Vágólapra másolva!
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a T-Systems Magyarország idei Symposium-rendezvényén tartott előadásán részletesen beszélt arról, hogy milyen eszközöket vett igénybe az Eb-szereplés kivívása előtt. A játékosokról ma már szinte mindent tudunk, így a válogatott és a magyar klubcsapatok együttes erővel nemzetközi szinten is magasabb szintre emelhetik futballunkat.

Bernd Storck, a fociválogatottal a nyáron sikeres Eb-szereplést levezénylő szövetségi kapitány a Telekom Symposium tartott előadást. Bemutatkozásként röviden beszélt a futballista- és edzői karrierjéről, kiemelve, hogy Dárdai Pál - amikor kiderült, hogy nem lehet egy időben a Hertha és a válogatott edzője - személyesen kérte meg, hogy juttassa ki, majd készítse fel a magyar válogatottat a franciaországi Európa-bajnokságra.

Ezek után rátért az innováció és a futball kapcsolatára, amelyben a legfontosabb a tehetség felismerése.

Rengeteg jellemzővel kell rendelkeznie, de nagyon hasznos, ha megnézzük, hogyan játszik a futballista a klubcsapatában - a saját pozíciójában, a saját területén."

Storck az előadáson Fotó: Mudra László - Origo

Amikor Storck kiszemel egy játékost, a kollégáival fizikai teszteket végez el rajta, hogy kiderüljön, hogyan tud sprintelni, hosszú távon hogyan teljesít. "Megnéztük a kitartását, az állóképességét, hogy mennyire rugalmas. Aztán azt, hogy szellemileg, mentálisan mennyire erős, mennyire kitartó. A játékosok hamar elárulják magukról, hogy mérkőzés közben mennyire erősek mentálisan. De edzéseken is megnéztük, hogyan lehet tervezni velük."

A játékos-kiválasztás után Storck azon kezdett el dolgozni,

hogyan tudja a csapat megnyerni a következő meccsét.

"Az edzőtáborban számos technológiai lehetőségünk volt és van arra, hogy felkészítsük a játékosainkat a válogatott szereplésre. Először megnéztük a kerettagok erőnlétét. A Catapult nevű gps-rendszert használtuk, amely méri a sprintet, az emelkedést, a távokat, a futást - bármit, amit fizikailag elvégez egy játékos az edzés során. A másik a Polar rendszer, amellyel az edzéselemeket vizsgáljuk. Ezen kívül - egy újabb eszközzel - szintén figyelünk arra, hogy milyen a játékosok tejcukorszintje.

"Ez sajnos nem volt mindenkinél megfelelő, ezért fejleszteni kellett, de ez aztán nagyban segített minket abban, hogy növelni tudjuk a futásteljesítményt.

és megnéztük, hogyan lehet úgy beállítani a cukorszintet, hogy a futballista képes legyen a legjobb teljesítményt kihozni magából. A Reflotronnal az izom erőnlétét vizsgálhatjuk, illetve azt is, hogy sérülésveszélyes állapotban van-e egy játékos. A Sportscode elemzi a játékost és a csapatot egyaránt."

Semmit sem bíztak a véletlenre Fotó: Mudra László - Origo

Storck kiemelte, hogy professzionális orvosi eszközök állnak a csapat rendelkezésére, így pontosan tudják, hogy egy játékost sérülés után mikor lehet újra csatasorba állítani. Aztán rátért a mentális teljesítményre, ahol szerinte lemaradásban voltak korábban a magyarok. "Nem volt elég önbizalmuk a játékosoknak" - jelentette ki.

Elárulta, hogy a Lettország elleni, idegenbeli találkozó előtt

találkozott a csapat a dalai lámával.

"Csak annyit mondott nekem, hogy legyünk optimisták, magabiztosak, amit én átadtam a játékosoknak. Mondtam nekik, hogy nem szabad félelemmel kimenni a pályára. Ha nincs benned félelem, akkor senki nem tud megállítani. Ezt sulykoltam beléjük."

Fotó: Mudra László - Origo

Az Eb előtti mentális felkészítés nagyon fontos volt, az első lépés azért, hogy végül kijusson a csapat az Eb-re. Franciaországban pedig

a meccsek utáni regeneráció volt hihetetlenül fontos,

amelyhez a megfelelő technikai háttér kellett, hogy a rendelkezésre álló két-három nap alatt a legeredményesebben tudja a csapat eltölteni.

Az Instat rendszerben a játékosokra vonatkozó összes adat megtalálható, ez a megfelelő taktika kialakításában nagyon sokat segített Storckéknak. A sprintteljesítmények vizsgálatakor nagyon fontos volt arra hangsúlyt fektetni, hogy a játékos miképp tud reagálni egy labdaátvétel vagy egy gólhelyzet előtt. "Magyarországon nem lassúak a játékosaink, nem vagyunk nagyon lemaradva a jobb bajnokságok első osztályához képest. Rövidebben: jók vagyunk."

Fotó: Mudra László - Origo

A GPS-rendszerrel - amely során egy övet kell felvenni a futballistának - valós időben látható a gyorsulás, a lassulás, a sprintek intenzitása, a futott kilométerek hossza egyaránt. "Ez a játékos számára is komoly ösztönző erő volt, hogy minél jobb eredményeket láthasson magáról."

Storck kiemelte, hogy az első osztályú csapatokkal, és a nyolc fociakadémiával nagyon közeli kapcsolatban van a stábja, az adategyeztetések oda-vissza működnek. De ami a kapitány szerint nagyon fontos, hogy a futballisták a klubjaikban fejlődjenek, hiszen akkor lehet jó vagy jobb a magyar futball, ha az NB I-es csapatok nemzetközi szinten is képesek lesznek jó eredményeket elérni.

"A fejlődés nem csak az én felelősségem, szövetségi kapitányként korlátoltak a lehetőségeim. Éppen ezért a kluboknak is meg kell tenniük a házi feladatukat azért, hogy ott lehessünk a nemzetközi porondon" - zárta az előadását.