Vágólapra másolva!
Az éppen szombaton 116 éves ferencvárosi futballszakosztály alkalmazottai aligha fognak jóízűen falatozni az ünnepi tortából, miután a csapat az NB I 18. fordulójában 2-0-ra kikapott az újonc Mezőkövesd vendégeként. Kisváros, nagy lelkesedés, jó hangulat és jó meccs fogadta az Origo helyszíni tudósítóját.

Ritka vendég a Fradi Mezőkövesden, és Matyóföldön ki is használják az alkalmat, ha a legnépszerűbb magyar csapat - nem mellékesen a regnáló bajnok -, érkezik hozzájuk. A stadion főépülete mellett található Lucky Pub (söröző és lottózó egy helyen) üzemeltetőjének édesapja amondó, közel telt ház lesz, és

Wenczel úr büszkén mondja, hogy Kövesden azért nem csak a Fradi érkezése mozgatja meg az embereket: „Nálunk minden meccsen kint van 1500-2500 ember, ami egy tizenötezres kisvárostól nem rossz teljesítmény, sok nagy csapatnál nincs ennyi néző." Nem tudunk vele vitatkozni.

Itt megtalálja a szerencséjét Forrás: Origo

A sörözőben készülődő négyfős társaság szerint is ez a szezon egyik legfontosabb meccse. Győzelmet vártak a hazaiaktól, ami pedig a távolabbi jövőt illeti:

– mondja Marcell. „Meg a kupában is jó lenne valami nagyot alakítani" – teszi hozzá Ákos. A társaság a hazai ultrák szektorában foglal majd helyet, egyikük tíz éve, másikuk még régebb óta jár ki a kövesd meccseire, egy kezükön meg tudják számolni, hány hazai bajnokit hagytak ki – mindegy volt nekik, hogy a Zsóry éppen a harmadosztályban harcol, vagy az élvonalban játszik.

Egymás mellett

A két klub történelmében találunk említésre érdemes párhuzamosságokat. Így például ki ne tudná, hogy az 1975-ben alapított klub éppen az abban az idényben, 1995-96-ban jutott fel az NB III-ba, amikor a Fradi a Bajnokok Ligájában vitézkedett a Grasshoppers, az Ajax és a Real Madrid ellen.

Tíz évvel később, 2006-ban jutott fel a csapat az NB II-be, ahol a következő idényben máris megmérkőzhetett az éppen élvonalbeli száműzetését nyögő zöld-fehérekkel – mindkét meccset három góllal nyerte a Fradi.

Kövesden nem csak a Fradi-meccs előtt fogynak a jegyek Fotó: Hirling Bálint - Origo

Legközelebb már az NB I-ben randevúzott egymással a két gárda, és a 2013-14-es szezonban az újonc kétszer is megizzasztotta a zöldeket, a Puskás Ferenc Stadionban 1-1 lett a vége, míg Borsodban a nyert a Ferencváros 1-0-ra. Két év szünet után augusztusban már a Groupama Arénában fogadta a címvédő az újoncot – és az egykori Fradi-edző és szövetségi kapitány,

Pintér Attila csapata elvitt egy pontot a sasfészekből (2-2).

Beszélni nem, szelfizni igen

Ezúttal sem úgy tűnt, hogy könnyű dolga lesz az eltiltott Thomas Doll (a német szakember a lelátón ácsorgott a kezdés előtt, és nevetve mondta, hogy ő ma nem edzői minőségben van a stadionban, és nem is nyilatkozhat, szelfizni viszont minden további nélkül lehetett vele) nélkül készülő fővárosiaknak – elvégre az élvonal legjobb formában lévő csapatához látogattak:

a Kövesd hat forduló óta volt veretlen,

négy győzelemmel és két döntetlennel a mérlegben. Otthon viszont felemás a mérleg: a rangadó előtt a nyolc hazai meccsből háromszor is kikapott a Zsóry.

Tíz percet kellett várni az első helyzetre, Lovrencsics beadását tenyerelte középre Tujvel kapus, majd ugrott rá a gazdátlan labdára. Pár perccel később Lovrencsics Gergő vette célba a hazaiak kapuját egy furcsa mozdulattal leadott, de veszélyes lövéssel. Aztán helyzetig jutottak a hazaiak is, és megállapíthattuk, hogy igazuk volt a Luckyban gyrosra váró vendégdrukkereknek.

Marek Strestik (labdával) többször is kellemetlen pillanatokat okozott a zöld-fehér védőknek Fotó: Hirling Bálint - Origo

A három István egy emberként mondta, hogy nem a támadójátékkal van baj, hanem a védekezéssel. „Gyenge a védelem. Tavaly alig kaptunk gólt, most meg majd' minden meccsen kapunk.

és a rengeteg megszerzett a labda, amiből lehetett támadni" – mondják az azóta a Bolognában egyre fontosabb szerepet betöltő válogatott középpályásról.

De a csapattól így is elvárás az újabb duplázás – azaz a bajnoki cím és a kupagyőzelem. De idén, mintha a Vasas jobbnak tűnne, vetjük fel. „Dehogy jobbak, csak óriási szerencséjük van – kapjuk a választ. – Rengeteg mázlis gólt szereztek."

Azt viszont nem tagadják a zöld-fehér drukkerek, hogy a listavezető jól építette fel azokat a fiatalokat – Vida Mátét, Berecz Zsombort, Ádám Martint – akik most komoly szerepet játszanak a csapat szárnyalásában.

És akkor lett volna emberünk Nagy Ádám helyére, meg lenne tavaszra is, amikor majd elmegy Nagy Dominik" – mondják, hozzátéve, a fiatal középpályás távozása komoly érvágás lesz a csapat számára.

Közben csordogált a mérkőzés is, és míg jobbára a ferencvárosi lábakon volt a labda, lövésekig inkább a hazaiak jutottak, Dibusz Dénesnek figyelnie kellett, ne jöjjön ki róla a labda, mert nem biztos, hogy a védői értek volna oda előbb a kipattanóra.

Dibusz Dénesnek volt dolga bőven Fotó: Hirling Bálint - Origo

A félidő hajrájára megélénkült a meccs, előbb Marek Strestík mehetett szinte egy az egyben Dibusz kapujára, de mellé gurított, az ellentámadásból Hajnal Tamás lőtt közelről a kapu mellé.

Legközelebb csak percekkel a lefújás előtt emelkedett meg egy kissé a pulzusszámunk, amikor a Fradi tizenhatosán belül Emir Dilaver és Tarmo Kink akaszkodott össze. Ennél már csak az váltott ki nagyobb ovációt, amikor Pintér Ádám szerencsétlenkedése után Molnár Gábor megszerezte a vezetést a Kövesdnek. Újra konstatálhattuk, a sörözgető drukkerek értenek a focihoz.

Molnár Gábor lövése beakadt az első félidő végén Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hol van Atesz?

A második félidőre kettős cserével (Pintér helyett Radó András, Lovrencsics Gergő helyett Nagy Dominik érkezett) jött ki a Fradi, de az első helyzet most is a hazaiaké volt. A vendégtábor erre mindjárt számonkérte a klubelnököt, a hazai szektorból viszont

még nem hallottuk az „Atesz, Atesz" rigmust.

A kövesdi drukkerek egybehangzóan állították a meccs előtt, hogy a városban nagyon népszerű a volt szövetségi kapitány, Pintér Attila. „Az mégiscsak nagy dolog, ha egy volt szövetségi kapitány ül le a kispadra.

– mondták a meccs előtt megkérdezett kék-sárga szurkolók. A korábbi Fradi-kedvenc jól összerakta a csapatot, látszik a munkája a társaságon. Az pedig külön jó pont a kövesdi sportbarátok szemében, hogy Pintér Attila a borsodi kisvárosban lakik és csak a meccsnapok után megy haza a családjához.

Közben viszont teltek a percek a meccsből, és a Fradi ugyan fokozta a nyomást, de nem tudott komoly helyzetet kialakítani. És ha valaki belekap a hazaiak közvetett szabadrúgásába, és a labda nem érintés nélkül kerül Dibusz kapujába, akkor még nagyobb bajban lettek volna a vendégek.

Elvették a kedvüket

De ami késik, nem múlik: kezezés gyanús helyzet a hazai kapu előtt, mehet tovább a játék, és az ellentámadásból, egy ferencvárosi labdavesztést követően büntetőhöz jut a Kövesd – Stipe Bacelic-Grigic pedig magabiztosan be is vágta.

Egyik fönt, másik lent Fotó: Hirling Bálint - Origo

A vendégtábort ez annyira megviseli, hogy már Szabó Zsoltot sincs kedvük melegebb éghajlatra küldeni, és szépen lassan beletörődnek, hogy nem ők fogják megszakítani a Mezőkövesd nagy sorozatát. A végén pedig még a dobogóról álmodó drukkerek kívánsága is teljesülni fog.

A találkozó után a vendégek részéről csak Gera Zoltán állt meg nyilatkozni. A válogatott középpályás érthetően nem volt feldobva. "Két nagy hibából kaptunk két gólt, és hiába voltak meg nekünk is a helyzeteink, ha nem tudtuk azokat belőni.

Aztán egy kicsit pihenünk, és januárban összeszedjük magunkat. Sok munka vár ránk, de még nincs veszve semmi, messze van a bajnokság vége."

Mondták az edzők

„Jól kezdtük a mérkőzést, számítottunk rá, hogy a hazaiak átadják a kezdményezést, és főleg ellentámadásokra rendezkednek majd be – mondta a mérkőzés után Máté Csaba, a Ferencváros másodedzője, aki szerint érezhető volt, ha hátul csak egyszer is hibázik a csapat az sokba fog kerülni. A ferencvárosi szakember szerint a második félidőben a hazaiak jobbára védekeztek és kontráztak, „de úgy érzem, mi is teremtettünk elég helyzetet, hogy kiegyenlítsük".

A vendég szurkolók több esetben is tizenegyest reklamáltak a hazai kapu előtti történések után. „Láttunk már ilyenért tizenegyest – mondta kérdésünkre Máté Csaba. – A kisapdról nem látszott, hogy az volt-e,

A tábla tanúsága szerint hiába támadott többet a Ferencváros Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Támadásban nem sok góllal maradunk el a tavalyi játékunktól, mert Böde Dániel és Marko Djuricin is sokszor eredményes, de a védekezésünkkal valóban vannak bajok, már most annyi gólt kaptunk, mint tavaly az egész szezonban – mondta Máté Csaba, amikor a védelem bizonytalankodásaira kérdeztünk rá. –

A foci csapatmunka, a védekezésből nem csak a védőknek kell kivenniük a részüket."

„Aki látta a mérkőzést, az jól szórakozott – mondta a találkozó után a hazaiakat irányító Pintér Attila. – Mindkét csapat nyíltan játszott, de inkább a mi akartunk érvényesült. Többször is egy az egyben mentünk kapura, Dibusz Dénes két-három bravúrt is bemutatott. Attól tartottam egy kicsit, hogy a futball törvénye beigazolódik, és a kihagyott helyzetek után nem fogunk nyerni.

Mindenkinek köszönöm, aki hozzásegített bennünket a sikerhez. Nem egyenlő feltételekkel indultunk a bajnokság elején.

Kevés népszerűbb ember van most Mezőkövesden, mint Pintér Attila Forrás: Origo

A mi felkészülésünk sokkal rövidebb volt, mint az NB I-ben bent maradóknak. Nem vagyok és nem is voltam soha varázsló. Én a munkában hittem, idő kellett, hogy a munka beérjen."

„Az eredeti célokat kell szem előtt tartani, nem kell új célokat kitűzni – mondta az Origónak arra felvetésre, hogy a szurkolók már a dobogón látják a csapatot. – Próbáljunk bent maradni az első osztályban –

– mondta Mezőkövesd egyik legnépszerűbb embere.

Az NB I állása:
1. Vasas 34 pont
2. Videoton 33
3. Budapest Honvéd 31
4. Ferencváros 29
5. Mezőkövesd Zsóry 27
6. Swietelsky-Haladás 25
7. Újpest 24
8. Debrecen 20 (20-24)
9. Paks 20 (17-24)
10. MTK Budapest 19
11. Diósgyőr 18
12. Gyirmót 13

A góllista élcsoportja:
8 gólos: Feczesin (Videoton), Djuricin (Ferencváros)
7 gólos: Bardhi (Újpest), Böde (Ferencváros), Lanzafame (Honvéd), Lazovic (Videoton)
6 gólos: Ádám M. (Vasas), Eppel (Honvéd), Gaál (Haladás), Scepovic (Videoton)