Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott nem játszott rosszul, három gólt is szerzett a pireuszi Európa-bajnoki selejtezőjén, mégis sikerült elveszítenie az utolsó csoportmeccsét. A vereség a továbbjutási esélyeinket nem befolyásolja, a legjobb harmadik helyre így is ugyanannyi esélyünk van, de fájdalmas volt elbukni egy ennyire nyerhető tétmeccset.

Eb-selejtező, F csoport, 10. - utolsó - forduló
Görögország–Magyarország 4-3 (1-1) - Élő közvetítésünk
Vezette: Ivan Bebek (horvát)
Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz Stadion
Görögország: Karnezisz - Kiciu, Morasz, Papasztathopulosz (Canetopulosz, 64.), Sztafilidisz (Holebasz, 35.) - Szamarisz, Tahcidisz - Mantalosz (Kone, 73.), Fortunisz, Pelkasz - Mitroglu.. Szövetségi kapitány: Kosztasz Canasz
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Kádár, Leandro - Lovrencsics (Nikolics, 62.), Elek, Gera (Nagy Ádám, 70.), Dzsudzsák (Kalmár, 70.) - Böde, Németh K. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
gól :Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.) illetve Lovrencsics (26.), Németh Krisztián (54., 75.)
sárga lap: Holebasz (43.), Morasz (44.), illetve Juhász (36.), Elek (42.), Németh (45+2), Böde (78.)

A magyar válogatott ugyan athéni győzelme (és Románia pontvesztése) esetén akár a csoport második helyén is végezhetett, a közvélemény jobbára a legjobb harmadik hely megszerzésében látta az Eb-szereplés kulcsát.

Bernd Storck ennek ellenére támadó szellemű csapatot küldött pályára Pireuszban,

a kapitány nyerni akart Görögországban, hogy ezen biztosan ne múljon semmi.

A legjobb harmadik hely szempontjából ez a meccs tét nélküli volt – a vasárnapi eredmény nem számít bele a különtabellába, hiszen Görögország már biztosan utolsó helyen végez –, és ez az első percekben érezhető is volt a magyar csapat koncentrációján.

Mantalosz küzd Kádárral a görög–magyar Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Öt perc se kellett, hogy a bénultan lófráló játékosok között megszerezzék a vezetést a hazaiak. Szép támadást vezettek a görögök, előbb a védelmünk bal oldalát keverték össze, majd a fejetlenül szaladgáló magyar játékosok között átlőtték a hosszúra a labdát, Sztafilidisz pedig futtából, 12 méterről a rövid sarokba bombázott.

Gyakorlatilag ugyanebben a percben a román válogatott is megszerezte a vezetést a Feröer-szigetek ellen, így kétszeresen is hátrányba kerültünk az egyenes kijutást jelentő második helyért folyó harcban.

A görögök gólját végigmozizó játékosainknak kellett pár perc, mire összeszedték magukat,

az első negyedórában többször is megtartottuk a labdát a görög térfélen, de Dzsudzsák Balázs jó passzával Böde Dániel hiába lépett ki, elveszítette a párharcot a védőjével.

Semmittevő, unatkozó görögök

A mezőnyben ekkorra egészen összeszedett magyar csapat a 22. percben már ziccert is kidolgozott, Dzsudzsák felpörgő lövése pont a középen érkező Böde elé pattant, aki nagyot nyújtózva kapura terelte hat méterről, de egy fél métert tévedett. Válaszul a görögök is nagy helyzetet hagytak ki, Pelkasz kerülte meg Kádárt, de jó helyzetből fölé lőtt.

Lovrencsics Gergő szépen előzte meg az emberét Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 25. percben összejött az egyenlítés is: Leandro ívelt a kapu elé az alapvonalról, simán Szafilidiszé lehetett volna a labda, de a görög gólszerző földbe gyökerezett lábbal nézte, ahogy a mögüle kibújó Lovrencsics Gergő kényelmesen felmegy, és a kapuba fejeli Magyarország egyenlítését. Ez a hozzáállás egyébként az első negyedóra után az egész görög csapatra átragadt.

Néhány perccel később megint centiken múlott a magyar gól, Dzsudzsák szöglete után Juhászt hagyták egyedül, a védő eltörte a labdát, de így is majdnem a kapu bal oldalában kötött ki.

Ekkor már a magyar csapat irányította a játékot, lassan kezdett kiegyenlítődni a labdabirtoklási arány,

és a görög támadásokat is jól szűrte meg a középpálya. A szünetig hátralevő időben potyogtak a sárgák, Juhász, Elek és Németh is besárgult, a védő ráadásul kihagyja az esetleges pótselejtezőt is, ha erre kényszerül a magyar csapat.

Gyors gólváltás a második félidő elején

A második félidő elején Fortunisz került nagy helyzetbe, de Kádár az utolsó pillanatban bravúros becsúszással mentett a támadó elől. Tíz perccel a szünet után megszerezte a vezetést a magyar válogatott, Dzsudzsák bal oldali, remek szögletébe Elek belepöckölt, a hosszún érkező Németh pedig bevetődve a kapuba pofozta a labdát.

Sajnos nem tartott sokáig a vezetés (ami egyébként sem ért sokat, hiszen a románok ekkor már 2-0-ra vezettek Feröeren), elég volt egy gyors ritmusváltás a görög támadóktól, és máris jött az egyenlítés. A magyar védelem megint csak szemmel követte a hazaiak akcióját, aminek a végén Tahcidisz került 15 méterről lövőhelyzetbe, és középről a léc alá bombázott.

Az egyenlítés után a görögök fölénybe kerültek a középpályán (Storck a szélső Lovrencsics helyére a csatár Nikolics Nemanját hozta be), akadt is néhány helyzetük, de ez a szakasz nem tartott sokáig, a magyarok is helyzetekkel válaszoltak.

Storck lecserélte Dzsudzsákot is

A 70. percben Gera és Dzsudzsák helyére Nagy Ádám és Kalmár érkezett, a kapitány ezzel akarta stabilizálni a középpályát, amit Nikolics beállása óta többször átjátszottak a görögök. A húzás annyira bejött, hogy alig néhány perccel később Kalmár remek cselsorozattal beverekedte magát a 16-oson belülre, áttette a labdát a jobbról teljesen egyedül érkező Némethnek, aki a rövid felső sarokba vágta a maga második, csapata harmadik gólját.

Sajnos azonban másodszor sem sikerült öt percnél tovább megtartani az előnyt, Tahcidisz remek passza öt magyar védő között találta meg Mitroglut, aki Királlyal szemben állva nem hibázott.

Holebasz beállt, és adott egy gólpasszt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Helyzetek továbbra is akadtak mindkét oldalon, tőlünk Nikolics fejelhetett volna gólt, de a görögök találtak be újra. Holebasz jó beadását a berobbanó Kone Leandrót megelőzve stukkolta a léc alá.

A gól letörte a magyar csapatot, néhány próbálkozásból még futotta a játékosok erejéből, de az egyenlítés végül nem jött össze, pedig Fiola előtt ziccer is adódott a 94. percben.

Vereségével a magyar válogatott az F csoport harmadik helyén végzett, mivel Románia nyert Feröeren. Ettől még végezhetünk a harmadik helyezettek tabellájának élén (ez hétfőn és kedden este dől el), ami egyenes kijutást ér az Eb-re, de a legrosszabb esetben is vár ránk egy pótselejtező.

A csoport másik két meccsén:
Feröer-szigetek - Románia 0-3 (0-2)

gól: Budescu (4., 45+1.), Maxim (83.)

Finnország - Észak-Írország 1-1 (0-1)
gól: Pohjanpalo (87.), illetve Cathcart (31.)

A csoport végeredménye:
1. Észak-Írország 10 6 3 1 16- 8 21 pont - Eb-résztvevő
2. Románia 10 5 5 0 11- 2 20 - Eb-résztvevő
3. Magyarország 10 4 4 2 11- 9 16
4. Finnország 10 3 3 4 9-10 12
5. Feröer-szigetek 10 2 0 8 6-17 6
6. Görögország 10 1 3 6 7-14 6