Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy enyhít a tavaly szeptemberben bevezetett klubkártya-rendszer szabályain, s a válogatott mérkőzések szervezőjeként nem teszi kötelezővé a kártyák használatát.

Az MLSZ honlapján olvasható közlemény szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell.

Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy ez a módosítás a továbbiakban is érvényben maradhat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az európai (UEFA), vagy a nemzetközi szövetség (FIFA).

Akinek van kártyája, azért még ne dobja el

"A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról. A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át" - idézi Csányi Sándor elnököt a szövetség honlapja.

A szurkolói bojkott eredményre vezetett Forrás: AFP

Csányi szerint a kártyahasználat a jövőben is jelentős előnyt biztosít a szurkolók számára, hiszen gyorsítja és megkönnyíti a jegyhez jutást és a stadionba való belépést. Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, hiszen a személyes adatait minden esetben hitelt érdemlően meg kell adnia a jegy vásárlásakor.

Tettek egy gesztust a kártyanélküliek felé

"Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt" - jelentette ki az MLSZ elnöke, s hozzátette, a szurkolói kártyát a kényelmi szempontok figyelembe vétele mellett azért is vezették be, hogy segítsék egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását.

"Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai kollégáik. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat" - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe.