Dárdai Palit nem lehet utánozni - interjú Kádár Tamással

510260483
Hungary's defender Tamás Kádár (R) kicks the ball against Finland's midfielder Markus Halsti (C) during the UEFA 2016 European Championship qualifying round Group F football match Hungary vs Finland at the Groupama Arena stadium in Budapest on November 14, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Kádár Tamás Newcastle-ból Diósgyőrbe, onnan pedig Poznanba szerződött, és most azon van, hogy a lengyel bajnokcsapattal bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A 25 éves hátvéd két magyar csapattársával tölti a legtöbb időt, de közben igyekszik megtanulni lengyelül. Elárulta, mivel sikerült Dárdai Pálnak rendbe tennie a magyar válogatott védelmét.
  • Kádár Tamás évekig a Newcastle játékosa volt, aztán a Diósgyőrbe igazolt.
  • Fél éve a Lech Poznan játékosa lett, harmadik magyarként.
  • Az új szezonban egyelőre stabil kezdő, a bajnokságban és a BL-selejtezőben is.
  • Az FK Sarajevót kiütötte a csapat, legközelebb a Basellal játszik.

Edzésed volt?

Nem, épp most lett vége a lengyelórámnak.

És hogy megy?

Nem túl jól, nem is volt még elegendő időm, és nehéz nyelvnek tartom. Angolul például hamarabb megtanultam.

Főleg, hogy az edzőnk, Maciej Skorza is azt szeretné, ha a külföldiek megtanulnának lengyelül.

Nehéz lehet megállni, hogy ne magyarul szólalj meg, hiszen – Lovrencsics Gergő és Holman Dávid személyében – két magyar csapattársad is van.

Valóban, egymással mindig magyarul beszélünk, ezt nem tudják korlátozni. Örülök, hogy hárman vagyunk, hiszen ha bármi probléma adódik, sokat tudunk segíteni egymásnak.

Sokat vagytok együtt?

Szinte mindig, Dávidnak és Gergőnek a barátnője is itt van, így öten szoktunk ebédelni, vacsorázni.

Kádár Tamás rögtön bajnok címet, majd Szuperkupát is nyert a Poznannal Forrás: Kádár Tamás / Facebook


Miért éppen Lech Poznant választottad?

Olyan helyre szerettem volna igazolni, ahonnan, ha jól teljesítek, tovább tudok lépni. Sokat hallottam arról, hogy Lengyelországból könnyen el lehet kerülni a topbajnokságokba. Nekem a német és az angol lebeg a szemem előtt.

Azt mondod, kitöltenéd a három és fél éves szerződésedet, de szeretnél továbblépni. Melyik a fontosabb?

A foci kiszámíthatatlan, és mindenki tudja, hogy ha valaki jól teljesít, akkor lehetnek érdeklődők. Mindenki el akar jutni a csúcsra, valakinek ez Magyarország, valakinek Németország.

Fél éve vagyok itt, azon vagyok, hogy minél többet játsszak, és az új szezon jobban kezdődött, mint az előző. Akkor nem voltam kezdő, ebben a szezonban viszont még egyetlen percet sem hagytam ki, úgyhogy azt érzem, tényleg minden téren fejlődök.

Egy topcsapatba akár úgy is bekerülhettél volna, ha maradsz Newcastle-ben. Miért nem így történt?

Ez is volt a tervem, viszont minden évben sérüléssel kellett megküzdenem, nem kicsikkel. Rendre az történt, hogy fél évig fitt voltam, ültem a padon, valamikor játszottam a második vagy az első csapatban, majd jött a sérülés utáni rehabilitáció hat hónapja. Négy és fél évig voltam Angliában, minden évem így nézett ki, nagy küzdelmeket vívtam, fiatal voltam, és talán a légkör miatt jöttek a sérülések. De úgy vélem, megérte eljönni Angliából, mert a magyarországi éveimben is sokat fejlődtem.

Hogy érted, hogy a légkör miatt sérültél meg?

Az angol első és a másodosztály is nagyon kemény, utóbbiban heti két meccsen is szerepeltünk, és egy fiatal magyar játékos nincs felkészülve arra, hogy heti két meccset játsszon egy erős bajnokságban. Talán ezért jöttek a sérülések. De szerencsére fel tudtam építeni magam, olyannyira, hogy a heti két meccs ma már nem jelent problémát.

A Diósgyőrrel az Európa Ligában is futballozott Forrás: MTI/Balázs Attila


Lehet még visszaút Newcastle-ba?

Tartom a kapcsolatot néhány korábbi játékostársammal, de igazából nem erre koncentrálok. Tudom, ha jól játszom a BL-ben, és bekerülünk a csoportkörbe, akkor felkelthetem magamra a figyelmet.

A BL-induláshoz kellett a lengyel bajnok cím. Az alapszakasz után még a Legia Warszava vezetett, hogyan sikerült előzni?

A playoff első meccsén legyőztük a Legiát, majd ha ikszeltünk vagy kikaptunk, akkor a riválisok is így tettek. Szerencsések is voltunk, de mivel megnyertük a rájátszást, mondhatjuk, hogy megérdemelten lettünk aranyérmesek.

Milyen egy poznani aranyünnep?

Nagyszerű élmény volt, a szurkolóink már a stadionnál ünnepeltek, majd egy nyitott tetejű busszal mentünk a 10 kilométerre lévő belvárosba.

A legyőzött Legia most magyar gólkirállyal erősödött, szerinted milyen vásárt csináltak Nikolics Nemanjával?

Szerintem nagyon jól járnak vele, az első két fordulóban rúgott is három gólt, és az Európa Ligában is eredményes volt. Jó játékosnak tartom, a magyarországi évek jót tettek neki, megérte kivárnia, hogy egy jó csapatba igazoljon.

Már játszottatok is egymás ellen. Milyen volt?

A poznani Szuperkupa-döntőben 3-1-re nyertünk, ő 80 percig volt a pályán, én végig, és sokszor találkoztunk a pályán, hiszen ő volt az ellenfél egyedüli csatára. Sok párharcunk volt, végül én jöttem ki győztesen.

Nikolics vs. Kádár - ugyanez a kép a lengyel Szuperkupa-döntőben is készülhetett volna Forrás: MTI/Illyés Tibor


A Szarajevó kiejtése után szerdán a Walter Samuelt is a soraiban tudó Basel ellen kerülhettek közelebb a BL-főtáblához. Mire számítasz?

A Baselt mindenki ismeri, több éven át a BL-ben is ott volt, nem mi vagyunk az esélyesek, de itthon kezdünk, és ez az előnyünkre válhat. A szurkolóink olyan hangulatot képesek teremteni, amiről a legtöbb focista álmodik, általában 25 ezren ülnek a lelátón, de a rangadókon közel telt ház – 46 ezer ember – szokott szurkolni nekünk.

Ha sikerül továbbjutni, még egy kör, és jöhet a főtábla. Mit szólnál, ha a szintén a bajnokok ágán szereplő Videotont kapnátok?

Jó lenne. Persze elsőként tovább kell jutni nekünk és a Vidinek is, örülnék, ha mindkét csapat továbbjutna, és közülünk kerülne ki az egyik BL-főtáblás.

Mit éreztél, amikor Dárdai Pál távozott a válogatott kispadjáról?

Kicsit csalódott voltam, amikor olvastam, hogy vissza kell mennie a Herthához.

Mindenki sajnálja, hogy Dárdai Pali nem maradhatott. A célunk ugyanaz, az Eb-szereplés kiharcolása.

Az új kapitány, Bernd Storck keresett már?

Három napja beszéltem vele telefonon, elmondta, hogy mik az elképzelései. Közvetlen embernek tartom, akit már a válogatottban is sikerült megismerni, hiszen a meccsek előtt és után, illetve az edzéseken is találkozhattunk vele. Várom már a közös munkát, bár biztosan egy kicsit más lesz, mint Dárdai Palival. Palit nem lehet utánozni, és remélem, a közös munka meghozza az eredményt.

A legtöbben a Dárdai-csapat védelmét dicsérték. Hogy tudta ilyen rövid idő alatt rendbe rakni?

Ő is védekező játékos volt, és tisztában van azzal, mit kell csinálni annak érdekében, hogy jó legyen a védelem. De szerintem csak a fejeket rakta rendbe, és jól motiválta a csapatot. Tudja, mikor kell egy kicsit engedni, mikor kell keményebbnek lenni. Mindenki az elejétől fogva tisztában volt azzal, hogy mit kell tennie, senki sem lógott ki, elfogadtuk és követtük Palit.

A finnek elleni válogatott meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


Kitart még a selejtezők végéig ez a Dárdai-féle lélekerősítés, vagy a kapitányváltással máris elillant?

Szerintem kitart. Az elmúlt meccsek megmutatták, hogy sokat köszönhetünk Palinak, de a csapat is rendben volt kommunikációban, védekezésben egyaránt. Nem is kaptunk gólokat, ami nagyban köszönhető annak, hogy az edzéseken sikerült nagyon jól felkészülni taktikailag.

Csökkentek az esélyeink a kijutásra?

Nem gondolom.

A Hertha közben közel került Dzsudzsák Balázs megszerzéséhez, és állítólag Dibusz Dénest is szeretné leigazolni. Te mit szólnál, ha kapnál egy ajánlatot Berlinből?

Szerintem mindenki örülne, ha a Bundesligában egy olyan edző irányításával dolgozhatna, mint Dárdai Pál.

A vb-sorsolás hogy tetszett?

Jó csoportba kerültünk, két erős csapattal – Svájccal és Portugáliával – kell majd megküzdeni, miközben a többi válogatott – Feröer-szigetek, Lettország, Andorra – gyengébbnek tűnik, mint a magyar. Persze hogy valójában ki erősebb vagy gyengébb, majd a meccseken derül csak ki. Én mindenesetre örülök, hogy elkerültük a románokat és a svédeket.

Volt klubodat, a Diósgyőrt figyeled?

Olyannyira, hogy

A Diósgyőr jó játékosokat igazolt, csak még kevés idő telt el ahhoz, hogy csapattá érjen. Ebből a szempontból nem nézett ki jól a meccs, főleg az első félidő, de lehetséges, hogy jól jött ez a pofon, és fel tud ébredni a csapat.

Mit játszana a Lech Poznan a Diósgyőrrel?

Ebbe ne menjünk bele.