Vágólapra másolva!
Vastapssal köszöntötték a harminc évvel ezelőtti UEFA Kupa-menetelésben résztvevő Videoton labdarúgóit, edzőit, vezetőit a sikert megörökítő dokumentumfilm péntek esti díszelőadásán Székesfehérváron.

A csapat napra pontosan 30 évvel ezelőtt érte el a magyar labdarúgás eddigi utolsó nagy klubsikerét. A fehérvári együttes egészen az UEFA-kupa döntőjéig menetelt, ahol aztán a spanyol Real Madridot - a hazai pályán elszenvedett 3-0-s vereség után - idegenben 1-0 arányban legyőzte.

Ebből az alkalomból készített dokumentumfilmet Az utolsó kupadöntő címmel Zámborszki Ákos, amelyet elsőként díszelőadás keretében láthattak a legendás csapat játékosai, edzői és vezetői pénteken.

Lecsapott a Partizanra

A vetítést követően Kovács Ferenc mesteredző, a Videoton FC tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: büszke a játékosaira, mert nemcsak akkor, hanem ma is baráti közösséget alkotnak: "Utólag mindnyájan büszkék lehetünk erre a tettre, 30 éves távlatból rátekintve is csodálatos eredményt értünk el."

Szabó József, az UEFA-kupa 1984/85-ös kiírásának gólkirálya kiemelte: szeretné megérni, hogy teljesítményüket bármely magyar klub túlszárnyalja. A Partizan Beogradnak lőtt négy góljáról megjegyezte: azon a találkozón minden összejött neki.

Sosem lesz újra ilyen magyar csapat

A balhátvéd Horváth Gábor szerint az akkori pillanatok sokszor eszébe jutnak, mert a szurkolók máig emlékeztetik rá. A siker titkának azt nevezte, hogy a játékosok jó életkorban és kiváló fizikai állapotban voltak, évek óta együtt játszottak.

A kapus Disztl Péter megemlítette: olyan, mintha tegnap történt volna minden, pedig minél távolabbi az emlék, annál nagyobb sikernek látszik. Úgy vélte, sohasem lesz újra olyan magyar együttes, amely megismétli akkori bravúrjaikat.

Nem tudják elégszer megköszönni

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: nehéz bekerülni egy város ezeréves történelemkönyvébe, azonban a Videoton akkori labdarúgói külön fejezetet kaptak benne, mert "az egész történet és a film is visszaadja mindazt, amiért valamennyien Videoton-szurkolók vagyunk".

Balogh Attila, a Videoton ügyvezetője hangsúlyozta: nem tudják elégszer megköszönni a játékosoknak a legendás csapat világraszóló sikerét.

A Real volt a végállomás

A film vetítése közben a közönség soraiban ülő családtagok és szurkolók minden Videoton-gólt nagy tapssal jutalmaztak, majd a végén felállva vastapssal jutalmazták a jelenlévő játékosokat, edzőket, vezetőket.

A Videoton az UEFA-kupa 1984/85-ös kiírásában sorrendben a cseh Dukla Prahát, a francia Paris Saint-Germaint, a jugoszláv Partizán Beogradot, az angol Manchester Unitedet, a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevót is kiverte, a döntőben azonban a Real Madriddal szemben alulmaradt.