Ha most nem lesz bajnok a Fradi, akkor soha

diadal
Budapest, 2015. május 20. A kupagyőztes Ferencváros a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Videoton - Ferencváros mérkőzés utáni díjátadón a budapesti Groupama Arénában 2015. május 20-án. Az FTC 4-0-ra győzte le a korábbi bajnok Videotont. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Ferencváros pár héten belül három magyarországi kupát is megnyert, a döntőkben nagyon simán legyőzve két legnagyobb riválisát, kétszer a Videotont, egyszer pedig a Debrecent. Székesfehérváron ugyanúgy szétszéledt a bajnokcsapat, mint 2011-ben, Debrecenben pedig még a tulajdonos is úgy látja, hogy a mostani költségvetés kevés az üdvösséghez. Vajon meg lehet-e állítani a Fradit az NB I szombaton kezdődő idényében?

Július 18-án kezdődik a 12 csapatossá alakított OTP Bank Liga új idénye. A címvédő Videoton nagy változásokon ment keresztül, a Ligakupa-, Magyar Kupa- és Szuperkupa-győztes, bajnoki második Ferencváros viszont remek formában van. Esélyes lehet még a tavalyi negyedik Debrecen, amely 2004 óta hétszer is megnyerte a bajnokságot, legutóbb 2014-ben.

Gyömbér Gábor, az FTC csapatkapitánya szerint nagyon nehéz megmondani, hogy ki lesz a bajnok, ám most ő is úgy érzi, hogy

a zöld-fehérek 2004 után újra a csúcsra érhetnek.

"Én is nagyon esélyesnek érzem a csapatunkat, a tavaszi teljesítményünk arra predesztinál minket, hogy ott leszünk a győzelemért zajló harcban. Ami nekünk kedvez, hogy nem sokat változott a keretünk, megmaradt a mag, miközben érkezett néhány erősítés, úgyhogy megvan az okunk arra, hogy bizakodjunk" – mondta Gyömbér az Origónak.

A májusi Magyar Kupa-döntőben a Fradi 4-0-ra kiütötte a bajnok Videotont Forrás: MTI/Illyés Tibor


A távozók közül a középhátvéd Mateo Pavlovic hiányát megérezheti a csapat, a többiekért a
szurkolók sem potyogtatnak könnyeket. Az érkezők viszont – első ránézésre – erősítést jelentenek. Leandro Ciprusról tért haza, és tagja Dárdai Pál válogatottjának, az Újpest helyett végül a Fradit választó Radó Andrást pedig az egyik, ha nem a legtehetségesebb magyar focistának tartják.

Hol fog játszani Radó?

Utóbbi játékára nagyon kíváncsi a csapatkapitány is, főleg arra, hogy melyik poszton – elöl, vagy szélen – próbálja majd legyőzni a konkurenciát. "Gólerős játékos, húzóembere volt a Haladásnak, kíváncsian várom, hogyan tud majd beilleszkedni, és hogy mi van benne."

A csapat tapasztalt tagjai nem fiatalok – Gera Zoltán 36, Hajnal Tamás 34, a friss szerzemény Leandro 33 éves –, ám ez Gyömbér szerint nem gond. "Biztos, hogy mindhárman idén is húzóemberek lesznek.

Hajnal Tomi hosszú sérülés után térhet vissza, de az összegyűjtött tapasztalatát iszonyatosan jól tudja kamatoztatni. Leandro is külföldi bajnokságban játszott, több poszton bevethető. A statisztikákon pedig látható, hogy a trió legidősebb tagja, Gera mennyit bír. A három játékosnak akkora rutinja van, hogy a helyezkedésükkel is meg tudják oldani a feladatukat."

Gera Zoltán 36 évesen is kimagaslik a magyar mezőnyből Forrás: MTI/Illyés Tibor


Egy gond van csak, a klubtól elvágyódó és a keretből – a Kossuth rádiónak nyilatkozó Thomas Doll vezetőedző szerint a hozzáállása miatt – kitett David Mateoson kívül a sérült Batik Bence sem használható a védelem tengelyében. "A keret elég bő, most a belső védők posztján akad egy kis probléma, mert aránylag kevesen vagyunk, de így is megvan a csapatunk ahhoz, hogy odaérjünk az első helyre" – jelentette ki Gyömbér, aki szerint

a Videoton és a Debrecen lehet a Fradi legnagyobb riválisa.

A titkos favoritnak a tavalyi 10. Puskás Akadémiát és a 7. Diósgyőrt tartja, de úgy érzi, hogy a hatodik helyen végzett Újpest is erősödött tavasz óta.

"Úgy látom, a Debrecen kerete is erősödött, de azért a címvédő Videotont kicsit esélyesebbnek tartom a DVSC-nél, mert erősebb a kerete" – tette hozzá.

A nyitóforduló programja

szombat

Újpest FC-Paks 18.00

Diósgyőri VTK-Vasas 18.00

MTK Budapest-Puskás Akadémia 18.00
Budapest Honvéd-Videoton 20.30


vasárnap
Békéscsaba-Debreceni VSC 18.00
Szombathelyi Haladás-Ferencváros 18.00

A csapatkapitány a csapat céljairól is beszélt: "Az Európa Ligában az az álmunk, hogy bejutunk a csoportkörbe, itthon pedig a Ligakupa megszűnésével a bajnokságban és a Magyar Kupában is a végső győzelmet célozzuk meg."

A vetélytársak gólt sem igen lőttek

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a Fradi erősebbnek tűnik a címvédő Videotonnál, és a Debrecennél is. Geráék a Magyar Kupa május 15-ei döntőjében 4-0-ra kiütötték a Vidit, majd az NB I utolsó fordulójában is 2-0-ra nyertek a bajnok ellen. A székesfehérváriak július 5-én még visszavághattak volna, de a Fradi a Szuperkupa-döntőt is megnyerte, nem is kis különbséggel: 3-0-ra.

Közben a Debrecent is megleckéztette a Fradi,

a június 3-ai Ligakupa-döntőben 3-0-ra, a hónap végi barátságos meccsen 2-0-ra nyert – igaz, május 10-én csak 1-1-re végzett a Doll-csapat a DVSC-vel a bajnokságban.

De ha csak a közelmúltat nézzük, nem a legjobb előjel, hogy a támadó felfogásban futballozó FTC az Európa Liga-selejtező hazai meccsén egy 90. percben kapott góllal kikapott a bosnyák Zeljeznicartól.

Juhász szerint nem csak három esélyes van

"Talán megkockáztathatjuk, hogy a Ferencváros, a Debrecen és a Videoton egy kicsit a többiek előtt jár, de ennek ellenére sem szűkíteném le három csapatra a bajnokesélyesek listáját. Nagyon egységesnek látom például az Újpestet, már tavaly is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Úgy tudom, még egy támadóval szeretne a klub erősíteni, a megfelelő emberrel ütőképes lesz" – latolgatta a bajnoki esélyeket Juhász Roland, a Videoton sokszoros válogatott védője.

A válogatott védő a Videotonról azt mondta, Bernard Casoni érkezésével egy picit eltolódott a felkészülés hangsúlya, kevesebb a taktikai jellegű edzés, mint Joan Carrillo idejében. Hozzátette, örül az NB I átalakításának. "A létszámcsökkentéssel szerintem több kiélezett, élvezetes meccset láthat majd a közönség,

Kulcsemberek hagyják el a Vidit

A Videoton 2011 után 2015-ben újra szétszéledt. Négy éve az aranyérem után távozott Mezey György vezetőedző, Farkas Balázs csapatkapitány és a válogatott Horváth Gábor. Idén Joan Carillo vezetőedzőn kívül elhagyta a csapatot Sándor György csapatkapitány, az első számú kapus, Juan Calatayud, az NB I egyik legjobb védője, Stopira és az idén harmadszor gólkirály Nikolics Nemanja.

Sándor György és Nikolics Nemanja (elöl balra és középen) így örültek a bajnoki aranyéremnek - ma már egyikük sem tagja a Videotonnak. A spanyol sikeredző (balra a kislányával) szintén távozott Forrás: MTI/Illyés Tibor


Burcsa Győző, a Videoton klubigazgatója másképp értékelte a kialakult helyzetet. "Nikolics, Stopira és Sándor pótlására céligazolással olyan játékosokat szerződtettünk, akik a mienknél jóval előrébb járó klubokban, bajnokságokban is bizonyítottak. Marevál, Ivanovszki és Luijckx, amikor lehetőséget kaptak, megmutatták, hogy megfelelő szintű játékosok. Sajnos az ő beépítésük nem történt meg időben, és ennek következtében most olyan hátrányba kerültünk, ami komoly gondot jelent a BL-selejtezőre történő megfelelő felkészülésben."

Az első próbatétel jól sikerült

Érdekes módon négy éve, és most is egy focistaként BL-győztes edző érkezett: Paulo Sousa a Dortmunddal, Bernard Casoni a Marseille-jel került fel Európa trónjára. A Videoton szerdán már Casonival, és gyenge játékkal ugyan, de nyerni tudott a walesi TNS elleni BL-selejtezőn.

Gyömbér Gábor csapatkapitány szerint a Videoton komolyabb rivális lesz idén a Fradi számára, mint a Debrecen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Burcsa szerint azért döntöttek a változások mellett, mert

tavasszal megállt a Videoton fejlődése, a Ferencváros megelőzte a csapatépítésben.

"A kialakult helyzetben a vezetőedző felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Ha nem tudta beépíteni a távozók helyére érkező játékosokat, akkor azért, ha nem akarta beépíteni őket, akkor pedig azért.

A céligazolások beépítésének, a konkurenciaharcnak az elmaradása miatt például sokat gyengült a pozíciónk a lejárófélben lévő szerződéssel rendelkező játékosok ügynökeivel folytatott tárgyalások során" – magyarázta a klubigazgató a Vidi.hu-nak még júniusban.

A Videoton a "céligazolásaival" persze – a tavasszal látotthoz képest – erős csapattá is válhat, hiszen valóban jó nevek érkeztek.

A tönkrement Győrtől megszerzett Pátkai Máté, Lang Ádám és Koltai Tamás trió mindegyik tagja volt már válogatott, a Juventustól egy évre megszerzett Alhassane Soumah szintén sokat segíthet a csapaton.

Loki: nem elég a pénz

A Gyömbér által is említett harmadik bajnokesélyesnél, a Debrecennél mindeközben úgy látják, a jelenleginél magasabb költségvetésre van szüksége a klubnak, ha aranyesélyes szeretne maradni.

Szima Gábor tulajdonos azt mondta, az egyesület éves működési költsége 1,1 milliárd forint, és szerinte 1,5-2 milliárd forintos büdzsé kellene ahhoz, hogy versenyképes legyen a csapat itthon és külföldön egyaránt. (A lettországi EL-selejtezőre készülő klub játékosait nem tudtuk elérni, csak a kisebb sérülése miatt itthon maradt Kulcsár Tamást, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.)

Játékosmozgások a három favoritnál

Videoton

Érkezett: Kleinheisler László (Videoton – lejárt a kölcsönadása, a második csapathoz száműzték), Branislav Danilovic (Puskás Akadémia), Szekeres Adrián (Dunaújváros, kölcsönből vissza), Pátkai Máté (Győri ETO), Lang Ádám (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO), Gábor Péter (Videoton II), Alhassane Soumah (Juventus)

Távozott: Juan Calatayud (Kolkata), Sándor György, Nikolics Nemanja (Legia Varsó), Horváth Tamás (Puskás Akadémia), Stopira (szerződése lejárt), Tomas Tujvel (DAC Dunaszerdahely), Zsótér Donát (Puskás Akadémia - kölcsönben), Soufiane Chakla (szerződést bontottak)

Érkezőként felmerült: Rydell Poepon (Valenciennes), Rudolf Gergely (Győri ETO), Fedor Predragovic (Borac), Alhassane Soumah (Juventus), Radó András (Haladás)

Távozóként felmerült: Szekeres Adrián, Alvaro Brachi

Ferencváros

Érkezett: Leandro (Omonia), Cristian Ramírez (Fortuna Düsseldorf – végleg), Kunsági Roland (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Haraszti Zsolt (Paks), Stanislav Sesták (Bochum), Radó András (Haladás)

Távozott: Mateo Pavlovic (Werder Bremen – kölcsönből vissza), Vladan Cukic (valamilyen formában a klubnál maradhat), Tomislav Havojic, Stjepan Kukuruzovic (Vaduz), Philipp Bönig, Jack Tuyp (Volendam), Nagy Dániel (Würzburger Kickers), Predrag Bosnjak (Haladás), Buzsáky Ákos, Benjamin Lauth (szerződést bontottak), Hidvégi Sándor, Korozmán Kevin (Soroksár)

Érkezőként felmerült: Gaston Sauro (FC Basel), Radó András (Haladás), Piotr Trochowski (szabadon igazolható)

Távozóként felmerült: David Mateos (MLS, Championship), Dibusz Dénes (Hertha BSC), Ugrai Roland (kölcsönadhatják, Békéscsaba / Paks)

Debreceni VSC

Érkezett: dr. Horváth Zsolt (MTK), Balogh János (Nyíregyháza), Bozidar Radosevic (Balmazújváros), Geoffrey Castillion (FC Universitatea Cluj), Szilvási Péter (Greuther Fürth)

Távozott: Selim Bouadla (Coimbra), Wittrédi Dávid, Króner Martin (ZTE)

Érkezőként felmerült: Adamo Coulibaly (RC Lens)

Távozóként felmerült: Bényei Balázs (DVSC)

Forrás: Csakfoci.hu