Nézők nélkül játszik a válogatott a Feröer ellen

Guzmics Richárd
Budapest, 2015. szeptember 4. A román Dragos Grigore (b) és Ovidiu Hoban (b3), valamint Kádár Tamás (b2) és Guzmics Richárd a Magyarország - Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az UEFA döntése alapján a magyar labdarúgó-válogatott zárt kapuk mögött játssza a Feröer elleni Eb-selejtezőjét.

Az MLSZ hivatalos oldala azt írja, a szövetség ezen felül 70 ezer eurós büntetést is kapott. Az indoklás szerint a románok elleni, 0-0-ra végződő Eb-selejtezőn három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat a helyszínen lévő megfigyelők.

A három videón a "Cigányok", illetve az "Aki nem ugrál, az büdös román" rigmusok hallatszódnak. A felvételeket a Football Against Racism in Europe nevű szervezet anonim megfigyelői készítették.

Az ilyen rigmusok miatt bűnhödik a csapat:

Az MLSZ az ellenőri jelentés kézhezvétele után egy beadványt nyújtott be, amiben azzal érvelt, az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai teltházas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás.

"A magyar szövetség mindezek alapján az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak" - áll az MLSZ honlapján.

A magyar válogatottnak nagy szüksége lett volna a szurkolók buzdítására, mivel a Feröer elleni győzelem elengedhetetlen feltétele annak, hogy a csapatnak maradjon esélye az Eb-részvételre. Két fordulóval a vége előtt a válogatottunk a harmadik helyen áll a csoportban, négy ponttal lemaradva a csoportelső északírek, és hárommal a románok mögött.