Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I-ben listavezető Vasas majdnem tökéletes estével búcsúztatta az Illovszky Rudolf Stadiont, csak négy percen múlt, hogy nem győzte le a szezonban másodszor a második helyezett Videotont. Az angyalföldi klub telt ház előtt, remek hangulatban köszönt el lebontásra kerülő otthonától: a lefújás után a nézősereg a pályára vonult, egy szerencsés szurkoló utolsóként lekapcsolta a reflektorokat, tűzijáték borította be az eget, közben pedig zúgott a „Hajrá, Vasas!”

A mérkőzés előtt

Már órákkal a kezdő sípszó előtt vibrált a Fáy utcai stadion környéke. Előre lehetett tudni, hogy telt ház búcsúztatja az Illovszky-stadiont, sőt, a mérkőzés előtt egy nappal a klub egy pluszszektort is megnyitott, akkora volt az érdeklődés. A Vasas egyébként nagyszerű gesztust tett: ingyen engedte be a nézőket a történelmi mérkőzésre.

A szurkolók 14 órától gyülekeztek a búcsúmérkőzést felvezető ünnepi programhoz felállított sörsátorban és környékén, szép lassan érkeztek a VIP-vendégek is, a klub korábbi játékosai, edzői,

benne volt a levegőben, hogy ez egy fontos esemény a Vasas-család életében.

A drukkerek sörrel, pereccel a kézben nosztalgiáztak, mesélték egymásnak az első Fáy utcai mérkőzés, az első győzelem, az első gól és a legjobb meccsek emlékeit. Eközben a klub legendás alakjai kaptak szót a színpadon, elfeledett és felejthetetlen pillanatokat egyaránt felidézve. Zúgott a „Malac! Malac!”, amikor Komjáti András, Vasas-mezben legtöbb magyar bajnoki mérkőzésen pályára lépő korábbi kedvenc a színpadra lépett. De nem csak neki, az összes dobogóra szólított egykori játékosnak, edzőnek kijárt a Vasas-tábor hangos tisztelete és szeretete.

Pályán a Vasas múltja és a jövője, legendák és fiatal tehetségek egymás mellett. A képre kattintva galéria nyílik a mérkőzésről Fotó: Szabó Gábor - Origo

Húsz perccel a mérkőzés előtt már a pályára is költözött az ünnepi hangulat, az oldalvonal mellett gyülekeztek a jelen lévő Vasas-legendák. Voltak vagy negyvenen, mindegyiküket név szerint szólították a kezdőkörbe. Őket a Vasas jövője követte, a Kubala Akadémia öt tehetséges játékosának is szólt a taps és zúgott a „Szép volt, fiúk!” a zsúfolásig telt állószektorból. A lelátón is feltűnt egy-egy Vasas-legenda, Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is a helyszínen szurkolt.

Ilyet is csak az élet rendez

Nem csak a tabellán elfoglalt helyezés miatt volt méltó ellenfél a Videoton az Illovszky-stadion búcsúztatóján. A fehérvári alakulat 1968-ban ezen a pályán játszotta története első NB I-es mérkőzését, 1968 tavaszán. Természetesen a Vasas ellen, a fővárosiak 6–1-re nyertek.

A mérkőzés

Lámpafény, csípős hideg, Vasas-induló, élőkép az egyik, piros-kék füst a másik hosszú oldali lelátón. Háromnegyed hatkor Remili Mohamed, illetve Juhász Roland vezette pályára az NB I első és második helyezettjét, a ház tényleg megtelt több mint 5000 nézővel, minden adott volt hát egy remek hangulatú meccshez.

A szurkolásra nem lehetett panasz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első félidő különösebb esemény nélkül csordogált, a csapatok támadtak, de sok hibával játszottak. A 15. percben a szintén szép számban, nagyjából 800-an jelen lévő vendégszurkolók szektorára terelődött a figyelem: eldurrant pár petárda. A biztonságiak közbeléptek, össze is verekedtek a fehérvári szurkolókkal. Néhány percig eltartott a lökdösődés, majd helyreállt a rend.

Összebalhéztak a biztonságiakkal a Videoton-drukkerek. A képre kattintva galéria nyílik a mérkőzésről Forrás: Szabó Gábor - Origo

A pályán látottak színvonala nem igazán emlékeztetett egy csúcsrangadóra, mondhatjuk úgy is, a játék nem árulkodott arról, hogy a két legjobb NB I-es csapat feszül egymásnak. De ezen az estén ez talán nem is volt annyira fontos. A futómennyiségre nem lehetett panasz, a tét pedig a négy kiosztott sárga lapon is érezhető volt.

A 37. percben – némiképp váratlanul – megszerezte a vezetést a hazai csapat, Remili Mohamed kapott pazar kiugratást a fiatal Berecz Zsombortól, és a rutinos csatár nem hibázott Kovácsikkal szemben. 1–0, a csapatkapitány a második gólját szerezte a bajnoki szezonban (négy gólpassz mellett.)

Remili higgadtan értékesítette a Vasas legnagyobb helyzetét Forrás: Szabó Gábor - Origo

A csapatok az öltözőbe vonultak a szünetre, de a tét kint maradt a hidegben:

nyolc előzetesen kiválasztott Vasas-drukker tizenegyesrúgó versennyel dönthette el, ki lesz az a szerencsés, aki utoljára lekapcsolja a reflektorfényt az Illovszky Rudolf Stadionban.

„Gyerünk, Moha, még egyet” – kezdődött a második félidő, amelyben inkább a Videoton volt veszélyes, Géresi és Juhász is gólt szerezhetett volna, de nem tette. Géresi pár perccel később újabb kínos hibát vétett gólhelyzetben, ez nem a 22 éves Vidi-támadó estéje volt.

A hangosbemondó eközben kitartóan kéregette a két tábort, hogy sportszerűen buzdítsanak. Az volt az ember érzése, hogy már csak ezért is rákezdenek egy kedvelt, trágár rigmusra.

A Videoton tovább támadott, de mindent kihagyott. Egyre jobban benne volt a levegőben az egyenlítő gól, a Vasas-drukkerek pedig egyre ingerültebben reklamáltak minden befújt szabálytalanságra.

Érezték, itt még lehet baj.

A hajrában már négy támadóval üldözte a pontmentést a Vidi, és végül meg is szerezte, amiért megdolgozott: a 91. percben Danko Lazovics szép szabadrúgásgóllal egyenlített. Nem érdemtelenül – ezt azért tegyük hozzá.

Lazovics öröme – a hajrában mentett fontos pontot a Videoton Forrás: Szabó Gábor - Origo

A Vasas ezzel maradt az NB I tabellájának élén, a Videoton a harmadik helyre csúszott vissza, de az ötpontos különbség megmaradt a két csapat között.

Egy árulkodó statisztika a Vasas remek szerepléséről: ha kizárólag a nemzetközi kupában induló együttesek (DVSC, FTC, MTK, Videoton) elleni mérkőzéseket tekintjük, a 21 megszerezhető pontból 19-et gyűjtött be Michael Oenning együttese a jelenlegi szezonban. Tehát ott a helye, ahol van.

A lefújás után

Drámai végjáték ide, pontrablás oda, a Vasas-szurkolók hősként ünnepelték a játékosokat, akik 14 forduló után négy pont előnnyel vezetik az NB I tabelláját – a diósgyőri stadionbúcsúztatásba belerondító Ferencváros hátránya négy pont az éllovassal szemben.

Remili vezetésével a hazai csapat futott egy pacsizós tiszteletkört, közben a Vidi-játékosok is megköszönték a szurkolást. Ez így van rendjén.

Mindenkinek járt egy pacsi Forrás: Szabó Gábor - Origo

Néhány perc szünet következett, majd jött a lényeg: a hangosbemondó a pályára szólította a didergő szurkolókat, akik próbálták magukhoz venni, ami csak mozdítható volt. Ekkor érkezett el az egész este talán legjobb jelenete, egy idősebb úr és egy fiatal fiú versenyt futott az egyik szögletzászlóért. Egyszerre értek oda, végül felezésben kiegyeztek, egyikük a rudat, a másik a lobogót vitte haza.

Vasas–Videoton 2016. október 29. – utolsó mérkőzés a régi Vasas-stadionban Forrás: Szabó Gábor - Origo

A pálya közepén tömörülő szurkolók fontos feladatot kaptak, egy „Hajrá, Vasas!” kiáltással kellett megadni a jelet a reflektorokat lekapcsoló szurkolónak. Ez nem ment könnyen, néhány percbe beletelt,

végül csak kialudtak a fények.

A klub egy végső meglepetésként tűzijátékkal lepte meg a drukkereket, akik a játékoskijárón keresztül, ajándékkal távozhattak az Illovszky Rudolf Stadion utolsó mérkőzéséről.

A múlt, a jelen és a jövő ünnepe volt szombat este Angyalföldön Forrás: Szabó Gábor - Origo
Tűzijáték zárta az estét Forrás: Szabó Gábor - Origo

Búcsú az Illovszky Rudolf Stadiontól

A Videoton elleni mérkőzéssel búcsúzott a Vasas az Illoszvky Rudolf Stadiontól, amelyet hamarosan lebontanak, és egy új, 5000 fő befogadására képes, fedett lelátójú létesítményt építenek a helyére. A munkálatok a tervek szerint 2018 tavaszára fejeződnek be, akkor már új otthonában léphet pályára az angyalföldi klub. Addig albérletben szerepel a hazai mérkőzéseken.

Fáy utcai stadion 1960 óta a Vasas otthona, 2002-ben vette fel a klub korábbi válogatott játékosa, edzője és vezetője, Illovszky Rudolf nevét. Fennállásának bő ötven évében négy magyar válogatott mérkőzés helyszíne is volt.

A Vasas hivatalos honlapja így búcsúzott a stadiontól.

Semmi különöset, de azt nagyon jól

Mitől ilyen jó ez a Vasas? – tehetik fel sokan magukban a kérdést. Bár a szurkolók előszeretettel hasonlítják csapatuk szereplését a Leicester Cityhez, mi inkább a magyar válogatott jellemzőit, erényeit véljük felfedezni a csapat kiemelkedő szereplésében.

Ki ne tudná, a Leicester City a 2014– 2015-ös szezonban csodával határos módon menekült meg a kiesés elől a Premier League-ben, egy évre rá pedig beteljesítette a csodát, amelyre 5000-szeres pénzt fizettek a fogadóirodák: angol bajnok lett.

Nos, a Vasas az előző szezon utolsó fordulójában, az MTK-t Dunaújvárosban legyőzve harcolta ki a bennmaradást az első osztályban. A 2016–2017-es szezont ezzel szemben minden várakozást felülmúlóan kezdte a csapat, a januárban kinevezett Michael Oenning vezetésével az ötödik forduló óta vezeti az NB I tabelláját, jelenleg négy pont az előnye.

A párhuzam a két klub között persze nem ördögtől való, de

a Vasas célja a jelenlegi biztató helyzetben sem a bajnoki cím megszerzése.


A Vasas legutóbb az 1976–77-es idényben, tehát 39 évvel ezelőtt volt bajnok, de az eredményeket tekintve még abban a szezonban sem szerepelt olyan jól az együttes, mint most.

Michael Oenninggel egyértelmű irányba halad a Vasas Forrás: MTI

Ha közelebbről megnézzük a Vasas körüli 2016-os eseményeket, több párhuzamot is felfedezhetünk a magyar válogatott utóbbi egy évében történtekkel.

Akárcsak Michael Oenning a kiesés rémével fenyegetett Vasast, Bernd Storck is nehéz helyzetben vette át a magyar válogatottat 2015-ben, végül, ha némi szenvedés árán is, de sikerült kiharcolni a pótselejtezős szereplést, majd a norvégok elleni euforikus párharc során kijutni a franciaországi Európa-bajnokságra.

A nehézségeket a Vasasnál is legyőzték egy német, Bundesliga-tapasztalattal rendelkező szakemberrel, majd jött a nyári felkészülés és az új idény, amelyben Oenning már teljes mértékben a saját képére formálhatta együttesét. A csapat pedig nyerte a meccseket, bőven felülmúlva az elvárásokat – akárcsak a magyar válogatott a nyári Eb csoportkörében, amelynek már igazi Storck-csapatként ment neki.

Nem vitás, hogy a nehéz pillanatok képesek összekovácsolni, erősebbé tenni egy csapatot, ez a magyar válogatott és a Vasas teljesítményén is tükröződik.

A Vasas remek egyvelegét alkotja az idősebb, rutinos és fiatal játékosoknak, ugyanez volt elmondható a magyar válogatottra Franciaországban. Mindkét edző bízik a fiatalokban, Oenning korábban ki is emelte, hogy a fiatalok hiánya az NB I egyik legnagyobb problémája.

Oenning egy Németországban és Magyarországon is szokatlan taktikai hadrendet, a 3–5–2-es (védekezésben 5–3–2-es) felállást alkalmaz csapatával, a jelek szerint ezt az ellenfeleknek nemigen sikerült kiismerni. Bernd Storcktól szintén nem idegenek a váratlan, szokatlan húzások, gondoljunk csak Kleinheisler László beépítésére, a Nagy Ádám iránti bizalmára vagy a csatárposztra a kezdőbe nevezett játékos rendre jó ütemű kiválasztásaira (Priskin Norvégia ellen, Szalai Ausztria ellen, Nikolics Lettország ellen).

A találkozót megelőzően arról érdeklődtünk a Vasas-hívek között, hogy szerintük miben rejlik a csapat remek, minden várakozást felülmúló szereplésének titka. Egy idő után olyan érzésünk támadt, mintha a szurkolók összebeszéltek volna. Szinte mindenki ugyanazt a három összetevőt emelte ki: Michael Oenning, a német vezetőedző szerepét, a fiatal játékosok bátor szerepeltetését és a csapat mögött álló szurkolótábort.

– foglalta össze tömören egy hazai drukker a Vasas eddigi szereplését.

A Videoton elleni mérkőzésen is pontosan így tűnt. Egészen a 91. percig.

OTP Bank Liga, 14. forduló:
Vasas-Videoton FC 1–1 (1-0)
Illovszky Stadion, 5045 néző, v.: Iványi
gól: Remili (37.), illetve Lazovic (90+1.).
sárga lap: Korcsmár (23.), Saglik (34.), Kleisz (52.), Ristevski (74.), Király B. (90+4.), illetve Szolnoki (10.), Fiola (24.), Stopira (79.), Hadzic (90+2.).
Vasas: Nagy Ge. - Burmeister, Korcsmár, Ristevski - Kleisz, Vida, Berecz, Hangya - Remili (Vaskó, 88.), Pavlov (Király B., 92.), Saglik (Murka, 81.).
Videoton FC: Kovácsik - Szolnoki, Fiola, Vinícius, Stopira - Pátkai (Feczesin, 75.), Juhász, Hazdic - Lazovic, Scepovic, Géresi.

További eredmények:
Budapest Honvéd-Swietelsky Haladás 2-1
Diósgyőri VTK-Ferencvárosi TE 2-3
Paksi FC-Újpest FC 1-1
Gyirmót FC-Debreceni VSC 1-2
Mezőkövesd Zsóry FC-MTK Budapest 1-0