Vágólapra másolva!
A magyar U21-es fociválogatottnak már nincsen reális esélye arra, hogy kivívja a pótselejtezőt, amit a csapat szövetségi edzője, a német Robert Kilin annyival intézett el, hogy a cél a játékosok kinevelése az A válogatott számára. A Haladás edzője, Mészöly Géza szerint egy 20-21 éves labdarúgónak igenis el kell viselnie a tét valódiságát, és a volt U19-es szövetségi edző arra is emlékeztetett, hogy most láthatjuk csak igazán, hogy két éve jobban meg kellett volna becsülni az Izrael ellen kivívott vb-szereplést.

A magyar U21-es fociválogatott hét mérkőzésen megszerzett nyolc pontjával jelenleg a negyedik helyen áll a csoport tabelláján, és az Albánia elleni vereséggel elveszítette a reális esélyét arra, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat végén kiharcolja a pótselejtezőt.

A most szomorkodó játékosok egy része két éve együtt ünnepelt egy keserédes sikert: a portugálok elleni 6-1-es vereség után Izrael 2-1-es legyőzésével sikerült kivívni az U20-as vb-részvételt a csapatnak.

Ez után érkezett Magyarországra Bernd Storck, aki kiütve Szalai Lászlót a nyeregből, átvette az U20-as válogatott irányítását, és az új-zélandi vb-n a nyolcaddöntőben esett ki a magyar csapattal ritkán látható balszerencsés körülmények között.

A Magyar U20-as válogatott világbajnokság előtti felkészülési meccse az U21-es válogatottal Telkiben. A képen Bernd Storck szövetségi edző Fotó: Polyak Attila - Origo

Az U20-asból lett U21-eseket ezek után Bernd Storck egykori görögországi (Olimpiakosz) segítője, Robert Kilin vette át, és egyelőre nem sok eredménye van a munkájának.

A játékosok beépítése a cél

"Nem nyertünk elég párharcot, és nem tudtunk olyan keményen játszani, mint a házigazdák. A hazai bajnokságban játszó kerettagok most megtapasztalhatták, mennyivel magasabb a nemzetközi követelmény annál, mint amihez klubjukban hozzászoktak, elsősorban mentálisan kell fejlődniük.

ebből a szempontból a játékosok most hasznos tapasztalatokat szerezhettek a továbblépéshez" - nyilatkozta a találkozó után Robert Kilin szövetségi edző.

"Az U21-es válogatott kapcsán egyből arra gondolok, hogy mennyire meg kell becsülni a mi Izrael elleni vb-kijutásunkat. Akkor sokan lenézték az izraelieket, és azt mondták, elvárható volt a győzelem. Két éve, amikor a hazai Eb-n megvertük Izraelt, és kvalifikáltuk magunkat az Eb-re, arra gondoltam, hogy ez egy fontos mérföldkő" - mondta az Origónak Mészöly Géza akkori szövetségi edző.

A Haladás vezetőedzője nem ért egyet Kilinnel abban, hogy a cél csak a játékosok felkészítése a felnőttválogatottra. "Ez azért nem igaz, mert

Persze, nem kell mindenáron súlyt rakni a játékosokra, nem szabad, hogy már gyerekkorban remegjenek attól, hogy csak a győzelem elfogadható. De egy U21-es válogatottat már úgy kell megmérettetni, hogy a játékosok már el tudják viselni a tét valóságát."

Kilin szavai, miszerint a kinevelés fontosabb az eredményességnél, részben egybevágnak Csányi Sándor gondolataival.

Robert Kilin csapatának ezúttal sem sikerült a győzelem Forrás: mlsz.hu

Keménység és küzdőszellem nélkül

Az MLSZ elnöke múlt hét hétfőn jelentette be, hogy az MLSZ 2018 nyaráig hosszabbított Bernd Storck sportigazgató-szövetségi kapitánnyal. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy szerinte legalább akkora siker, ha még egy vagy két fiatal játékost sikerül beépíteni a nagyválogatottba, mint ha a csapat továbbjut a csoportból.

A magyar válogatott eddigi eredményei

2017-es Eb-selejtezők (U21)

Liechtenstein-Magyarország 0-7

Portugália-Magyarország 2-0
Magyarország-Albánia 2-2
Izrael-Magyarország 3-0
Magyarország-Görögország 2-1
Magyarország-Izrael 0-0
Albánia-Magyarország 2-1

Az mindenesetre különös, hogy az edző a keménységet hiányolja a fiatalok játékából, az Mlsz.hu beszámolója pedig úgy fogalmaz, hogy a "végig lelkesen, motiváltan játszó albánok -

megnyerték a mérkőzést, vagyis olyan szempontok miatt buktunk el, ami nem szakmai tudás vagy pénz kérdése.

A csoport állása: 1. Portugália 18 pont/6 mérkőzés, 2. Albánia 12/8, 3. Izrael 11/6, 4. Magyarország 8/7, 5. Görögország 7/6, 6. Liechtenstein 0/7

A magyar válogatott további programja:
szeptember 1.: Magyarország - Liechtenstein
október 6.: Magyarország - Portugália
október 10.: Görögország - Magyarország

Gyenge a képzés, nagy a bizalmatlanság

Az, hogy az U21-es válogatottunk ilyen szerényen teljesít az Eb-selejtezőkön, statisztikailag nem meglepő. Ugyanis ami az európai összehasonlítást illeti, a magyar bajnokság a legrosszabbak közé tartozik a nemzetközi eredményesség és az utánpótláskorú játékosok szerepeltetése szempontjából, így aztán az innen kikerülő játékosoktól sem várhatunk csodát.

Forrás: CIES Football Observatory

A svájci székhelyű, labdarúgással kapcsolatos kutatómunkákra szakosodott intézet, a CIES Football Observatory a 2009. január elseje és 2015. december 31. közötti időszakot vizsgálva arra a következtetésre jutott az UEFA 31 legjobb tagországának vizsgálata alapján, hogy

Európában Horvátország, Hollandia, Németország és Franciaország emelkedik ki

a mezőnyből a megadott kritériumok alapján.

Lengyelország, Bulgária és Ciprus mellett Magyarország a lista egyik leggyengébb szereplője, ami a CIES szerint arra enged következtetni, hogy a képzés minőségének javítása mellett ki kellene küszöbölni a klubok bizalmatlanságát, ami a fiatal tehetségek csapatba építését illeti.

Nem játszanak az NB I-ben a magyar fiatalok

Ha a saját nevelésű, U22-es játékosok első osztályú játékperceit nézzük, akkor a régióból magasan kiemelkedik Horvátország (Európában is listavezető) a maga 26,3 százalékos mutatójával, vagyis a bajnokságban pályán lévő összes játékos több mint egynegyede saját nevelésű fiatal. Ugyanez a mutató Magyarországon 12,3 százalék.

A környező országokat vizsgálva látható, hogy jókora lemaradásban vagyunk.


2015 májusában vélhetően részben emiatt döntött úgy az MLSZ, hogy 300-400 millió forintnak megfelelő összeget kaphatnak a szövetségtől a klubok, de ehhez számos követelménynek meg kell felelniük.

Több fiatalt a pályára

"Az MLSZ jövőre azokat a csapatokat premizálja, amelyeknek a keretében legfeljebb hét külföldi játékos van. A keret mérete ugyanakkor bármekkora lehet" – magyarázta Csányi Sándor elnök, aki elmondta, szintén

jelentős összegre számíthatnak azok a csapatok, amelyekben maximum három idegenlégiós

lép csak majd pályára egy-egy meccsen, vagyis egyértelműen a magyar játékosok pozitív diszkriminációja a cél.

Az elnök így foglalta össze a szövetség céljait: több fiatal magyar játékos legyen a pályán, nagyobb verseny legyen az NB I-be kerülésért, és a nemzetközi kupába jutásért, szűkebb keretük legyen a csapatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak a bérkifizetések. Erre az alsóbb szinteken korábban már hoztunk döntéseket.

Picit túlzás

Az MLSZ fiatalítást ösztönző programjáról is markáns véleményt fogalmazott meg Mészöly Géza. Szerinte a fiatalok számára segítség, hogy - jelen szabályok szerint - két 1995-ös és 1996-os születésű labdarúgónak is helyet kell szorítani a magasabb támogatásért cserébe. A játékosoknak azonban oda kell figyelniük, hogy később is igazolni tudják, hogy nem csak a komoly anyagi dotálás miatt kerültek be a csapatba.

Mészöly Géza szövetségi edző az U-19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Izrael-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Haladás edzője szerint jó dolog, hogy az MLSZ részéről érkezett ez a nyomás, de "picit az már túlzás, de tény, hogy segítség", hogy az 1996-ös születésű, tehát 20 éves vagy annál is fiatalabb játékosból is kettőnek végig a pályán kell lennie - vagy hasonlóan fiatalt kell helyette becserélni - a megfelelő támogatáshoz.

A Haladás a soproni fiókcsapatnak kölcsönadott fiatalokat hívja majd vissza, a jelenlegi csapatból pedig Medgyes Zoltán és Németh Márió tölti be a kötelezően berakandó 20-21 éves focisták szerepét. A duó Mészöly szerint megállja a helyét, nem csak a koruk miatt játszatja őket.

A Honvéd és az MTK jár az élen

2015-ös adatok szerint az NB I-ből a Honvéd, az MTK és a Debrecen áll a legjobban a keretében lévő saját nevelésű játékosokat tekintve.

Forrás: CIES Football Observatory

Európában a Barcelona a király

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a főként kelet-európai csapatok lennének a legjobb nevelőklubok, sőt. Ami a topligákban játszó saját nevelésű játékosokat illeti, a fenti lista tagjai közül egy sincs ott a legjobbak között.

Forrás: CIES Football Observatory


A Barcelona tehát 44 olyan játékost nevelt ki, akik jelenleg is az öt topliga (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League, Serie A) valamelyik csapatában futballoznak, közülük 10-en jelenleg is a katalán klubnál játszanak, 34 játékost pedig értékesítettek a piacon.