Vágólapra másolva!
Az olasz L'ultimo uomo magazin részletes elemzést készített Nagy Ádámról, a szerző Alex Belinger viszonylag gyorsan reális képet formált a Ferencvárostól érkezett magyar válogatott középpályásról. Sokkal jobb játékosnak tartja, mint amennyiért vette a Bologna, a cikknek pedig ezt a címet adta: „Belezúgtunk Nagy Ádámba”.

A cikk kronológiailag veszi végig Nagy Ádám pályafutását, megemlíti, hogy gyerekként megfordult külföldön, majd 2013-ban aláírt a Ferencvároshoz, amelyben 2015 májusában debütált, majd gyorsan helyet követelt magának a csapatban, és komoly szerepet játszott a bajnoki cím megszerzésében.

– írja a szerző. Megemlíti, hogy a Fradiban a 4-3-3-as és a 4-2-3-1-es játékrendszerben a két veterán, Gera Zoltán és Hajnal Tamás mellett sokat tanult a középpályán.

Gyorsan szerelembe estek Olaszországban Nagy Ádámmal Forrás: Ultimouomo.com

„Főleg Gera irányított, de mellette, a középpálya közepén Nagy is rengeteget dolgozott. Több nagyszerű meccse is volt ezen a poszton, köszönhetően annak, ahogy a labda nélkül mozog, és kevesen képesek arra, amire ő, hogy egy mozgás befejeztével azonnal elkezdjen egy újat, ezzel nemcsak saját magát tiszta helyzetbe hozva, hanem a csapattársaknak is helyet csinálva. Labda nélkül nagyon gyorsan tudja változtatni a helyzetét.”

Ehhez a részhez a cikk szerzője ezt a videót tette be:

A lap kiemeli Nagy Ádám kognitív képességeit és azt, hogy remekül lát a pályán, szinte azonnal észreveszi az üres területet, amit nagyrészt jól is játszik be. „Belső középpályásként tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi történik a háta mögött, és mindig ennek megfelelően helyezkedik. Amikor esély nyílik arra, hogy mélységi passzt adjon egy csapattársa, ő megtalálja a helyet arra, köszönhetően annak, hogy folyamatosan mozgásban van.

Mindig kéri a labdát, gyakran hevesen gesztikulálva, hogy biztosan észrevegyék a társak.”

A cikk szerzője kiemeli egy másik előnyét is, az első labdaérintést. Szerinte a magyar középpályás már akkor tudja, hogy mit fog kezdeni a labdával, amikor még meg sem kapta, és ennek megfelelően veszi át a zsugát.

Ezzel a videóval szemlélteti:

Megjegyzi, hogy mindkét lábával hasonlóan tudja átvenni és passzolni a labdát, és a rövid passzokkal ugyanolyan jól operál, mint a hosszúakkal. „A védelmet folyamatosan kisegíti, a szélső hátvédektől is kéri a labdát, és vertikálisan is ugyanolyan jól osztogat, mint horizontálisan. Ugyanakkor taktikailag még van hova fejlődnie, még egy lépéssel előre kell gondolkoznia, mert az csak egy dolog, hogy mindig megjátszhatóvá teszi magát, és pontosan is játssza meg a társait, de

arra is gondolnia kell, hogy akit megjátszott, azt ne hozza kényes szituációba. Kicsit többet kell kockáztatni, ehhez pedig rutint kell még szereznie.

Viszont ez ebben a korban természetes, az edzőknek pedig könnyű dolguk lesz vele, mert egy remek, masszív alapot kapnak, amire bátran lehet építkezni.”

A válogatott bátor játéka önbizalmat adott neki

Az Európa-bajnokságon mutatott játékát is dicséri a szerző, kiemelve, hogy fiatal kora ellenére nagyon magabiztosan futballozott, és gyakorlatilag ugyanazt a játékot mutatta meg, amivel az egész évben kiemelkedett a Ferencvárosból is. Megjegyzi, hogy a magyar válogatott rendkívül bátor játékot nyújtott, ennek köszönhetően Nagynak nagyobb önbizalma volt, és több előrepasszal is próbálkozott.

Itt az Izland elleni meccsről láttat a cikk néhány Nagy-megmozdulást:

A szerző kiemeli, hogy amikor a labdás embert kell támadni, akkor sok apró lépéssel, irányváltoztatásokkal közelít az ellenfélhez, ezzel egyedül is lezárva több passzsávot, tehát a labda nélküli védekező mozgása is rendkívül hatékony.

A cikkben a Genoa portugál válogatott játékosához, Miguel Velosóhoz hasonlítják Nagy Ádámot, aki „első ránézésre lassúnak tűnik, viszont nagyon gyorsan gondolkozik”. A mai modern futballban pedig a dinamikus játékot nem feltétlenül fizikailag értik, fejben kell gyorsnak lenni.

„Tudja, hogy hogyan kell fizikai kontaktus nélkül labdát szerezni, szinte tökéletes a helyezkedése. Sőt, Velosónál gyorsabb és mozgékonyabb is Nagy.”

Túl jó az osztrák bajnoksághoz

Végül a szerző megjegyzi, hogy Nagy Ádám sok csapat érdeklődését felkeltette, például a Rapid Wienét is, de már most egyértelműen túl jó játékos az osztrák bajnoksághoz. „Bár a Bolognánál az egyik legnagyobb sztárt, a Napoliba igazolt Amadou Diawarát kell pótolnia, ez sikerülhet neki, már ha Roberto Donadoni a védelem előtt szerepelteti őt, ahol a legjobban érzi magát, és ahol a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.”

Nagy karriert futhat be Olaszországban Forrás: Bologna FC1909/Facebook

A Crotone elleni bajnoki nyitányon a bal oldali középpályás posztján játszott kezdőként, de így is csapata egyik legjobbja volt, sokat szerelt, futott, kulcspasszokat adott.

„Nagy Ádám sokkal többet ér, mint amennyiért a Bologna vette. Egy intelligens játékos, aki nagyon fontos egyensúlyt hozhat a csapatba, és minden bizonnyal gyorsan fel fog nőni az olasz bajnokság színvonalához” – zárul a cikk.