Vágólapra másolva!
Bogdán Ádám, az angol másodosztályban utolsó előtti Wigan kapusa nem tört össze attól, hogy a keddi bajnokin miatta szerzett vezetést az ellenfél már a 3. percben – tudja, és az Origónak el is mondta, mit csinált rosszul. Állítja, csapata ugyanazt a labdatartásos taktikát alkalmazza, mint a Juventus vagy a Manchester City, és nagyon örül annak, hogy ezáltal sokat tanulhat a kapuban. Ha tehetné, újra aláírna Boltonból a Liverpoolhoz.

A Wigan az utolsó négy meccsén kikapott, utolsó előtti a 24 csapatos Championshipben. Nincs pánikhangulat a csapatnál?

A vereség nem tesz jót egyik csapat hangulatának sem, de mi pozitívak vagyunk. Szépen játszunk, és eddig rendre csak egy góllal kaptunk ki, én pedig hiszek benne, hogy ez meg fog fordulni. A stílusunk a labdatartásra épül, nem rúgjuk előre a labdát, és ez rám is vonatkozik. Ez nagyobb rizikó, viszont ha jól csináljuk, akkor nagy lehetőségeket rejt.

– nyilvánvalóan egy másik szinten. De ugyanez a játéka a magyar válogatottnak is, az Eb-n láthattunk is szép támadásokat a labdatartásra épülő játék révén. Amikor előjön egy-két hiba, akkor egy erősebb csapat ellen bele lehet szaladni olyan vereségbe, mint a belgák ellen.

A bemutatkozás a Wigannél is jól sikerült, egy kivédett tizenegyessel Forrás: Bogdán Ádám / Facebook

Tetszik, hogy Angliában bevonnak a mezőnyjátékba?

Számomra relatíve új dolog, hogy ennyire bevonnak, de ez is egy olyan oldala a futballnak, amit nem lehet kikerülni. Kifejezetten boldog vagyok, hogy ilyen teher, feladat vár rám a Wigannél. Nem egyszerű, mert az ellenfél letámad, de én több leszek ettől.

A Norwich ellen a 3. percben, éppen egy ilyen szituációban, a csatár lelopta a lábadról a labdát, és gólt szerzett. Mit kellett volna másképp csinálnod?

Egyből fel lehetett volna ívelni a labdát a támadó mögé, a szélső védőnek. De a legfontosabb az lett volna, hogy egy picit az alapvonal felé mozogjak, hogy nyissam a szöget. Az érkező játékos [Jacob Murphy] kiesett a látószögemből, de ha az alapvonalhoz közelebb helyezkedem, akkor az átvétel után is megmarad a periférikus látásom. Ilyen apró dolgokon múlhat egy gól. A lelátói zaj miatt azt sem hallhattam, ha a védőnk esetleg kiabált nekem, hogy jön a csatár.

Mit szóltál ahhoz, hogy az edzőtök, Gary Caldwell magára vállalta a felelősséget a gólért?

Amikor ideigazoltam, már akkor mondta, hogy mindent magára vállal, amit mi csinálunk. Szép gesztus, nem jelenti azt, hogy hibázni kell, de aki felvállalja ezt a játékot, annak tudnia kell, hogy ebben benne van a hibázás lehetősége. Ettől még a játékosoknak a felelősséget vállalniuk kell, ezúttal nekem is fel kell tennem a kezem, hogy hibáztam, de menni kell tovább.

A legkorrektebb menedzser

„Az első gólért én vállalom a felelősséget. Ezt azért teszem, mert én kértem a csapatot, hogy vonják be a kapust is a játékba, és ebben van kockázat, hiszen óhatatlanul előfordulnak hibák. Ezért most súlyos árat fizettünk, összességében én mégis büszke vagyok a csapatra, mert a későbbiekben összeszedték magukat, és képesek voltak fölénybe kerülni egy Premier League-szintű csapat ellen” – mondta a keddi, 2-1-re elveszített norwichi meccs után Gary Caldwell, a Wigan menedzsere.

Mit gondolsz, miért nyilatkozta ezt Caldwell?

Mert így akarja játszatni a csapatot, és tudja, hogy ebben benne van ez a rizikó. Persze, ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni.

Hogyan reagáltak a szurkolók, és hogyan a játékostársak?

A játékosok teljesen normálisak voltak, tisztában vannak vele, hogy ez előfordulhat. A szurkolókat nem tudom. Megtanultam egy ideje, hogy nem követem a médiát. Én tudom, hogy hibáztam, megpróbálom kiküszöbölni, és jobbam játszani. De engem egyébként egyetlen embernek a véleménye érdekel, a klubmenedzseré.

Most ő a Wigan első számú kapusa Forrás: Facebook/Bogdán Ádám

Nem tartasz attól, hogy a mostani hiba miatt a hétvégén már a 41 éves Jussi Jääskeläinen véd, akivel Boltonban is együtt játszottál?

Nem hinném, hogy így lesz. Nem erre utalt a menedzser nyilatkozata.

A Boltonban végig egyenletes teljesítményt nyújtottál, alig hibáztál. Nem bántad meg, hogy nem maradtál ott?

Azért ott is előfordult, hogy átment a lábam között a labda. Aztán a vége felé nyújtottam a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. Semmit sem bántam meg, nagyon jól éreztem magam ott, és amit ott el tudtam érni, azt elértem. Annál többet nem tudtam volna kihozni a helyzetemből, hogy egy olyan klubba igazoljak, mint a Liverpool. Szerintem bárki más hasonlóan döntött volna.

Az utóbbi időben volt több hibád is. Átfutott az agyadon, hogy miért épp veled fordul ez elő? Pech? Vagy más kapusok is ugyanúgy belefutnak ebbe, csak ők a magyar szurkolók számára nincsenek ennyire szem előtt?

Ha hibázom a Liverpoolban, azt mindenki látni fogja, Magyarországon még inkább. Lement hét meccs a Championshipben, az előző után nyolc hónappal volt ismét egy hibám, erre megint felkapjuk mi, magyarok a fejünket. Más kérdés, hogy miért történik egy hiba. A kérdés második felére válaszolva:

A Manchester City leigazolta Claudio Bravót, aki az egyik legjobb kapus az egész világon, erre kiejti a labdát a kezéből, és gól lesz belőle a legnézettebb meccsen. Vagy ott van Joe Hart, aki Torinóban az első beívelésnél rögtön aláfut a labdának, a helyzetet az ellenfél be is rúgja. De ha megnézzük az összes Championship-meccset, a meccsek felén előfordul kapushiba.

Ki vagy békülve a kapussorssal? Arra gondolok, hogy a kapust egy bakijáért, még ha ugyanazon a meccsen bravúrokat is bemutat, sokáig hibáztatják, míg ha egy csatár rúg két gólt, hat helyzetet meg csúnyán elront, akkor hős.

Ez a specialitása ennek a szakmának, ezzel együtt kell élni. Azt várják el, hogy ne hibázz, mert ha nagyot hibázol, az jó eséllyel gól, míg ha egy védő elront valamit, a védőtársa vagy a kapus még kisegítheti. A kapusposztnak ez a természete, ezért teljesen más például egy kapus felkészülése egy meccsre.

Hogy volt mellette három-négy védésem és 5-6 olyan passzom vagy ívelésem, ami emberhez ment, és helyzetet alakítottunk ki belőle – ez senkinek sem tűnik fel.

Elfogadod ezt?

Különben nem csinálnám. Nem az első alkalom volt, ami történt, és nem is az utolsó.

Most már rendszeresen védesz a bajnokságban. Svájc ellen szerinted kapsz meghívót a válogatottba?

A Feröer elleni meccs felállásából kiindulva nem bízom benne, és szerintem ez nem is fog változni, hacsak nem valami szerencsétlen eset, sérülés történik, de ilyet senkinek sem kívánok. Ez most nem központi kérdés nekem, arra koncentrálok, hogy a csapattal sikerre vigyük azt a játékot, amit elterveztünk idénre, és nyerjünk minél több meccset.