Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége keddi ülésén arról döntött, hogy a magyar válogatott Európa-bajnoki főhadiszállása a délkelet-franciaországi Tourrettes városában található Terre Blanche-ban lesz. Az MLSZ az ülésén határozott a magyar tehetségek szerepeltetésének ösztönzéséről 

Az Mlsz.hu beszámolója szerint a nemzeti csapat szálláshelyének kiválasztása az UEFA előírásainak és a szakmai stáb szempontjainak teljes figyelembevételével történt. Miután a válogatott a pótselejtezők után, a kvalifikáció legkésőbbi pillanatában jutott ki az Európa-bajnokságra, így az UEFA által felajánlott szálláslehetőségek közül már a legtöbbet elfoglaltak más csapatok.

Ugyanakkor a magyar csapat által választott bázisnak mindenben meg kellett felelnie az előírt szigorú minőségi elvárásoknak, feltételeknek.

Terre Blanche, a magyar csapat főhadiszállása Forrás: Terre-blanche.com

A november 15-i kijutás utáni rövid, de intenzív kiválasztási és tárgyalási folyamat végén a szövetség látókörébe egy nyugat- és egy kelet-franciaországi lehetőség került. Ezek közül végül azért az utóbbi helyszínt választotta az MLSZ vezetése, mert itt, a szakmai és logisztikai szempontok megvalósulása mellett rendkívül kedvező árat is sikerült kiharcolni.

Bár a Terre Blanche hotel nem a tenger partján fekszik, mégis közel van az utazások szempontjából fontos tengerparti repülőterekhez, illetve az A8-as autópályához.

Központban a magyar tehetségek

Az MLSZ elnöksége megvitatta a hivatásos labdarúgó-bajnokságok megújulásának, fejlődésének helyzetét. A magyar fiatalok több játéklehetőségének elősegítését mindenki támogatja, és ez olyan irányelv, amely – párosulva a felelős vezetői magatartással és stratégiai gondolkodásmóddal – garancia a hosszabb távú fejlődéshez.

Ezért a következő idényben folytatódik a tehetséges, karrierje elején álló hazai labdarúgók játékának elősegítése. Az alapvető cél, hogy az ügyesebb játékosok 23 éves korukra jelentős felnőtt versenytapasztalattal is rendelkezzenek. Rendszeres pályára lépésük pedig segítse a szurkolók klubjukkal való azonosulását. A most zajló szezonban úgy alakult, hogy igen magas, 73 százalék volt a magyar játékosok aránya a pályán és mindössze 27 a külföldieké. A korábbi szezonokban, az intézkedések és a cél érdekében történt összefogás előtt, 60-40 százalék volt a megszokott arány.

A fiatalok szempontjából leginkább érintett másodosztályra vonatkozó szabály, hogy kötelező két-két U19-es, vagy fiatalabb korú játékos folyamatos szerepeltetése. Mindez bekerül a Merkantil Bank NB II jövő évi versenykiírásába. Aki idegenlégióst szerepeltet, továbbra is jelentős összegektől esik el.

Anyagilag jól lehet járni

Az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, amely a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti.

Azon klub, amely vállalja, hogy legfeljebb három külföldi játékost küld pályára, anyagilag is jól jár. Továbbra is fontos a nemzetközi versenyképesség elősegítése, ezért a kupákban induló csapatok idén is kedvezményt kapnak, és öt külföldit szerepeltethetnek.

Aktuális nem BL- vagy EL-szereplő ellenfelük ehhez alkalmazkodva az adott bajnokin szintén élhet az öt külföldi labdarúgó játszatásának lehetőségével. Az új szabályok mellett a csapatoknak továbbra sem lesz érdekük az idegenlégiósok ésszerűtlen igazolása, és a figyelem mindinkább a saját tehetségek felkutatása felé terelődik.