, bár szerencsés vagyok, mert olyan jó csapatban futballozhatok, mint a Videoton. Itt tényleg élvezhető a foci. Az NB I előrelépett, de jó lenne, ha még több olyan csapat lenne, mint a Vidi vagy a mostani Fradi, amely egyre kiegyensúlyozottabb csapat benyomását kelti. Örülök, hogy Fradi ellen lesz a Magyar Kupa-döntő, mert a két legjobb formában lévő csapat találkozik.

Nem bánod, hogy a Fradi-stadionban lesz a május 20-ai döntő?

Egyáltalán nem, szeretek ott játszani. Szerencsére a válogatottal többször tapasztaltam, hogy milyen nagy számú közönség előtt az FTC arénájában futballozni.

Van, aki szerint a mostani Fradi jobb, mint a Videoton, és ha a zöld-fehérek az év elején nem buknak el sok pontot, akkor most ők lennének az élen. Mit gondolsz erről?

A Fradi is hétről hétre jól futballozott, de míg főleg hazai pályán nyerte a meccseit, mi idegenben is rendre sikerrel jártunk. Talán csak az Újpest elleni meccsünk nem illik a képbe, de közben otthon a Haladás, és vendégként a Diósgyőr és a Debrecen ellen is meggyőzőek voltunk.

Juhásznak és Nikolicsnak is lejár a szerződése Forrás: MTI/Beliczay László


Miben volt jobb a Videoton a többi csapatnál?

Nagyon kiegyensúlyozottak voltunk, helyükön kezeltük a sikereket. Jöttek a visszajelzések, hogy már megnyertük a bajnokságot, és ha mi akkor ezt elhisszük, akkor most a Fradi mögött lennénk. Az utóbbi időben egyre többet beszéltek a Fradiról, rólunk kevés szó esett, de mi csendben tettük a dolgunkat. Mindenki abban bízott, hogy botlani fogunk, de sorra hoztuk a meccseket. Eddig minden összejött, remélem, a hátralévő egy hónap hasonlóan jó lesz.

2013-ban a Mladost Podgorica ellen hamar kiesett a Videoton az EL-ből, mire számítasz idén a BL-ben?

Sok játékosnak lejár a szerződése, és nem tudom, a hosszabbítási folyamatok milyen fázisban vannak. Az biztos, hogy jó lenne a keretet egyben tartani, mert ez összeszokott csapat, és a rövid nyári szünetben nehéz újat építeni. A nemzetközi kupára való felkészülés szempontjából mindenesetre kedvező, hogy már eldőlt a bajnokság.

Ki az, akit a lejáró szerződésű labdarúgók közül szerinted mindenképp meg kellene tartani? Juan Calatayud kezdőkapuson kívül ide tartozik Sándor György, Filipe Oliveira, Arturo Álvarez, Gyurcsó Ádám, a gólkirályjelölt Nikolics Nemanja, és nem utolsósorban Juhász Roland.

A leggyakoribb kezdőcsapatból öt játékosnak is lejár a szerződése, márpedig ha ennyien elmennek, az komoly érvágás bármelyik csapat életében. Ezért is bízom benne, hogy sikerül megoldást találni.

Így örült Feczesin góljának Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Szeretnél maradni a Videotonnál, vagy még szóba jöhet egy külföldi váltás?

Ha úgy alakulna, akár belevágnék.

Ha mondjuk azt mondaná Dárdai Pál, hogy visz a Herthához, mennél?

Persze, ki mondana nemet erre? Azért egy Bundesliga-csapatról beszélünk. Jó érzéssel töltene el, ha Berlinbe hívna.

Mit gondolsz az alacsony nézőszámokról? Többet érdemelnének szerinted az NB I-es meccsek?

Biztos vagyok benne, hogy többet. Mivel egyre több a szép stadion, szomorú ezt látni. Most Debrecenben is, ahhoz képest, hogy a városban mennyire szeretik a focit, most mégis viszonylag kevesen [6155-en – a szerk.] voltak ebben a gyönyörű stadionban. Játékosként nagyon rossz azzal szembesülni, hogy ilyen alacsony még nem volt a nézőszám. Reméljük, ez mihamarabb megváltozik.

Mit szólsz ahhoz, hogy az NB I első két csapatánál külföldi az edző?

A válogatottnál viszont magyar, aki ráadásul egy elitbajnokságban is irányít egy klubcsapatot – ezek szerint van utánpótlás, és vannak megfelelő magyar szakemberek is. A két magyar topcsapat élén azért lehet külföldi, mert a korábbi eredményeik alapján bebizonyították, hogy itt van a helyük. De szerintem van jó külföldi és jó magyar edző is, én mondhatom, hogy a pályafutásom során 95 százalékban jó edzőkkel dolgoztam.

Király Gábor többször volt nála válogatott, de Juhásznak nyolc év előnye van a kapussal szemben, így jobb esélye van a Bozsik-csúcs megdöntésére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Sokan ódákat zengenek arról, ahogyan Dárdai Pál mindenekelőtt jól összerakta a válogatott védelmét. Hogy csinálta?

Nem csak a védelmet, hanem az egész védekezést jól összerakta, ez ugyanis nem csak a védőkről, hanem az egész csapatról, a támadókról is szól. A szervezettségünk látható volt, az utolsó négy selejtezőn az ellenfelek kevés helyzetet dolgoztak ki, egyetlen gólt kaptunk, a románoktól. Ez a mai modern futball alapja, a kisebb csapatok csak ilyen szervezett védőjátékkal lehetnek eredményesek. A finn meccsünk végén jött a helyzet, berúgtuk, és most, a görögök ellen lehet, hogy az ellenfél többet birtokolta a labdát, de nekünk voltak nagyobb helyzeteink.

Szerinted szereztünk egy pontot azon a meccsen, vagy elbuktunk kettőt?

A végén fog kiderülni, hogy mire elég ez az egy pont. A döntetlen igazságos volt, de a helyzetek alapján nekünk kellett volna nyernünk.

31 éves vagy, védőként sokszor lehetsz még válogatott, és csak 15 meccsre vagy Bozsik József 101 mérkőzéses rekordjától. Célba veszed a csúcsot?

Az egyik legnagyobb motivációm, hogy elérjem ezt a számot. Számomra mindig a legfontosabb volt a válogatott, és az a célom, hogy hétről hétre úgy teljesítsek, hogy meghívót kapjak. Ha így lesz, akkor a 101-es szám elérhető közelségbe kerülhet.

Ha kijutunk az Eb-re, pár meccsel rögtön közelebb kerülhetsz. Volt már, hogy azzal álmodtál, hogy kint vagy az Eb-n a magyar válogatottal?

Persze, néha álmodozik az ember. De nem szabad túl messzire menni, mindig a következő meccsre kell koncentrálni. 31 évesen jól tudom, mekkora lehetőség előtt állunk, nagyon nagy dolog lenne kivívni az Eb-részvételt.