Az volt a tét, lesz-e esélyünk továbbjutni. És lett!

STORCK, Bernd boldog edző Közéleti személyiség foglalkozása labdarúgó örül sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2015. november 15. A magyar válogatott ünnepli Bernd Storck szövetségi kapitányt (fent) a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés után a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott Portugáliával, Izlanddal és Ausztriával találkozik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság csoportkörében. Sallói István azt mondja, remek a sorsolásunk, és bár az ellenfeleink előttünk járnak, reális esélyünk van, hogy a továbbjutásért küzdjünk, remélhetőleg sok magyar szurkoló előtt. Hajdú B. István örül a meccsek sorrendjének is, és bár fizikailag nagyon nehéz meccseket vár, szerinte nem kell betojni.

„Ha most egy stúdióban ülnénk, én is csapkodnám az asztalt, és kiabálnék, hogy álomsorsolás, mint szegény norvég srác” – mondta az Origónak a sorsolás utáni percekben Sallói István, aki Dárdai Pál mellett a válogatott taktikai elemzője és scoutja (játékosmegfigyelője) volt, de Bernd Storck stábjának is tagja lesz az Európa-bajnokságon.

„Nekünk nyilván nincs könnyű ellenfél, de mivel előzetesen a portugál-osztrák-északír csoportot szerettem volna, személy szerint

Ennek a sorsolásnak az volt a tétje, hogy lesz-e reális esélyünk a továbbjutásra, és úgy gondolom, ez összejött. Esélyesnek persze nem mondanám magunkat, de jó felkészüléssel odaérhetünk.”

Bernd Storck csapata akár tovább is juthat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Sallói kiemelte, azért örül külön a csoportnak, mert a

háromból két meccsünkre várhatóan annyi magyar szurkoló utazhat majd ki, amennyi csak megteheti.

„A világversenyeken a sztárok érdeklik az embereket, így az Izland és Ausztria elleni meccsünkre biztosan bőven marad majd jegy, és sok magyar szurkoló utazhat majd ki” – mondta Sallói.

„Ráadásul nagy stadionokban lesz mindhárom mérkőzésünk [Ausztriával Bordeaux-ban, Izlanddal a második fordulóban Marseille-ben, majd Portugáliával Lyonban játszik a válogatott], reméljük, sok magyar előtt. Azt gondolom,

a meccseink sorrendje is ideális,

hiszen lehet, hogy a portugáloknak már tét nélküli lesz a magyarok elleni meccs.”

Ronaldófüggők

Sallói kiváló csapatnak tartja a portugált, de elmondta, egyrészt erősen függ a játékuk Cristiano Ronaldo napi formájától, másrészt hajlamosak belealudni a csoportkörbe. „Portugália nem mindig tudja kijátszani magából a világversenyeken, ami tehetségben megvan a csapatukban, a csoportmeccseken pedig általában csak azt tartják szem előtt, hogy ne sérüljön meg senki, és biztosan meglegyen a továbbjutás. Az első kalapból egyértelműen őket szerettem volna” – tette hozzá Sallói.

Sallói István elégedett a sorsolással Fotó: Hajdú D. András [origo]


Az osztrákoknak nagyon erős csapatuk van, nem véletlenül nyerték meg a csoportjukat a selejtezőben. „Szabics Imivel beszélgettünk nemrég róluk, ő értelemszerűen nagyon képben van a válogatottal kapcsolatban, és azt mondta, félelmetesen erősek.

Ha lenne egy igazán jó középcsatáruk, a közvetlen elitre is veszélyt jelenthetnének.

Borzasztó nehéz mérkőzés vár ránk, ne gondolja senki, hogy könnyű dolgunk lesz Ausztria ellen.”

Izland viszont fekszik

Izlandnak ugyanakkor különösen örült Sallói, mert véleménye szerint a magyar csapatnak fekszik az ellenfél stílusa. „Az izlandiak tipikus skandináv focit játszanak, rengeteget ívelgetnek, erősek pontrúgások és rögzített helyzetek után. Viszont

se beadásokból, se szögletekből nem tudtak veszélyt kialakítani a norvégok a pótselejtezőn, így ha erős csapata is van Izlandnak, ellenük győzelmi esélyeink lehetnek” – mondta a harmadik csoportellenfélről Sallói.

Király az osztrákok ellen volt először válogatott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A magyar válogatott stábtagja a felkészülésben és a munkában hisz, de a sorsolás jó alapot adott ahhoz, hogy bizakodjunk. „Becsületesen fel kell készülni, fel kell térképezni az ellenfeleket, és rá kell erősítenünk saját erényeinkre. Lehetett volna olyan csoportunk is, ahol a továbbjutás helyett a tisztes helytállást kellett volna kitűznünk célul, de nem ez a helyzet,

úgyhogy most van okunk egy kis örömre.

Az ellenfeleink előttünk járnak, de nem annyival, hogy eleve esélytelenül kellene kifutnunk a pályára.”

Mi lehetünk a nevető negyedikek

"Ha csak a neveket ízlelgetem, akkor mindenképpen jó a sorsolás, Izland és Ausztria nem tartozik Európa elitjéhez, annak ellenére sem, hogy a mostani selejtezősorozatot mindkét válogatott meggyőzően teljesítette. A portugálokra pont az ellenkező igaz, jól cseng a nevük, de közel sem olyan erősek, amilyenek az elmúlt években voltak. Kiegyenlített a csoport, a másik három csapat azért kicsit előttünk jár, de lehetett volna sokkal rosszabb is a sorsolás. Ha lehet így mondani, mi lehetünk a nevető negyedikek, de ehhez négy pontot össze kellene szedni" - nyilatkozta az Origónak Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője.

Simon Attila jól ismeri az osztrák futballt, hiszen az előző szezonban a Wolfsberg játékosa volt. Kiemelte, hogy az osztrákok rendelkeznek egy nemzetközi klaszissal a Bayernben játszó David Alaba személyében, de úgy érzi, ahogy az osztrák és a magyar bajnokság között nincs fényévnyi távolság, úgy a két válogatott között sincs.

"Egységes, szervezett csapat, amely nagyon magabiztosan szerepelt az Eb-selejtezőkön, de nem kell megijedni tőlük, megfoghatjuk őket. Sunyi a csoport, de lehetett volna durvább is, úgyhogy elégedettek lehetünk az ellenfelekkel. Ha tudunk úgy játszani, olyan egységesen, ahogy a norvégok elleni pótselejtező meccsein tettük, akkor lehet keresnivalónk" - mondta a 32 éves támadó.

Működik a kémia az osztrák csapaton belül

Szerinte az osztrák bajnokság annyival tart előrébb a magyarnál, hogy a csapatok jobb gazdasági helyzetben vannak, nincsenek fizetéselmaradások, és a közhangulat, valamint a közeg is nagyon pozitív, így könnyebb érvényesülni a játékosoknak. "A pótselejtező után nálunk is megfordult a közhangulat, már nem köpködi mindenki a magyar futballt, és az emberek magukénak érezték a sikert".

Az osztrák válogatott titkát sokan próbálták megfejteni az Eb-selejtezők alatt, Simon szerint arról lehet szó, hogy jól működik a kémia a csapaton belül. Az olyan topjátékosok, mint Alaba, vagy az angol Stoke-ban légióskodó Arnautovic húzzák magukkal a többieket, akiknek ezáltal ugrásszerűen feljavult a teljesítményük. Simon focistaként nem érezte, hogy máshogy néznének rá amiatt, mert magyar, de azt mondta, kint dolgozó honfitársai mesélték, hogy küzdöttek a sztereotípia ellen, és azzal szembesültek, hogy az osztrákok fenn hordták az orrukat.

Alaba az osztrákok legnagyobb sztárja Forrás: AFP

"Nem csak a futballra, hanem az egész társadalomra jellemző, hogy van egy nagyon jó rendszerük, amibe az emberek bele tudnak illeszkedni, de ha abból kizökkented őket, akkor már bajban vannak, mert nem rendelkeznek azzal a leleményességgel, mint a magyarok, akik sokszor rákényszerülnek arra, hogy feltalálják magukat. Azt éreztem, hogy a sorsolás után mindenki minket akart kapni, remélem, megmutatjuk, hogy nem szabad leírni minket" - mondta Simon Attila.

Nekünk is biztosan örülnek

„Örülök a sorsolásunknak, nem rossz a csoportunk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kötelező lenne a továbbjutásunk a legjobb 16 közé, de legalább reálisan megcélozható eredmény” – értékelte a sorsolást az Origónak az MTV kommentátora, Hajdú B. István.

„Eközben ne gondoljuk azt, hogy a portugálok, az osztrákok vagy az izlandiak ne örülnének ugyanígy nekünk. Az mindenesetre biztató, hogy még a mérkőzéseink sorrendje is kedvező lehet. Az osztrákok elleni nyitómeccsre fel lehet készülni, ismerjük őket, és bár azt gondolom, hogy a 10 selejtezőjéből 9-et megnyerő Ausztria sokkal erősebb ellenfél, mint első blikkre tűnhet,

– véli a kommentátor, aki szerint csak egy sokoldalú csapatnak sikerülhet a siker.

„Négynaponta tétmeccset kell játszanunk, mégpedig teljesen különböző stílusok ellen. Az osztrákok villámgyorsak, az izlandiak fizikailag erősek, a portugálok pedig rendkívül technikások, ehhez a sorozatterheléshez – úgy vélem – a magyar kezdőcsapatnak is alkalmazkodnia kell majd, Bernd Storcknak vélhetően mind a 20 mezőnyjátékosát be kell vetnie” – mondta Hajdú B. István.