A válogatott stábját is meglepte Dárdai távozása

Dárdai Pál Helsinki, 2015. június 13.
Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magy
Helsinki, 2015. június 13. Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magyarország 0-1. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Dárdai közvetlen munkatársa és a válogatott két fontos játékosa is azt mondta, hogy váratlanul érte őket a szövetségi kapitány nyár közepén bejelentett távozása. Bernd Storckról egyikük sem tud sokat.

Dárdai Pál stábját váratlanul érte a hír, hogy a Hertha BSC nem engedi tovább vezetőedzőjét a magyar válogatottnál dolgozni. A stáb tagja, Sallói István nagyon sajnálja Dárdai távozását, a helyére kerülő Bernd Storck szakmai elképzeléseit egyelőre nem ismeri.

Leforrázva

"Természetesen sokszor szóba került Palival a hogyan tovább, és bár ő folyamatosan lebegtette, hogy nem lesz ez egy egyszerű meccs a Herthával, most mégis leforrázva ülünk itt" – mondta az Origónak Sallói István, akit a stáb megbeszélésén értünk el telefonon.

Sallói István Forrás: Fodor Melinda


"Az MLSZ közleményéből arra következtetek, a háttérben folytak a megbeszélések Dárdai ügyében, és végül a Hertha úgy döntött, nem járul hozzá, hogy Pali magyar szövetségi kapitány maradjon, és kérte a magyar szövetség megértését. Erre azért volt szükség, mert novemberig aláírt szerződése volt Dárdainak" – mondta az ellenfelek megfigyelését végző Sallói.

Hozzátette, történelmi lehetőség előtt áll a magyar válogatott, hiszen

reális esélye van az Eb-re való kijutásra, ezért meglehetősen rosszkor jött a hír.

"Bernd Storckkal egyszer találkoztam csak, így értelemszerűen nem tudok véleményt mondani a munkájáról" – mondta Sallói István.

Storck a kazahoknál nem brillírozott

Bernd Storck eddig egyszer volt felnőtt szövetségi kapitány, 2010 októberétől pontosan két éven át Kazahsztánt irányította, 7 vb-selejtezőn, 4 Eb-selejtezőn és egy barátságos mérkőzésen. Az ellenfelek elég erősek voltak (többek között Anglia, Németország, Belgium, Horvátország, Ukrajna), de a mérleg még ezt figyelembe véve is pocsék: 1 győzelem 11 vereség, 7-34-es gólkülönbség. Az egyetlen győzelmet az andorrai amatőrök felett aratta a kazah csapat.

Juhász Roland, a Videoton válogatott védője az Origónak azt mondta, társaival együtt abban bízott, hogy az Eb-selejtező sorozatból hátralévő négy meccset Dárdaival csinálja végig a csapat. "Nem számítottunk erre, úgy voltam vele, hogy már lassan július vége van, és ha nincs semmi hír, akkor annak talán az az oka, hogy pont került az ügy végére, és maradhat a válogatott mellett a selejtezők végéig. Sajnálom, hogy nem sikerült megoldani".

Juhász Roland Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Juhász szerint ha már így alakult, Storck kinevezése jó döntés, mert a német szakember már egy ideje a magyar futballban dolgozik, belelátott az utánpótlás működésébe és ismeri a felnőttválogatottat is. Vagyis tudja, mire számíthat, és hasonló a mentalitása, mint Dárdainak.

Pali nélkül is a legjobbunkat kell nyújtani, és az erős csapategységet fenntartani, mert az nagyon sokat számított. Nála fontos tényező volt, hogy rengeteg önbizalmat pumpált a játékosokba, mindenkinél azt domborította ki, ami az erősségének számít. Magasra tette a lécet" – magyarázta a 90. válogatottságához közelítő védő.

Pont a legrosszabbkor

Tőzsér Dániel azt mondta, őt is váratlanul érte a hír, főleg annak fényében, hogy szeptemberben két nagyon fontos meccs vár a csapatra a közvetlen riválisnak számító románok és északírek ellen.

Tőzsér Dániel Fotó: Szabó Gábor - Origo


"Benne volt a pakliban ez az eshetőség is, mert sejteni lehetett, hogy a Hertha nem örül annak, hogy egyszerre látja el a két posztot. Szerintem meg lehetett volna oldani máshogy ezt a helyzetet, de tiszteletben kell tartanunk, hogy a németek így döntöttek.

– mondta a jelenleg csapatot kereső középpályás. Amikor megkérdeztük, rövid távon mi a kitűzött cél, azt felelte, a románok és az északírek ellen minimum négy pontot kell elérni, és akkor jó helyzetbe kerülünk a csoportban.

A német mentalitás jól jöhet

Tőzsér párszor találkozott Storckkal, de túl sokat nem tud róla, csak azt, hogy dolgozott együtt Dárdaival a Herthánál, és hasonló elveket vall a futballról. "A német mentalitást biztos, hogy a válogatotthoz is hozza magával, és úgy érzem, nem véletlenül volt már egy ideje a válogatott közelében" – tette hozzá Tőzsér.