A Fradi gálagyőzelmével fellendülhet a magyar foci

Budapest, 2015. május 20.
A kupagyőztes Ferencváros a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Videoton - Ferencváros mérkőzés utáni díjátadón a budapesti Groupama Arénában 2015. május 20-án. Az FTC 4-0-ra győzte le a korábbi bajnok Videotont.
MTI Fotó:
Budapest, 2015. május 20. A kupagyőztes Ferencváros a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Videoton - Ferencváros mérkőzés utáni díjátadón a budapesti Groupama Arénában 2015. május 20-án. Az FTC 4-0-ra győzte le a korábbi bajnok Videotont. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Ferencváros saját stadionjában, igazi focihangulatban, a szakadó esőben is kitartó 15 ezer néző előtt 4-0-ra legyőzte a Videotont, így 11 év után, 21. alkalommal megnyerte a Magyar Kupát. A Ferencváros már az első félidőben lőtt egy szabályos gólt, de azt nem adták meg, a fordulás után pedig főleg a széleken vezetett akciókkal kivégezte a bajnokcsapatot.

Magyar Kupa, döntő:
Ferencváros - Videoton FC 4-0 (0-0)
Groupama Aréna, 15 127 néző, v.: Iványi
Ferencváros: Dibusz - Dilaver, Pavlovic, Batik, Ramírez (Bönig, 89.) - Gera (Cukic, 87.), Somália, Nagy Á. (Gyömbér, 70.) - Varga R., Böde, Lamah
Videoton FC: Calatayud – Szolnoki, Juhász, Vinícius, Stopira – Sándor, Simon Á. (Trebotic, 63.) – Gyurcsó, Kovács I. (Feczesin, 71.), Oliveira (Alvarez, 63.) – Nikolics
gólszerzők: Varga R. (53.), Batik (60.), Lamah (69.), Szolnoki (86., öngól)
sárga lap: Batik (13.), Gera (67.), illetve Oliveira (33.), Juhász (45.)

Azt már sejteni lehetett, hogy azzal, hogy a Ferencváros bejutott a döntőbe, és a meccset a Groupama Arénában rendezik meg, ráadásul 20 órakor, tökéletes fociidőben lesz a finálé, szinte biztosan sok szurkoló fog kilátogatni. Így is lett, és ahogy minden egyes bajnoki előtt lenni szokott, zöld-fehérbe öltözött a Népliget környéke.

Az aluljáróban egy órával a meccs előtt:

Találtunk azért Videoton-szurkolót is. Sándor az Origónak a mérkőzés előtt azt mondta, hogy a Magyar Kupa döntője arra lesz jó, hogy végre bebizonyítsák mindenkinek, hogy a Videoton az ország legjobb csapata.

, de azt elfelejtik, hogy mi vagyunk a bajnokok, és nekünk már messze nem kellett olyan teljesítményt nyújtanunk a tavasszal, hogy az élen végezzünk. Ma végre bebizonyítjuk, hogy nincs jobb az országban a Vidinél!"

Megszólaltattunk egy Fradi-szurkolót is, János 30 éve jár a Ferencváros mérkőzéseire, szerinte nemcsak a klub, hanem a magyar labdarúgás szempontjából is nagyon fontos lesz ez a meccs. "Persze a Vidi a bajnok, de ha ma megnyerjük a Magyar Kupát, akkor végre kijelenthetjük, hogy a Ferencváros visszatért!

Márpedig, ha a Ferencváros visszatér, akkor az az egész labdarúgásnak nagyon jót fog tenni, fel fog lendülni a magyar foci.

A nyáron úgy mehetnek a vezetők tárgyalni a kiszemelt játékosokhoz, hogy Magyar Kupa-győztes, bajnoki ezüstérmes, az Európa Ligában induló, fantasztikus stadionnal bíró, Thomas Doll által vezetett csapatba csábítsák őket. Remek meccs lesz, és nyerünk 2-1-re."

Hasonlóan gondolkodtak azok is, akik a kapu mögötti ferencvárosi szektorba ezt a transzparenst tették ki:

"Mindig győzni, az itt a cél, régi hírünk újra él!" Forrás: Kakas Péter, Origo

A kezdésre szinte teljesen megtelhetett volna az aréna, csak a Videoton szektorában voltak szabad székek. Pedig a múlt héten még arról lehetett olvasni, hogy a székesfehérvári szurkolók elégedetlenkedtek, mert jóval kevesebb jegyet kaptak. Ehhez képest csak néhány százan kísérték el a Videotont. Így a hivatalos nézőszám 15 ezer 127 lett.

A Vidi szurkolótábora a kezdés előtt pár perccel Forrás: Kakas Péter, Origo

A Videoton kezdőcsapatában nem volt nagy meglepetés, a Ferencvárosnál azonban bekerült két fiatal magyar focista, a védelembe Batik Bence és a középpályára Nagy Ádám. A Fradi nagy rohamokkal kezdte a meccset, Böde egy az egyben vezethette volna a harmadik percben a labdát a kapusra, de centikkel a leshatárról indult, a játékvezető pedig lefújta. Három perccel később Varga került helyzetbe a 16-oson belül, de hosszan vette át a labdát.

Belelendült a Vidi

A 10. percben villant a Videoton is, de a lövés fölé szállt, majd a székesfehérváriak átvették a kezdeményezést, és Nikolics lövésénél csak a szerencse, és Batik közbelépése mentette meg a Fradit a góltól. Aztán Varga ismét helyzetbe került, de ezúttal csúnyán mellé lőtt, majd az ellentámadás után, a 22. percben Gyurcsó betörését Dibusz lábbal, hatalmas bravúrral védte. A Fradi-tábor azonnal rákezdett kapusa éltetésére, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a 2015-ös menetelésben.

Az első félidő derekán Böde egy remek átvétel után kiugratta Lamahot, aki egy az egyben elvitte a kapus mellett a labdát, majd klasszis mozdulattal, sarokkal csavarta be a labdát. Már elkezdett volna örülni, amikor látta, hogy a partjelző zászlója a magasban van,

Lamah a leshatárról indult, vélhetően nem is volt lesen

, de ebben a szituációban ezt élesben nagyon nehéz lehetett megítélni.

Böde Simon Ádám és Stopira szorításában. Harcos első félidő volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hihetetlen volt a feszültség a stadionban, magyar meccsen rég nem lehetett ilyet érezni, ez látszódott a két edzőn is, akik megállás nélkül fel-le rohangáltak az oldalvonal mellett, és folyamatosan instrukciókkal látták el a játékosokat. Thomas Doll csúnyán össze is szólalkozott valakivel a Videoton kispadjáról, aki azt tette szóvá, hogy a Ferencváros trénere többször elhagyta az edzőknek kijelölt zónát.

Fordulat a fordulás után

A második félidőt a Videoton kezdte úgy, ahogy az elsőt a Fradi, de Dibusz két hatalmas védéssel jelezte, hogy a Debrecen ellen Bóditól kapott szabadrúgásgól csak véletlen volt, továbbra is pazar formában van. És hogy mennyire voltak fontosak a szezon során a Pécsről érkezett kapus védései, az most is bebizonyosodott, hiszen az 53. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros.

Lamah játszotta ki a labdát a bal oldalon felfutó Ramireznek, aki egyből, futtából, egészen parádésan ívelt át a túloldalon érkező Vargának, a Győrből szerződtetett támadó pedig a kapuba fejelt. (1-0)

” - mondta az egyik Fradi-szurkoló a társának, utalva arra, hogy Ramirez a szezon végén valószínűleg elhagyja a Ferencvárost.

Ramirez (jobbra) hiányozni fog a Fradiból, ha elmegy Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lecsapott a vihar

Ahogy a Fradi megszerezte a vezetést, hatalmas vihar csapott le a pályára. A nagy eső okozta változás azonban nem a Vidinek jött jól, hiszen a Ferencváros gyorsan rárúgta az első gólra a másodikat. Előbb Lamah lövését még nagy bravúrral védeni tudta Calatayud, ám egy perccel később Varga a gólja után kiosztott egy gólpasszt is. Beadására a kezdőbe bekerült Batik érkezett tökéletesen középen, és közelről a kapuba passzolt. (2-0)

Gólzáporos negyedóra jött Forrás: Kakas Péter, Origo

Carrillo azonnal lépett, és kettős cserével próbálta felfrissíteni csapatát, ám még mielőtt a Videoton felállt volna, és elhitte volna, hogy lehet valami keresnivalója, Lamah végleg eldöntötte a kupa sorsát. A Fradi ismét a szélén verte meg a Vidi-védelmet, a belga légiós Böde beadását fejelte közelről a kapuba. (3-0)

A Videotont ilyennek még nem láttuk

az elmúlt években, totálisan összezuhant, a 86. percben egy újabb, szélről érkező Varga-beadásra középen ketten is érkeztek, Szolnoki próbált előlük menteni, de a saját kapujába lőtt. (4-0)

Majd az Európa Ligában kiderül

Bár a valaha volt legnagyobb döntőbeli győzelem (1933. Ferencváros-Újpest 11:1) nem forgott veszélyben, a hajrában összeeső Videoton ellen akár több gólt is szerezhetett volna a Fradi.

Kupagyőztes a Fradi Forrás: MTI/Illyés Tibor

Összességében a Ferencváros megérdemelten győzött. A klub 11 év után, 21. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát. Az pedig, hogy ez tényleg jót tesz-e a magyar focinak, majd a nemzetközi kupaszereplés alkalmával, az Európa Ligában kiderül.

UPDATE:

A lefújás után megtámadták a Videoton edzőjének 17 éves fiát - részletek itt.