Fél év börtönt kapott a foci-Eb-n balhézó magyar drukker

fbl Horizontal
Groups of supporters clash ahead of the Euro 2016 group F football match between Iceland and Hungary at the Stade Velodrome in Marseille on June 18, 2016. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A marseille-i Magyarország–Izland mérkőzésen kitört kisebb balhé nyomán őrizetbe vett szurkolót hatósági személy ellen elkövetett erőszakkal vádolják. Ő tagadja, hogy megütötte volna az egyik biztonsági embert, fellebbezett is, de miután ítélkezési szünet van Franciaországban, szeptemberig biztosan börtönben marad. A debreceni drukkernek most a társai igyekeznek pénzt gyűjteni.

A Gergő keresztnevű, 26 éves drukkert a marseille-i Magyarország–Izland Európa-bajnoki csoportmérkőzés után vették őrizetbe. A debreceni drukkert azzal vádolják, hogy ököllel megütött egy biztonsági embert abban a balhéban, ami a magyar szektor közelében tört ki a mérkőzés előtt.

Ahogy azt a mérkőzés során mi is megírtuk,

mintegy 150 magyar szurkoló megpróbált átmászni

az egyik kerítésen, hogy – a Dehír információi szerint „drágább jegyüket beáldozva” – csatlakozzanak a kapu mögötti magyar táborhoz.

Volt egy kis félreértés:

Miután a biztonságiak percekig várakoztatták őket, néhányan megpróbáltak átmászni a szektorokat elválasztó kerítésen, ekkor kerültek elő a viperák és a könnygáz, majd rövid közelharc alakult ki a biztonságiak és a magyar ultrák között.

Gergő – egy vele lévő barátja állítása szerint – nem ütött meg senkit, viszont egy felvételen látható, ahogy

egy mögüle kilépő, maszkot viselő társa behúz az egyik rendezőnek,

aki később a meccs után, már a stadiontól távolabb lefogott debreceni drukkert azonosította elkövetőként.

Magyar szurkolók az Izland elleni Eb-meccsen. Képünk illusztráció Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A mérkőzés után a verekedés miatt őrizetbe vett másik négy magyar megúszta pénzbüntetéssel, Gergőre viszont hat hónap letöltendő börtönt szabott ki a bíróság. A magyar drukker ugyan fellebbezett, de miután Franciaországban most ítélkezési szünet van, biztos, hogy legalább szeptemberig börtönben kell maradnia.

A debreceni ultrák most a Facebookon igyekeznek pénz gyűjteni megkönnyítendő társuk börtönéletét, „akinek nem úgy sikerült az Eb, ahogy tervezte”.