Bivalyerős lehet az új Fradi

Budapest, 2015. május 20.
A kupagyőztes Ferencváros a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Videoton - Ferencváros mérkőzés utáni díjátadón a budapesti Groupama Arénában 2015. május 20-án. Az FTC 4-0-ra győzte le a korábbi bajnok Videotont.
MTI Fotó:
Budapest, 2015. május 20. A kupagyőztes Ferencváros a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Videoton - Ferencváros mérkőzés utáni díjátadón a budapesti Groupama Arénában 2015. május 20-án. Az FTC 4-0-ra győzte le a korábbi bajnok Videotont. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Megerősített kerettel akar nekivágni az Európa Liga küzdelmeinek Thomas Doll, a friss Magyar Kupa-győztes Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője.

A 49 éves német szakember a hirado.hu-nak elmondta: rendszeresen egyeztet a klubvezetéssel, hogy a nemrég megszerzett Leandrón kívül kiket igazoljanak le a következő szezonra. Doll fejében vannak konkrét nevek is, ezeket azonban egyelőre nem áll módjában közölni. Annyit elárult, hogy "minden területre, azaz a védelembe, a középpályára és támadó szekcióba is" keresnek játékosokat. Kiemelte: csapata ugyan remek formában van, 2015-ben nem kapott még ki tétmeccsen, de az európai kupaporondhoz ez nem feltétlenül elég.

Doll szerint mindenhol erősíteni kell Forrás: MTI

"Vannak ugyan tehetséges fiataljaink, de nekik még egy kis időre van szükségük, hogy egyszer majd helyettesíthessék Hajnal Tamást vagy Gera Zoltánt" - mondta Doll. Hozzátette: kreatív játékosok kellenek, továbbá az is elképzelhető, hogy Pavlovic visszamegy a Werder Bremenhez, hiszen ő kölcsönben van a Ferencvárosnál.

A német szakvezető kiemelte azt is, hogy az igazolásoknál figyelembe kell majd venniük a magyar szövetség új rendelkezését is, mely szerint a nemzetközi kupákban szereplő csapatok keretében nem szerepelhet tíznél több idegenlégiós, a pályán pedig legfeljebb öt külföldi lehet, amennyiben a klub igényt tart az MLSZ plusz támogatására.

Thomas Doll szerint, ha az együttes jó formában van, és senki sem sérült, akkor

van esélyük túljutni az Európa Liga selejtezőjén.

Úgy véli, a csapat sikerességében legalább 40 százalék szerepe van a biztos anyagi háttérnek. "A legfontosabb, hogy legyen lehetőséged igazolni. A játékos a másik klubhoz megy, ha ott ezer euróval többet kap" - fogalmazott.

Doll első trófeája a Fradival - a Magyar Kupa Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az edzésmunka és a játékoskeret mellett a szerencse is nagyon sokat számít Doll szerint, és szintén fontos a játékosok mentális állapota.

A szezon legjobb játékosának választott Gera Zoltánról a vezetőedző úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a pályán vezéregyéniség, hanem azon kívül is egyfajta egyensúlyt nyújt a csapatnak.

Társai tisztelik őt, mint ahogy ő is tisztel mindenkit, még a fiatal játékosokat is.

Mivel azonban Gera már 36 éves, nem szabad ugyanannyira terhelni, mint a fiatalokat, neki kicsivel hosszabb regenerálódásra van szüksége. Néha például plusz pihenőnapokat kap, hogy a családjával lehessen, esetleg egy-egy kupameccsen nem kell játszania, hogy a hétvégére újra friss legyen.

Talán Gera a legfontosabb láncszem Doll gépezetében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Doll szeretne jövőre néhány fiatal játékost is beépíteni a nagycsapatba. Közülük Nagy Dominikot, Nagy Ádámot és Haris Attilát emelte ki.

A nyári szünet Doll megítélése szerint kevés az ideális felkészülésre. Úgy véli,

három-négy hét pihenésre lenne szükség a jövő hétvégi szezonzárás után, de ez most nem lehetséges.

Június 11-én akarták kezdeni a felkészülést, de úgy döntöttek - mivel megbízik a játékosaiban -, adnak nekik pár nap pluszpihenőt, így csak június 14-én találkoznak. Viszont mindenki házi feladattal megy vakációra, az edzéstervben le lesz írva, hogy mit kell csinálniuk, amíg távol vannak.

Pavlovic (balra) nem biztos, hogy marad Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vezetőedző szerint erre azért van szükség, mert csak néhány hetük van, és nem akarja még egyszer olyan állapotban látni a csapatát, mint egy évvel ezelőtt. Emlékeztetett: hét-nyolc új játékos érkezett tavaly, akiket nehéz volt beépíteni. A bajnokságot is rosszul kezdték, négy vereséggel a 6-7. helyen álltak.