Kassainak nem lett volna szabad tegeznie

Kassai Viktor bíró Foglalkozás játékvezető SZEMÉLY
Debrecen, 2016. március 12. Kassai Viktor játékvezető a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott DVSC-TEVA - Budapest Honvéd mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2016. március 12-én. A fővárosi csapat 3-0-ra győzött. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az első számú magyar futballbíró, Kassai Viktor kellemetlen helyzetbe került a szombati Ferencváros–Újpest derbi után, miután a felvételekből kiderült, hogy kétszer is meglehetősen sértő módon beszélt a lila-fehérek egyik játékosával. Kassai egy alapvető szabályt hágott át, tegeznie senkit sem szabadott volna. Az MLSZ időközben már lépett is az ügyben, figyelmeztette a bírót.

Kassai Viktor a szombati Ferencváros – Újpest (3-3) rangadón kétszer is szokatlanul kemény, sértő stílusban beszélt a vendég lila-fehérek mali középpályásával, Souleymane Diarrával.

A keddi cikkünkben tévesen írtakkal ellentétben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ)

nagyon is foglalkozik a történtekkel,

mi több kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a hazai mérkőzéseken valamennyi pályára lépő fél betartsa a fair play szabályait.

Kassai vs. Diarra:

"Az MLSZ álláspontja általánosságban tehát az, hogy nem fogadható el semmilyen olyan magatartás, amely átlépi a Fair Play határait és nem adja meg a sportág többi szereplőjének a mindenkit egyaránt megillető tiszteletet" – áll az Origóhoz eljuttatott közleményben.

Figyelem és fegyelem

Berzi Sándor, az MLSZ játékvezető bizottságának elnöke bejelentette, hogy a konkrét ügyben vizsgálatot indít, valamennyi körülményre tekintettel. A vizsgálat eredményeként Kassai Viktort figyelmeztetésben részesítették.

Mint hozzáteszik, Csányi Sándor és az MLSZ elnöksége korábban már több alkalommal is felhívta a sportág szereplőinek (sportvezetők, sportszakemberek, játékosok, tulajdonosok, játékvezetők stb.) figyelmét

a kölcsönös bizalom és tisztelet megadásának fontosságára, ami a labdarúgás alapértékeihez tartozik.

Az MLSZ elnöke a májusi közgyűlésen konkrétan is felhívta a figyelmet arra, hogy a játékvezetőknek is kötelezően meg kell adniuk a tiszteletet a játékosoknak, edzőknek, sportszakembereknek egyaránt.

Kassai Viktor néha túlságosan, néha nem eléggé határozott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Úgy tudjuk, hogy Kassainak volt már hasonló ügye, de akkor az a szakmai berkein belül maradt, szemben a derbin történtekkel. Ezúttal ugyanis látták a kamerák, hogy mi történt.

Alapvetés: magázás

Kassai Viktor hibázott, és évtizedes rutinja ellenére éppen az egyik legelemibb szabályt hágta át.

– mondta az Origónak nyilatkozva egy korábbi játékvezető. – Legyen az régi barát, a masszőr vagy a gyúró, magázni kell. Ez az alapfokú játékvezetői tanfolyam egyik első leckéje."

Szerinte a játékosokkal alapvetően könnyű szót érteni, de, ha valakin – legyen az Kassai vagy bárki más – azt látják, hogy arrogáns, flegma, akkor ők is felveszik ezt a stílust.

– tette hozzá.

Baj akkor lehet, ha a játékosok úgy érzik, hogy az adott mérkőzésen fújó bíró mérlegel, ha „lenyel egy ítéletet, aztán még egyet”, mert attól fogva a játékosok folyamatosan számon kérik, arra hivatkozva, hogy ha az egyik szituációnál nem fújt, akkor a másik hasonló esetnél miért sípol.

De az Origónak nyilatkozó korábbi bíró szerint Kassai Viktor soha nem provokálja szándékosan, „beszólogatásokkal” a játékosokat, „konfliktusok inkább az ítéletei miatt alakulhatnak ki a pályán”.

Nemzetközi szinten is vigyázni kell, hogy mit mond a bíró a játékosoknak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A játékvezetőknek egyébként nemzetközi szinten is ki van adva, hogy nagyon meg kell válogatniuk a szavaikat. Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke is felhívta a bírók figyelmét arra, hogy vigyázniuk kell, mit mondanak, a kamerák ugyanis mindent látnak és rögzítenek.

Az Eb-döntő bíróját rasszizmussal vádolták

Kassaihoz hasonló kvalitású játékvezető máshol is került már bajba. Az idei BL-döntőt, illetve a nyári Európa-bajnokság döntőjét dirigáló Mark Clattenburg 2012 októberében, egy Chelsea–Manchester United mérkőzés után került bajba, amikor a londoni klub bepanaszolta őt az angol szövetségnél (FA), azzal vádolva, hogy rasszista megjegyzéseket tett a Chelsea nigériai futballistájára, Jon Obi Mikelre. Clattenburgöt átmenetileg felfüggesztették, de kilenc nappal később tisztázták minden vád alól. Az eset után azonban eljárást indítottak Obi Mikellel szemben, aki a meccs után kérdőre vonta a játékvezetőt. A futballistát végül 60 ezer font pénzbüntetéssel sújtották a „játékvezető irányában tanúsított félelemkeltő viselkedés” miatt.