Meghalt Fülöp Márton válogatott futballkapus

Fülöp Márton, foci
Manchester City's on-loan Hungarian goalkeeper Marton Fulop in action during the English Premier League football match between Manchester City and Aston Villa at the City Of Manchester Stadium in Manchester, north-west England on May 1, 2010. AFP PHOTO/ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Harminckét éves korában elhunyt Fülöp Márton. A 24-szeres válogatott, több Premier League-klubban is megfordult futballkapus gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.

Hosszan tartó súlyos betegség után csütörtök hajnalban, 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton, korábbi magyar válogatott kapus – írja az Nso.hu.

Fülöp Mártonnál 2013 júniusában diagnosztizáltak rákot. Ugyanebben az évben, októberben még úgy tűnt, hogy túlesett az utolsó kezelésen. "Nem volt könnyű menet, de ti mindig támogattatok, ami rengeteget jelent nekem! Várom az újabb kihívásokat" – írta akkor a kapus a Facebook-oldalán.

2011-ben így védte ki a világ egyik legjobb csatárának, Robin van Persie-nek a lövését Forrás: AFP/Adrian Dennis


Az egész egy februári edzésen kezdődött: Fülöp Mártonnak, az Aszterasz Tripolisz kapusának a

karját eltalálta egy lövés, amely után éles fájdalmat érzett,

és pár napot ki is hagyott. A meccseket azonban nem akarta elmulasztani, és mind neki, mind a csapatának jól is ment, sorozatban négyszer győztek, de az utolsónál már olyan fájdalmak gyötörték, hogy úgy döntött, hazatér.

Egyszer visszatért

Fülöp abban bízott, a konzervatív kezelés eredményre vezethet, de aztán áprilisban muszáj volt megműteni. A hónap végén már Görögországban végezte a rehabilitációt, csapata pedig közben kiharcolta a kupadöntőt, és bár orvosa azt tanácsolta neki, hat-nyolc hétig ne védjen, a finálé annyira vonzó volt számára, hogy öt és fél hét kihagyás után visszatért.

A Sunderland játékosaként Forrás: AFP/Adrian Dennis


A 60 ezer néző előtt játszott kupadöntőt az Aszterasz végül hosszabbításban elvesztette az Olimpiakosz ellen, Fülöp pedig a bajnoki rájátszásban még négy meccsen védett, majd a szövettan eredménye után haza kellett mennie további kezelésekre.

"Áprilisban még nem lehetett tudni, hogy daganatról van szó, igaz, az orvos már pedzegette, hogy van rá esély, de

A műtét során kiszedték azokat a részeket, ahol még lehetett rosszindulatú sejtburjánzás, de ezzel még nem volt vége, mert négy kemoterápiás és harminc sugárkezelés várt még rám, amelynek most lett vége" – mondta az Origónak 2013. október 28-án.

Úgy tűnt, minden rendben lesz

Mint elmondta, a vérképe jó volt a kemoterápia alatt, és reméli, hogy minden rendben lesz. "És ott folytathatom, ahol abbahagytam." Ekkor már negatív volt a szövettana, de félévente szűrővizsgálatokra kellett járnia.

Hiába a sportoló szervezet, Fülöpnek így sem volt könnyű átvészelnie a kemoterápiát,

az onkológián pedig olyan dolgokat látott, amelyek megérintették.

A kórházba nem kellett befeküdnie, járóbeteg-ellátáson vett részt, és háromhetente kapott infúziót.

"Az volt bennem, hogy ezt meg kell csinálnom, és nem akartam, hogy betegségtudatom legyen, próbáltam félretenni magamban a rossz érzéseket, a mindennapi dolgokra koncentráltam.

azt, hogy eljárhat edzésre, hogy bemehet az öltözőbe. Ez az egyik legnagyobb tanulság. Látva más emberek sorsát, azt éreztem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen könnyen megúsztam."

Fülöp Márton a Manchester City mezében 2010-ben Forrás: AFP/Andrew Yates


Fülöp a nehéz időszakban sem hagyta el magát fizikailag, futott, úszott, lábteniszezett, és igyekezett bepótolni azokat a dolgokat, amelyekre a futball mellett nem volt ideje, utazgatott, és meglátogatta a számára fontos embereket. Ekkor a Ferencvárossal készült, ahogyan ő fogalmazott, óriási erőbedobással.

Öt kapitánynál is válogatott volt

Miután a 2004–2005-ös idényben ő volt az utánpótlás-válogatott első számú kapusa, 2005. május 31-én, a franciák elleni metzi találkozón Lothar Matthäusnál az A válogatottban is bemutatkozhatott. Pályafutása során összesen 24-szer védett a nemzeti tizenegyben, a német kapitány után Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman és Egervári Sándor is beválogatta. Huszonnégy mérkőzéséből kilenc találkozón nem kapott gólt a magyar válogatott. Címeres mezben a 2011. március 29-i, hollandok elleni találkozó volt számára az utolsó.

"Az előző idényem Görögországban nagyon jól sikerült, amivel megalapoztam egy jó nyári szerződést, sajnos közbejött ez a betegség, de bízom abban, hogy még erősebben térek majd vissza. A betegség után rosszabb állapotra számítottam, nehéz volt újra belecsapni, de napról napra jobban érzem magam. A topformát tavaszra nyerhetem vissza, de ez attól függ, milyen állapotban lesz a karom, a labdafogásra már jó, de vetődéseket egyelőre még nem csinálhattam" – mondta ugyanebben a 2013-as interjúban az Origónak.

24-szer szerepelt a válogatottban Forrás: Origo


Ezek után semmit nem lehetett hallani a betegségéről, mi több, nívós csapatoknál szóba került a neve. 2013 decemberében Las Vegasban tartott edzést fiatal kapusoknak, 2014 januárjában pedig több görög portál is azt írta, az ottani ligában folytathatja pályafutását, hírbe hozták többek között az Olimpiakosz, a PAOK és az Ergotelisz csapatával is. Tavaly februárban a Napolitoday.it internetes portál azt írta, a Napoli is érdeklődött utána.

Az utóbbi hetekben azonban, úgy tudjuk, már ismét kórházban ápolták.

Az Origo Norvégiában tartózkodó tudósítója úgy tudja,

a magyar válogatott csütörtök esti pótselejtezője valószínűleg gyászszünettel kezdődik majd.

A csapat tagjai fekete karszalagot fognak viselni.

A BVSC-ből a Premier League-be

Természetes volt a számára, hogy futballista lesz, édesapja, Fülöp Ferenc 1977 és 1986 között az MTK-VM színeiben 197 mérkőzésen játszott az élvonalban, az 1978-as Mundial előtt tagja volt Baróti Lajos bő keretének is. Marci a BVSC csapatában nevelkedett, kilencévesen lett igazolt játékos. Zuglóból 1995-ben átkerült az MTK-hoz, 2004-ig a kék-fehérek korosztályos csapataiban, illetve a BKV Előrében és az agárdi Sándor Károly Akadémiával együttműködő BFC Siófokban védett – írja megemlékezésében az MLSZ.hu.

2004 nyarán London egyik legtekintélyesebb klubja, a Tottenham Hotspur vásárolta meg, az akkori első számú angol kapus, Paul Robinson mellé. 2007-ig volt a Spurs tagja, az első csapatban nem kapott játéklehetőséget, ellenben sokszor ő volt hol Robinson, hol a cseh Radek Cerny mögött a második számú kapus. Klubja többször is kölcsönadta, így került a Chesterfieldhez, a Coventry Cityhez, majd a Sunderlandhez.

Utóbbi 2007-ben meg is vásárolta, ekkor új fejezet kezdődött Fülöp pályafutásában. Egyetlen más külföldi klubban sem védett annyi bajnoki mérkőzésen, mint a Sunderlandnél. E klubból is többször kölcsönbe került, védett a Leicester Cityben, segítette rövid ideig a Stoke Cityt, majd 2010-ben három mérkőzésen őrizte a Manchester City kapuját is. A 2010–2011-es idényt az Ipswich Townban töltötte, majd a következőben a West Bromwich Albion keretéhez tartozott. 2012-ben Görögországba igazolt, az Aszterasz Tripolisz szerezte meg. Nagy része volt abban, hogy a kék-sárga alakulat addigi története legjobb helyezését elérve, a negyedik helyen végzett a bajnokságban, és bejutott a görög kupa döntőjébe, ahol csak a korszak kiemelkedően legerősebb ottani csapata, az Olimpiakosz állította meg.