Vágólapra másolva!
Szeret a középpontban lenni a humorával, és szerinte bőven elég, ha félévente elmondja a sajtónak, hogy mi van vele. Kevés olyan megosztó és szenvedélyes szereplője van a magyar futballnak, mint Szalai Ádám. A Hoffenheim válogatott támadója az Eb-ről, a közelgő vb-selejtezőkről, Fellainiről és a ketchupos üvegről is beszélt az Origónak adott interjújában.

Az elmúlt néhány évben kaptál hideget-meleget a szurkolóktól és a szakmától is: az Eb előtt a drukkerek egyenesen kivettek volna a keretből. Mit gondolsz, elégtételt vettél mindezért az osztrákok elleni góloddal?

Szögezzük le, hogy én sosem azért végeztem a munkámat, hogy másoknak megfeleljek. Elértek hozzám és megérintettek a kritikák, amikből sok volt jogos, és sok jogtalan.

Egyszerűen csak próbáltam felszabadultan játszani, élvezni, hogy magyar játékosként, hihetetlen körülmények között ott lehetek az Eb-n. Úgy érzem, ez maximálisan sikerült, ezenfelül természetesen átfordult ez a kocka, most már azért más a megítélésem, mint az Eb előtt volt.

Visszanézted a meccseket?

Nem. Nagyon ritkán szoktam teljes meccseket megnézni, vannak akciók, amiket persze igen, de nem vagyok egy nagy focinéző, jobban szeretem csinálni. Részleteket a mérkőzésből, a támadásokat és a gólokat természetesen újranéztem.

A lefújáshoz közeli percekben azt mondta a pályaszéli kommentátor, hogy „Szalai Ádám pityereg”. Örömkönnyek voltak?

Minden benne volt azokban a könnyekben. Az elmúlt évek keserűsége és feszültsége, a megkönnyebbülés; az, hogy 44 év után kint van az ország az Eb-n, hogy az első meccsen ilyen játékot produkáltunk, és hogy pont én találtam be. A családomat is nagyon megérintette az egész, belőlem meg minden együtt tört elő a lefújáskor.

A portugálok ellen sárgát kapott Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A belgák elleni meccs után meglehetősen feldúltan nyilatkoztál, azt mondtad, nem tudsz örülni semminek egy ilyen mérkőzés után, mert az a pár évvel ezelőtti időkre emlékeztetett. Miben hasonlított a múltra az a mérkőzés?

A válogatott szereplései a múltban sokszor nem úgy alakultak, ahogy szerettem volna, mondhatom, hogy több a kellemetlen élmény, mint a kellemes. Közvetlenül a 4-0 után egy kifejezetten rossz érzés volt bennem, de ahogy teltek az órák, úgy jöttek elő a pozitív gondolatok. Az például, hogy már a kijutással sokat változott a megítélésünk. Ami a meccsek előtt és után zajlott a helyszíneken és Magyarországon, az mind azt mutatta, hogy valami más lett a magyar fociban.

A 2013-ban a hollandoktól elszenvedett 8-1 után kivételes őszinteséggel beszéltél az újságíróknak arról, hogy milyen csapnivaló a magyar foci helyzete. Akkor azt mondtad, hogy egy olyan edző tudna változást hozni, aki reggeltől estig veri a fejetekbe, hogy hogyan kell focizni. Dárdai Pál és Bernd Storck személyében megkaptátok ezt?

Lezártam már magamban ezt a témát, de azt gondolom, hogy mindenkit az eredményei igazolnak. Bátran mondhatjuk, hogy Dárdai Pál és Bernd Storck érkezésével egy teljesen más dimenzióba került a válogatott, a munkát és a felkészültséget nézve is, ez pedig meglátszik az elért eredményeken.

Szalai szerint Storck igazi profi Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ilyen őszinte és kendőzetlen megnyilvánulásaid miatt sokan a válogatott primadonnájának tartanak téged. A továbbiakban is vállalod, hogy a megmondó stílusod miatt esetleg hisztisnek tartanak?

Nekem ezzel nincs semmi problémám. Az évek alatt megtanultam, hogy jelentősen leegyszerűsítem a saját életem, ha egyenesen, kertelés nélkül kimondom, amit gondolok. Így nincs időhúzás, nincs mellébeszélés. Persze tudom, hogy ez nem mindig előnyös, kell ezen egy kicsit finomítani, de a jövőben is mindig őszinte leszek.

A kiutazás előtt hova vártad a csapatot?

Mivel egy tornáról van szó, ami teljesen más, mint egy másfél évig zajló selejtezősorozat, voltak bennem olyan érzések, hogy tudunk esetleg meglepetést okozni. Titkon reméltem, hogy ha nem is elsőként, de legjobb harmadikként mehetünk még egy kört.

Hol van most a helye a magyar válogatottnak?

Nehéz ezt megmondani. Az viszont biztos, hogy az elmúlt évek után elindult valamilyen fejlődés, és ez az eredmény nagyon szép. Ugyanakkor meg kell maradni a realitás talaján, mert ha a vb-selejtezőket nézzük, akkor nem mi vagyunk az esélyesek.

A vb-selejtezőkön sem leszünk még esélyesek Fotó: Polyák Attila - Origo

Mire számíthatnak a szurkolók a vb-selejtezőkön?

Az Eb-n mutatott teljesítményünkkel magasra tettük a mércét, amivel nincs semmi gond, hiszen bizonyíthatunk, fejlődhetünk tovább. Azt viszont kijelenthetem: ha ugyanazt a támogatást kapjuk, amit az Eb alatt, akkor minden csapatnak nehéz dolga lehet ellenünk.

Biztosan komoly elvárások lesznek veletek szemben a vb-selejtezőkön. Ez erőt adhat nektek, vagy nyomásként nehezedik majd rátok?

Mindenképp erőt ad, mert azt mutatja, hogy elértünk valamit, hiszen néhány hónapja még az Eb-re való kijutásunkban sem nagyon hitt senki. Most pedig egy vb-selejtezőn várnak tőlünk jó szereplést, ez mindenképp óriási előrelépés. Ugyanúgy felszabadultan kell majd játszanunk, hiszen megint jó lehetőségünk lesz arra, hogy sokakat boldoggá tehetünk a jó focival.

A szurkolói támogatáson és az alapos felkészülésen, a taktikán túl mi lehet még a fegyveretek?

Az, hogy olyan összetartás van most a válogatottban, ami példátlan. Jóban vagyunk egymással, segítünk egymásnak a pályán és kívül is, ez nagy erőnkké vált.

Jó a csapat a pályán belül és kívül is – itt Dzsudzsákkal a Balaton Soundon Forrás: instagram/balazsdzsudszak7

Mióta érzed ezt a nagy összetartást?

Dárdainál indult el, a norvégok elleni meccsen tapasztaltam először. Azóta is mindent megteszünk egymásért, ez látszódik a játékunkon is: mindegy, hogy ki jön be, ki melyik poszton játszik, mindenkinek csak az van a fejében, hogy a lehető legjobbat kell kihoznunk magunkból.

A válogatottról készült Még 50 perc... című dokumentumfilmben láthattuk, hogy Dárdai és Storck is német precizitással, kőkemény szakmázással tüzelt titeket a félidők és a meccsek között, átgondolt, kitalált játékot tanítottak nektek. De mi az, amit nem látunk, amivel még hatni tudtak, tudnak rátok?

A legfontosabb, hogy

A saját játékunkból és a másikéból is. Az edzések is mind a profizmust sugározzák. Gyerekkorom óta ebben a közegben készültem a klubjaimnál, így tudom, hogy mennyire fontos ez. A mostani világ focija pontosan ezt követeli meg, azt, hogy tökéletesen legyen összerakva a csapat, amiben mindenki tudja a dolgát.

Mit szólsz Nagy Ádám Bolognába szerződéséhez?

Nagyon örültem Ádám sikerének, igazán megérdemli, hiszen fiatal kora ellenére meghatározó szerepet töltött be a válogatottnál. Biztos vagyok benne, hogy előnyére fog válni az olasz bajnokság, és meglesz majd a kemény és kitartó munka gyümölcse.

Szalai mögött a magyar foci két jövője, Nagy és Kleinheisler Forrás: MTI/Illyés Tibor

Te milyen esélyekkel indulsz neki a szezonnak a Hoffenheimnél? Voltak hírek arról, hogy a Galatasaray és a Malága is érdeklődik irántad. Maradsz a Bundesligában?

2018-ig Hoffeinheimbe köt a szerződésem. Az átigazolási időszak végéig még sok van hátra. Vannak ugyan tapogatózások, kisebb tárgyalások, de jelen pillanatban minden energiámmal azon vagyok, hogy itt bizonyítsak.

Ez nekem nem jelent gondot, megszoktam már, így csak arra koncentrálok, hogy keményen dolgozzak, mert tudom, hogy ezzel az erővel és a szükséges önbizalommal jól fogok kijönni a helyzetből, ha bármi változna.

Nehéz téged elérni, nem nagyon adsz interjút. Tudatosan tartod magad távol a médiától?

Igen, ez valamilyen szinten tudatos. Nem hiszem, hogy egy sportolónak abból kellene hogy álljon az élete, hogy kétnaponta interjúkat ad. Nem az a típus vagyok, aki minél többet szeretne szerepelni az újságokban, nekem bőven elég, ha mondjuk félévente elmondom, hol tartok.

A Facebookon is népszerű:

A Facebookon mégis nagyon aktív vagy, kiváló a kapcsolatod a szurkolókkal, még a rengeteg kritika ellenére is. Ebben az értelemben valóságos médiasztár vagy, hiszen kétszázezernél is többen követnek. Viszont, nemcsak akkor vannak ilyen sokan, amikor szeretnek, hanem akkor is, amikor utálnak. Ezt hogy éled meg?

Megtanultam kezelni, hogy sportolóként nem azért nem szeretik, és nem azért szeretik az embert, mert annyira rossz vagy jó, sokkal inkább az alapján, hogy éppen hogyan alakult egy mérkőzés. Tudom, hogy ha rosszul játszom, akkor nem fognak szeretni, de ha egy hét múlva jobb formát mutatok, akkor megint szeretnek majd.

Viszont amennyi támogatást és jó élményt kaptam az elmúlt hetekben, hogy minden második ember elismerően megveregette a vállamat, azt megpróbálom visszaadni olyan formában, hogy kicsit betekintést engedek az életembe.

Ketchupos üvegeket kaptál ajándékba mostanában?

Nem.

Értetted, hogy mit akar kérdezni a tolmács?

Igen, tudtam nagyjából, hogy miről beszél, mert van a fociban egy ilyen hasonlat, de azért vicces volt.

Az ominózus ketchupos interjú:

Te pedig higgadtan és elegáns humorral kezelted az egészet, és a szurkolóidnak is sokszor fanyar öniróniával válaszolsz. A rengeteg kritika tett szarkasztikussá, vagy alapból ilyen a természeted?

Általában szeretek a középpontban lenni a humorommal, gyerekkorom óta így van ez, de tény, hogy az évek alatti piszkálódások is hatással voltak rám. Ha megszurkálnak, akkor én is visszaszúrok.

A fellainis eset:

Fellainivel mi volt az affér pontosan, és hogyan rendeztétek?

Igazából ez az egész fel lett fújva kicsit, de tisztáznom kell, hogy nem provokált engem. Természetesen kiakadtam, mert rám lépett és megütött, én visszakérdeztem, hogy miért fontos ez 3-0-nál, erre ő kijavított, hogy már 4-0-nál járunk. Szóval nem volt olyan komoly a dolog, szerintem minden meccsen van ilyen helyzet, néha több is. Aztán összefutottunk Ibizán, közös társasággal eltöltöttünk két-három vacsorát, és megbeszéltük a történteket.

Aztán kibékültek Forrás: Facebook/Szalai Ádám

Közszereplőként sokakat – főleg a hölgy szurkolókat – érdekel, hogy tényleg újra egyedülálló vagy-e?

A magánéletemmel kapcsolatban eddig sem nyilatkoztam, és ezután sem fogok.

Visszatekintve az elmúlt hetek, hónapok eseményeire: elégedett vagy az életeddel?

Igen, nagyon jól érzem magam. A nyár mindenképp jót tett nekem.