Megvan, kit támogat Csányi a FIFA-elnökválasztáson

Horizontal
UEFA General Secretary Gianni Infantino shows the name of Arsenal football club during the draw for the UEFA Champions league round of sixteen, on December 14, 2015 at the UEFA headquarters in Nyon. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok immár hat labdarúgó-szövetsége, így a magyar is Gianni Infantinót, az európai szövetség svájci főtitkárát támogatja majd a nemzetközi szövetség február 26-i elnökválasztásán.

"A mi jelöltünk Gianni Infantino. Ez egyértelmű" - jelentette ki Leo Windtner, az osztrák szövetség első számú vezetője a partneri társulás Bécsben tartott éves konferenciáját követően.

így ott lesz a második fordulóban is, ha arra szükség lesz" - indokolta Csányi Sándor MLSZ-elnök, hogy a hat tagországnak miért nincs másodlagos preferenciája arra az esetre, ha a FIFA-elnökválasztáson az UEFA-főtitkár nem jutna a második körbe.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A FIFA elnöki posztjára öten pályáznak: Infantino mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága

korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta

minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A magyar szövetség (MLSZ) beszámolója szerint az elmúlt három évben még öt szövetség vezetői vettek részt a visegrádi országok labdarúgó-konferenciáján, idén viszont egy hatodik taggal is kiegészült a partnerségi találkozó, ugyanis a magyar, az osztrák, a cseh, a szlovák és a lengyel mellé a liechtensteini szövetség is csatlakozott.

"A találkozón a házigazda osztrákok részéről Willi Ruttensteiner sportigazgató mutatta be a szövetség fejlesztési programjának szakmai oldalát, az edzőképzéstől az utánpótlás-fejlesztésen át a topkluboknál alkalmazott képzésig.

de miután Ausztriában 15 évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni, ezért az elért eredményeik egyelőre látványosabban megmutatkoznak" - olvasható az MLSZ honlapján.

A szövetségek irányítói áttekintették a megalakulás óta elért közös eredményeket, ezek közül szerintük a leglátványosabb, hogy utánpótlásban, női labdarúgásban, a játékvezetés területén jóval intenzívebbé vált a tagországok közötti kapcsolat.