Nem hiszem el, hogy el lehet így bukni!

Juhász Roland
Pireusz, 2015. október 11. Juhász Roland, Leandro, Fiola Attila és Böde Dániel (b-j), a magyar válogatott tagjai a Görögország-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után Pireuszban, a Karaiszkakisz Stadionban 2015. október 11-én. Görögország-Magyarország 4-3. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Balszerencsés volt a magyar válogatott az Eb-selejtezők csoportkörének utolsó játéknapján, mindkét mérkőzésen rosszul alakultak az eredmények, így Törökország végzett a legjobb harmadik helyen, Magyarország pedig pótselejtezőre kényszerül. Hihetetlen körülmények között buktunk el.  

„Le vagyok sokkolva – mondta az érezhetően zaklatott állapotban levő Sallói István az Origónak a lefújás után. – Nem hiszem el, hogy el lehet így bukni! Rettenetesen bíztunk benne, hogy jól alakulnak az eredmények, de

már a kazahok góljánál érezhető volt, hogy benne van az óriási balszerencse.

Egyetlen szabadrúgást kellett volna kibírnunk, és ott lennénk az Európa-bajnokságon” – mondta a válogatott scoutja.

A magyar válogatott a szünetig jól állt, ekkor a Lettország–Kazahsztán és a Törökország–Izland mérkőzés is 0-0-ra állt, de aztán előbb Rigában született gól, majd a 87. percben a törökök egy szabadrúgásból bevitték a döntő csapást a mieinknek. A kazahok és a törökök győzelmével Magyarország pótselejtezőre kényszerül.

Mészöly szerint Dárdaival meglett volna

A 80-as években török kapitányként és Fenerbahce-edzőként is dolgozó Mészöly úgy véli, már rég ki kellett volna jutnunk. „Ez el lett szúrva Észak-Írországban, ahol 1-0-ra vezettünk, és a végén tíz ember ellen nem sikerült megtartani az előnyt. Ki kellett volna bekkelni azt a meccset, tudnunk kellett volna, hogy ki az ellenfél gólerős játékosa, és nem hagyni gólt szerezni” – jelentette ki.

Pireuszban még csak kicsit voltunk szomorúak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mészöly szerint a legnagyobb hiba azonban nem ez volt, hanem hogy nem tudtuk megtartani Dárdai Pált. „Hiába tanulta Németországban a szakmát, azért mégiscsak ízig-vérig magyar, aki úgy tudta doppingolni a csapatot, hogy végül mindig pozitívan jöttünk ki a meccsekből. Kicsit a szívet is oda kellene tenni,

– tette hozzá.

Kű Lajos: Túl szép lett volna

A legutolsó magyar Eb-gól szerzője nem értett egyet a stúdiószakértőkkel. „Ha szilveszterig fociztak volna, akkor sem volt benne a gól a törökökben. De azért érezhető volt, hogy nagyon jó csapat, mentek előre keményen, és nem adták fel egy pillanatra sem. Egy szabadrúgáson múlt, amit gyönyörűen belőtt a török játékos.”

Kű Lajos szerint bennünk van az Eb-szereplés Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kű Lajos szerint a kijutás egy szép ajándék lett volna az UEFA-tól. „24 csapatos Európa-bajnokság, hát már alig kell selejtezőt játszani. Mi annak idején négycsapatos Eb-n vettünk részt, most meg úgy sem sikerült egyenes ágon kijutnunk, hogy már a fél kontinens kint van” - mondta a Ferencváros egykori legendás csatára, majd hozzátette, ő pozitívan látja az esélyeinket a pótselejtező előtt.

Kiemeltek leszünk a pótselejtezőn

Első számításaink szerint a magyar válogatott kiemelt lesz a pótselejtezőben, hiszen ehhez

az alábbi három feltétel közül kettőnek kellett teljesülnie

  1. Hollandia ne jusson ki, azaz ne verje meg Csehországot, és ne is végezzen pótselejtezős helyen, közben Törökország győzze le Izlandot.
  2. Horvátország egyenes ágon jusson ki az Eb-re, azaz győzze le Máltát, a norvégok pedig ne nyerjenek Olaszországban.
  3. Bosznia ne jusson ki, azaz ne verje meg Ciprust, és ne végezzen pótselejtezős helyen, miközben Izrael legyőzi Belgiumot.

Az első kettő teljesült, Hollandia nem jutott ki, Horvátország pedig egyenes ágon kijutott, miután a csoportelső olaszok legyőzték Norvégiát, és így a horvátok a második helyre léptek előre. Az már nem számít, hogy Bosznia is odaért. Ezek szerint – hangsúlyozzuk, előzetes számításokról van szó, az UEFA csak holnap adja ki hivatalos ranglistáját -

Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia

közül kaphatunk ellenfelet. Kiemelt lesz hozzánk hasonlóan Ukrajna, Svédország és Bosznia-Hercegovina.

Feröer ellen is hajszálon múlt Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Talán a szlovénok ellen lennének a legjobb esélyeink, azt a párharcot nüanszok döntenék el. A másik három csapatot erősebbnek érzem, közülük is a dánokkal találkoznék a legkevésbé szívesen. De várjuk meg a sorsolást, szerintem most még senki nem tud tiszta fejjel a pótselejtezőre gondolni” – kommentálta a tényeket Sallói.

A világ legszomorúbb tabellája

A csoportharmadikok tabellája:
1. Törökország 12- 7 16 pont
------------------------------------
2. Magyarország 8- 5 15
3. Ukrajna 11- 4 13
4. Norvégia 8-10 13
5. Dánia 8- 5 12
6. Svédország 11- 9 12
7. Írország 8- 7 12
8. Bosznia-Hercegovina 11-12 11
9. Szlovénia 10-11 10

Kű Lajos szerint tele vagyunk tehetséges játékossal, és

bárki ellen képesek vagyunk kiharcolni a továbbjutást.

„Én nem tartok senkitől, nagyon bízom ezekben a srácokban. Régen volt utoljára olyan, hogy egy posztra több jó formában játszó futballistánk legyen, és most ez a helyzet. Én egyértelműen pozitívan várom a pótselejtezőt, úgy hiszem, remek közönségünk előtt kiharcoljuk majd a továbbjutást.”

Ők már kint vannak

Franciaország (házigazdaként), Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Belgium, Wales, Albánia, Románia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Törökország

Az UEFA holnap adja ki legfrissebb ranglistáját, amiből kiderül, jól számoltunk-e, és Magyarország tényleg kiemelt csapat lesz a pótselejtezőben. A játéknap többi mérkőzéséről, eredményeiről szóló cikkünket itt találja.