Vágólapra másolva!
Hamarosan megkapják az Eb-labdát a résztvevő válogatottak, hogy ismerkedjenek vele. Nekünk már megvan, Fehérváron le is teszteltük a Videoton játékosaival. Mit gondol, kinek tetszett jobban, a csatárnak vagy a kapusnak?

Kovács István elfut a jobbszélen, beadása után az előremerészkedő Juhász Roland középről a kapuba vágja az új Eb-labdát, majd a kezeit a magasba emelve ünnepel. Ez akár 2016 nyarán, a franciaországi foci-Eb-n is megtörténhet majd, de az Origo kamerája már most elkapott egy ilyen gólt a Videoton edzőpályáján. Aztán a bajnoki címvédő játékosaival közelebbről is megnéztük, jó lesz-e ez a labda Bernd Storck Eb-csapatának.

Jobban tapad

A gyártó mindig próbál nagyot dobni, de ez nem mindig sül el jól, a 2010-es dél-afrikai vb labdája például annyira különlegesre sikerült, hogy a kapusok rettegtek tőle, és a játékosok sem tudták mindig oda lőni, ahová szerették volna. A 2014-es vb-labda viszont már a legtöbb futballistának tetszett, most pedig megérkezett az új kiadás, amely elvileg jobban tapad, és jobban is látható.

De ami nekünk, magyaroknak a legnagyobb különbség: a válogatottunk tagjai nyáron

végre nem csak nézhetik, ahogyan mások rugdossák a nevezetes labdát.

Bernd Storck szövetségi kapitány a keret összeállításakor szívesen szemezget az NB I-ből, a Videotonnak több válogatottja is van, ezért miután megkaptuk a hivatalos labdát, Fehérvárra vittük tesztelni.

Rúgások, védések, vélemények - nézze meg a labdatesztünk legjavát!


Horváth Ferenc vezetőedző aznap csak egy laza tréninget tartott a csapatnak, a játékosok szemlátomást élvezték a feladatokat. Az edzés fénypontja az volt, amikor a dekázóverseny utolsó helyezettjét, Szekeres Adriánt körbevették a társak, neki pedig el kellett énekelnie, hogy „Kör közepén állok”.

Aztán jöhetett a teszt négy játékossal, Juhász Rolanddal, Feczesin Róberttel, Kovács Istvánnal és a kapus Kovácsik Ádámmal. Beadás utáni fejelésre, kapáslövésre, ollózásra kértük a játékosokat, utóbbinak főleg Juhász Roland örült:

– nevetett, aztán mégis megpróbálta. A mozdulat jó volt, az irányzék nem igazán.

Forrás: Origo


„Hasonlít ahhoz a labdához, amellyel mi is játszunk” – mondta Juhász a Beau Jeu (szép játék) nevű friss gyártmányról. Érthető, hiszen az NB I-es csapatok hazai pályán a saját szponzoruk által gyártottat használják a bajnokikon, és ez a Videoton esetében az Adidas. Juhász szerint a mostani labdák már olyan jó minőségűek, hogy

nem kell „berúgni” őket,

és hosszú éveken át megmarad az alakjuk. „Emlékszem, gyerekkoromban volt egy olyan labdám, amely hamar teljesen eldeformálódott, a végén már egy mérettel nagyobb volt, mint a normál labdák. A mostaniak azért már nem ilyenek.”

Az szitál, ez nem szitál

Odaadtuk a játékosoknak a 2010-es vb-labdát is, amelyet öt éve már letesztelt az Origo, azóta jelen sorok írója gyömöszöli a gyerekeivel. Sárgább lett és kopottabb, más gond nincs vele, csak az, ami már akkor is. „A Jabulani elég gusztustalan egy labda, hihetetlen, mennyire szitál” – jegyezte meg Juhász.

Fél év alatt kell megszokni

A labdáról a legendás francia középpályása, Zinédine Zidane a norvég-magyar pótselejtező napján, november 12-én rántotta le a leplet. A dizájnban a rendező ország színei a meghatározók, a kék, fehér, piros minták mellett az Eb-serleg, valamint az EURO 2016 felirat díszíti.

A gyártó közleménye szerint 18 hónapig tervezték a Beau Jeu-t, megtartották a 2014-es világbajnokságon használt Brazuca legjobb tulajdonságait, de fejlesztettek a tapadáson és a repülés közbeni láthatóságon. A két modell ugyanolyan formájú panelekből áll össze, mivel ez a 2014-es innováció nagyon népszerűvé vált a játékosok körében. Az Eb-résztvevők november végéig kapnak labdákat, vagyis a játékosoknak hat hónapjuk lesz rá, hogy megbarátkozzanak vele.

A szintén Storck-kerettag Kovács István aztán odaállt az új mögé, és megeresztett egy bombát Kovácsiknak. "Elég könnyű, és tényleg fura hangja van. A válogatott azon lesz, hogy ezzel a labdával minél több pontot szerezzen az Eb-n, és akár még a csoportból is kivívja a továbbjutást.

– osztotta meg a reményeit az NB I egyik legtechnikásabb támadója.

Jabulani, Brazuca, Beau Jeu Forrás: Origo


A kis Kokó becenevű játékos ezután szögleteket ívelt be, az egyik majdnem beakadt a hosszú felsőbe, de kissé túllőtt vele a célon. „Kicsi életében nem rúgott még ekkorát, szóval tényleg nagyon száll ez a labda” – mosolygott Juhász. Aztán megnyerte a kapufaversenyt, 16-ról egyből eltalálta, sőt még sarokkal, dropból is tett egy-két látványos kísérletet.

Nem a kapusnak kell szeretnie

Kovácsik Ádám szerint a kapusok mindig tartanak a változtatásoktól, de a mostani labdával elégedett. „Olyan, mint egy gumilabda, talán csak túl van fújva? Kicsit könnyebb lett, a rúgásokat kipróbáltam, és annyira nem szitál, a változások tehát pozitívak. A cél persze az, hogy minél több gól legyen, nem fontos a készítők számára, hogy a kapusok szeressék a labdát, de mi igyekszünk alkalmazkodni. Ami viszont könnyebbség, hogy valóban jobban tapad" - mondta a Regginát is megjárt kapus.

A kapus elvégzett pár kirúgást, és elégedetten konstatálta, hogy biztos nem a labdán fog múlni, hány pontot szereznek a magyarok az Eb-n.

– tette hozzá.

Ez nem pattant ki Forrás: Origo


Feczesin Róbertnek bejött a labda, de azért örült, hogy védenie biztos nem kell. "Szerintem megint arra mentek rá, hogy a kapusoknak nehezebb dolguk legyen, mint korábban. De jó labdát csináltak, remélem, minél több gólt el tud majd érni vele a válogatott."

„Kicsit fura, hogy gumihangja van, de az Eb-n tökéletes lesz. Nekünk, mezőnyjátékosoknak sokkal jobb, mert nagyobbat lehet vele rúgni” – vont mérleget Juhász Roland.