Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy régóta nem tervezgettek annyian fél évvel előre franciaországi utazást, mint most, a magyar fociválogatott jövő évi Európa-bajnoki részvételéhez igazítva. A meccsjegyek megvásárlásának menete azonban elég bonyolult, sokan nem ismerik ki magukat az UEFA rendszerében – az alábbiakban megpróbálunk válaszolni a leggyakrabban felvetődő kérdésekre.

Az a korosztály, amelynek csak halvány emlékei vannak arról, hogy milyen is volt, amikor 1986-ban már színes tévén lehetett a mexikói vébére kijutó, aztán ott a a várakozást mélyen alulmúló magyar válogatottat megnézni, igazából csak most szembesül vele, mit is jelent újra ott lenni egy nagy tornán.

A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Mert persze jó érzés volt a norvégok elleni pótselejtező másnapján úgy bemenni dolgozni, hogy a fejünkben ott pörgött Priskin hatalmas gólja, és Böde pankrátorokat idéző norvéghajítása, de hogy mivel is jár az Eb-részvétel, azt csak most, az Eb-sorsolás után érezzük át igazán. Meg kell szervezni az utazást, és mindenekelőtt jegyet kell venni a meccs(ek)re. És ez nem is olyan egyszerű.

Egymillió jegy már augusztusban elkelt

Baráti társaságok dugják össze a fejüket, hogy hányan, mivel, melyik meccsre menjenek, legyenek-e ott inkább az osztrákok elleni nyitányon, netán az izlandiak ellen a hatalmas marseille-i stadionban, esetleg nézzék-e meg, mire megy Fiola vagy Guzmics Cristiano Ronaldo ellen.

Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az Eb-jegyeket három fázisban értékesítik, az első már augusztusban, a részt vevő válogatottak kilétének megismerése előtt lezárult. Akkor 11,26 millió jegyigénylés érkezett, és egymillió jegy talált gazdára, sorsolás útján. (Azaz még 600 ezer szabad). Az Origo értesülése szerint 360 jegy került magyar kézbe.

A második fázis jelenleg is tart, és aki szeretne élőben ria-ria-hungáriázni az Eb-meccseken,

az január 18-án délig regisztrálhat az EURO2016.com oldalon.

Ez az egyetlen felület, ahol legálisan jegyhez lehet jutni, de vannak olyan oldalak, amelyek már most azt hirdetik, hogy náluk is lehet belépőt szerezni a meccsekre.

Nem lehet.

Mindenki őket szeretné megszerezni Forrás: UEFA


Márciusban jöhet a nagy cserebere

A harmadik fázis márciusban következik, ez az úgynevezett börze, amikor az augusztusig megvett, de később feleslegessé vált jegyeket lehet visszaadni vagy elcserélni. Hiszen azok, akiket a nyáron sorsoltak ki, előzetesen nem tudhatták, milyen meccsre szereznek belépőt. Mondjuk a magyar-izlandi csoportmeccs jegyei olyan francia szurkolókhoz kerülhettek, akik érthetően inkább a francia válogatott mérkőzéseit néznék meg.

Éppen ezért azok, akik január 18-ig regisztrálnak, de nem kapnak értesítést arról, hogy jegyet nyertek, még futhatnak egy kört, és várhatóan beindulnak majd azok is, akik éppen egy izgalmasabb meccsre szeretnék cserélni már meglépő belépőjüket.

Ezen az oldalon regisztrálhatnak a magyar drukkerek Forrás: Origo


A szabályok szerint az UEFA egy adott meccsre a két érdekelt szövetségnek a piacra dobott jegyek húsz-húsz százalékát biztosítja, ez például a mi esetünkben azt jelenti, hogy az Izland elleni marseille-i rangadón a Stade Velodrome-ban nagyjából 10-10 ezer drukker lehet ott mindkét országból a szövetségnek juttatott jegyek révén.

Lehet, hogy az izlandiaknak nem is kell az összes jegy

Jogosan vetődik azonban fel a kérdés, hogy egy 67 ezres befogadóképességű stadionban kikből tevődik össze a maradék több mint 40 ezer néző? Az UEFA minden nagy eseményen, így az Eb vagy a Bajnokok Ligája esetében is fenntart jegyeket a partnereknek, a szponzoroknak, illetve az adott csapatok ellenfeleinek, így mondjuk a magyar-izlandi meccsre az osztrákok és a portugálok is belépőhöz jutnak majd.

Az összes jegy 32 százaléka, nagyjából 800 000 belépő kerül a részt vevő országok szurkolóihoz.

42 százaléknyit, vagyis 1 millió jegyet nyíltan értékesítenek, és a fennmaradó jegyeket osztják fel többek között a szponzorok, VIP-vendégek, hátrányos helyzetű gyerekek között.

Ha pedig a márciusi börze után még marad jegy a meccsre, akkor azt az UEFA a francia piacon értékesíti majd. Könnyen lehet azonban, hogy az izlandiak 10 ezer helyett csak 5 ezren kelnek útra, és úgy tudjuk, ilyen esetben van sansz arra, hogy

az izlandiak által visszadobott jegyeket az UEFA első körben a másik érdekelt csapatnak ajánlja fel.

Rákérdeztünk erre az UEFA-nál is, ahol azt válaszolták, a cél, hogy telt házasak legyenek a meccsek, ezért valóban: ha az egyik célcsoport nem tart igényt a neki fenntartott összes jegyre, akkor előfordulhat, hogy a maradékot a másik csapat drukkereinek vagy a nagyközönségnek ajánlják fel.

Akinek valami nem világos a jegyvásárlással kapcsolatban, annak ajánljuk, hogy keresse fel az Euro2016-faq.tickets.uefa.com oldalt, ahol a legégetőbb kérdések legtöbbjére választ kaphat, ráadásul magyarul is, ha a jobb oldalon lévő választómenüben úgy állítjuk be.

Úgyhogy ne nagyon csodálkozzunk, ha a vége az lesz, hogy Marseille-ben 20 ezer magyar ölelgeti a másikat, ha Dzsudzsák beadása után Nikolics beköszön az izlandi kapusnak.

Fejenként négy jegy, de csak egy névre szóló

Ami viszont nem derül ki onnan, ellenben nagyon is hasznos információ: ha valaki egyszerre négy jegyet igényel – személyenként ennyi a maximum –, akkor

csak az egyiken lesznek ott a saját adatai, a többivel szabadon rendelkezhet.

Vagyis ha egy négytagú baráti társaság összes tagja úgy dönt, hogy külön-külön regisztrál, és mindannyian nyernek is, akkor lesz négy névre szóló jegyük, és további 12, amellyel barátokat, rokonokat bevihetnek vagy adott esetben a börzén lepasszolhatják. Ez a hír szintén kedvező lehet a határon túli magyaroknak vagy annak, aki külföldi barátjának szeretné odaadni az általa igényelt jegyet. Az UEFA a témában feltett kérdésünkre azt válaszolta, nem árt, ha az igénylő összegyűjti a többiek adatait, mert azt később még kérhetik tőle, de az igény leadásánál erre még nincs szükség.

Jó lenne hasonló pillanatokat átélni Franciaországban is Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


A jegyeknek két fajtájuk van: a sima meccsjegy és a Follow My Team nevű csomag. Mint ez utóbbi nevéből kiderül, ha egy szurkoló ilyet igényel, akkor az általa meghatározott pontig csapata összes mérkőzésére megkapja a jegyet.

Nem árt pénzt hagyni a számlán

Egyelőre nem világos, melyikkel van több esély jegyhez jutni. A csomag olyan szempontból előnyösebbnek tűnik, hogy ha kihúzzák az illetőt, automatikusan megkapja mindhárom csoportmeccsre a jegyet, vagyis elég egyszer szerencsésnek lennie, ellentétben azzal, ha külön-külön igényelne belépőket a találkozókra. Az UEFA azt írta, hogy az esélyek alapvetően a beérkező igények megoszlásától függnek, tehát attól, hogy az egyes árkategóriájú jegyekre mennyien jelentkeznek.

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor is terhelik meg az ember kártyáját, ha mázlija van, és bekerül a kiválasztottak közé.

Ez azért nem mindegy, mert négy jegy a legolcsóbb, 25 eurós kategóriából is több mint 30 ezer forintba kerül.

Mindenesetre azoknak, akik regisztrálnak, január 18-tól február végéig érdemes a rendelt jegyeknek megfelelő összeget a kártyán hagyni, és az UEFA válasza szerint a bankkártya terhelése előtt minden érintett kapni fog egy e-mailt, amelyben értesítik.

Amit még jó tudni: ha egy bankkártyának két tulajdonosa van, mindkettő igényelhet jegyeket. A sorsolás eredményéről február végéig értesítik az érintetteket, addig pedig lehet tovább szervezkedni, és drukkolni, hogy a szerencse nekünk kedvezzen.