Vágólapra másolva!
Bár válogatottszinten az Eb-részvétel miatt sikeresnek nevezhető a mostani szezon, a topligákban szereplő magyar játékosoknak nem sok ok jutott az örömre. Van, akit jegeltek, más megkapta a lehetőséget, de kegyvesztett lett, és többen kiestek, vagy a kiesés ellen harcolnak.

A magyar futball sosem volt jól eleresztve topligában játszó futballistákkal, és a helyzet, Eb-részvétel ide vagy oda, nyártól a mostaninál is gyászosabb lehet. Könnyen előfordulhat, hogy a következő szezonra egyetlen játékosunk sem marad, aki a négy (vagy öt) legerősebb európai bajnokság valamelyikében játszik.

Stieber és Gulácsi az élvonalért harcol

A legtöbben jelenleg a Bundesligában képviselik a magyar focit, de épp a német bajnokságban áll a legrosszabbul a játékosaink szénája. Stieber Zoltán már a tavaszt sem töltötte a Bundesliga élvonalában, mivel a Hamburg lepasszolta őt a második ligás Nürnbergnek, amelynek opciója van arra, hogy az idény végén megvegye őt.

Stieber a feljutásért és az Eb-kerettagságért is küzd Forrás: AFP

A szélsőnek a Hamburgnál mindössze ötpercnyi játéklehetőség jutott, a Nürnbergnél öt találkozón 192 percet töltött a pályán, van már gólja is, igaz, rögtön utána ki is állították második sárgával a gólörömöt kísérő mezlevétel miatt.

A kiállítás óta háromszor a kispadon hagyta őt az edző, kétszer pedig csereként állt be. A Nürnberg a harmadik helyen áll, ez osztályozót jelent, de a hátralévő három körben akár az egyenes ági feljutást is kiharcolhatja a csapat. Legfőbb riválisa a Leipzig, ahol Gulácsi Péter a kezdeti nehézségek után bevédte magát a csapatba.

Szalai egyik csapata kiesett, a másik még menekül

Az már biztos, hogy jövőre a Hannover is csak a másodosztályban szerepelhet, de Szalai Ádám oda valószínűleg nem követi a csapatot, mert a Hoffenheim csak június 30-ig adta kölcsön. Szalai a Hoffenheimben négy, a Hannoverben tíz bajnokin játszott, de gólt nem szerzett. Immár majdnem másfél éve,

2014 decembere óta tart a góltalansági sorozata.

Egyelőre a Hoffenheim sincs biztonságban, csak három pont az előnye a 16., osztályozós helyen álló Werder előtt, amely szintén magyar érdekeltségű csapat, hiszen tél óta a soraiban tudja a norvégok elleni pótselejtező egyik hősét, Kleinheisler Lászlót.

Kleinheisler a Bayern ellen is játszhatott, de még több lehetőségre vágyik Forrás: AFP

A 22 éves középpályás egyelőre nem alapember a brémaiaknál, hat meccsen jutott szóhoz, de csak egyszer volt kezdő, gólja és gólpassza nincs. A társaitól Pitbull becenévvel megajándékozott Kleinheisler szerződése 2019 nyaráig szól a Werdernél, ha a csapat elkerüli a kiesést, akkor egy jól sikerült Eb megnövelné az esélyét, hogy ősztől több játéklehetőség jusson neki.

Huszti sem segített eddig a Frankfurton

Huszti Szabolcs biztosan nem lesz ott a franciaországi tornán, és egyelőre az is kérdéses, hogy a Bundesligában játszhat-e a következő idényben. A német bajnokságba Kínából visszatérő Husztitól a Frankfurtban 13 meccsen csak egy gólra és egy gólpasszra futotta, csapata pedig utolsó előtti a tabellán, vagyis az utolsó három fordulóban

valami nagyot kellene alkotnia, hogy elkerülje a kiesést.

A Premier League-ben mindössze egyetlen honfitársunk légióskodik, Bogdán Ádám, ő azonban kegyvesztett lett Jürgen Kloppnál a Watford elleni bajnokin és az Exeter elleni FA-kupa-meccsen elkövetett hibái miatt.

Bogdán és Megyeri egy cipőben jár

A 28 éves kapus a Ligakupában kapta a legtöbb szerepet, háromszor is az ő nevével kezdődött az összeállítás, és komoly érdeme volt abban, hogy a csapat végül a döntőig menetelt, a Carlisle ellen három büntetőt is megfogott, majd a Bournemouth elleni nyolcaddöntőn négy bravúrja is volt.

Bogdán a mellőzés ellenére szinte biztosan ott lesz a három kapus között, akit Bernd Storck kivisz magával az Eb-re, de kérdéses, hogy mi lesz a sorsa a nyáron. Elég valószínűnek tűnik, hogy nem marad Liverpoolban, nyilván ő sem akar harmadik-negyedik számú kapus lenni még egy ekkora klubnál sem.

Bogdánnak csalódás ez a szezon Forrás: AFP

A Primera Divisiónban is csak a kapusposzton vagyunk érdekeltek. Megyeri Balázs egyelőre nem mutatkozhatott be a spanyol bajnokságban, és lehet, hogy jövőre már csak másodosztályú ellenfelekkel találkozhat.

A Getafe ugyanis 35 forduló után utolsó előtti,

igaz, csak egy pont a hátránya a már bennmaradó helyen álló Granada mögött. A bajnokságban mind a 35 meccsen a spanyol Guaita védett, Megyerinek a Rayo Vallecano elleni Király-kupa-párharc jutott, amelyből 3-3 után idegenben lőtt góllal ment tovább a Rayo.

Baloghot csak az elnök favorizálta Palermóban

Az olasz bajnokságban sem jobb a helyzet. A Palermo hiába verte a Frosinonét a hét végén, a szicíliai csapat jelen állás szerint visszacsúszna a másodosztályba, mivel a 18. helyen áll. Bár Zamparini elnök Cavanihoz hasonlította a Debrecenből megszerzett Balogh Norbertet, a 20 éves csatár egyelőre csak próbálja felvenni a Serie A ritmusát,

négyszer cserélték be, összesen 49 percet töltött a pályán,

várhatóan az utolsó három fordulóban sem jut fontos szerephez. Az olasz ligára egyébként is jellemző, hogy a fiatal játékosoknak sokkal kisebb esélye van bekerülni, vagyis az esete nem egyedi.

Mondhatja bárki, hogy a fentiek a válogatott szempontjából nem igazán relevánsak, hiszen a norvégokat úgy vertük oda-vissza a pótselejtezőn, hogy a kinti meccsen pályára lépő 14 játékos közül csak Szalai képviselte a topligákat – de ettől még tény, hogy ha megnézzük, mi a helyzet az Eb-ellenfeleinknél, riasztó a különbség.

Az osztrákoknak angol bajnokuk is lehet

Az osztrák csapat utolsó selejtezőjén, Liechtenstein ellen olyan kezdővel állt fel, amelybe a Stuttgart, a Bayern, a Werder, a Mainz, a PL-ben aranyvárományos Leicester és a Watford delegált topligákban edződő játékost.

Az izlandiaknak Gylfi Sigurdsson révén van egy olyan játékosuk, aki 11 gólnál jár támadó középpályásként a Premier League-ben, de akad légiósuk az olasz és a francia élvonalban is.

Sigurdssonra jó lesz odafigyelnie a magyar csapatnak az Eb-n Forrás: AFP

A portugáloknál Cristiano Ronaldón túl is van élet, a szintén realos Pepe és a wolfsburgi Vierinha is a topligákat képviseli azok közül, akik ellenünk is pályára léphetnek az utolsó csoportmeccsen. A keretben pedig hemzsegnek a Porto és a nemrég a BL negyeddöntőjében búcsúzó Benfica játékosai, akik rendszeres BL-résztvevőként hozzászokhattak a lehető legmagasabb színvonalhoz.

Ellenük száll majd harcba a magyar válogatott, amelynek kezdőjében ott lehet az a Fiola Attila is, aki idén kieshet az élvonalból a Puskás Akadémiával.

Még szerencse, hogy a pályán nem a csapatnevek döntenek majd.