Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig a szegedi Maty-éren rendezik meg az idei első felnőtt Európa- és világbajnoki válogatóversenyt. A mezőnynek egy nagy hiányzója akad, az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila kihagyja az idei Európa-bajnokságot, csak 5000 méteren, edzés jelleggel teszi vízre a hajóját.

Vajda Attila döntött, nem kockáztat. Az olimpiai bajnok kenus májusi sérülése és a szegedi Világkupán tapasztaltak után úgy határozott, hogy kihagyja az első válogatót, s ennek következtében a július eleji trasonai Európa-bajnokságot is. Vécsi Viktor tanítványa ezen a hétvégén csak 5000 méteren teszi vízre a hajóját, afféle edzés jelleggel.

A szegediek kenusának távollétében a rangsorolót nyerő, Világkupa-negyedik Sarudi Pál számít az 1000 méter fő esélyesének, míg 500 méteren nyíltabbnak tűnik a verseny, Mező Dávid, Korisánszky Péter és Volein Viktor is megszerezheti a győzelmet. Ebben a két számban ott lesz a mezőnyben Sydney olimpiai bajnoka, a 43 esztendős Pulai Imre is, akitől nagy bravúr lenne az Eb-indulás jogának megszerzése.

A sprinterek között Kovács Gergely, Nagy Péter és Bozsik Attila mellett a válogatón most már elindul a betegségéből felépült Horváth Gábor is, így igazán izgalmasan alakulhatnak majd az új olimpiai szám küzdelmei.

A párosok mezőnyében 1000 méteren a Sáfrán testvérek, a Tóth, Mike páros, valamint a Varga, Széles duó mellett egy új egységet köszönthetünk: az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás az egyesben ifjúsági Európa-bajnok Vass Andrással térdel össze. 500 méteren e négy páros mellé még csatlakozik Nagy Péter és Németh Gergő duója az esélyesek listájára, míg 200 méteren a rutinos Kovács, Végh páros a nagy favorit. A kenusok között olyan kevés páros nevezett, hogy mindhárom távon csak döntőket rendeznek.

A hölgyeknél is ugyanez a helyzet: 1000, 500 és 200 méteren nem lesznek párosban előcsatározások, csak finálék, amelyekben azonban igazi világklasszisokat köszönthetünk majd. A kétszeres olimpiai bajnok páros, vagyis Kovács Katalin és Janics Natasa 200 és 500 méteren is vízre teszi hajóját, igaz a hosszabbik távon ez a formáció afféle mentőmellényt jelent az idén.

Hiszen, ha 500 egyesben Benedek Dalma (ő egyébként még 200 és 5000 egyesben, valamint 1000 párosban is indul) vagy más vinné el az Eb-indulás jogát, akkor maradna a páros lehetősége Kovácsék számára (persze ezt is nyerni kell a világbajnoki címvédő Kozák Danuta, Szabó Gabriella vagy éppen a Paksy Tímea, Medveczky Erika duóval szemben).

Ha Janics vagy Kovács nyeri az egyest, akkor a vesztes fél két számot is bukik az Európa-bajnokságon, mert duplázás ugyanis ezúttal sincs ezen a távon.

A férfi kajakosok ezúttal is rendesen odatették magukat már a nevezések tekintetében is: 1000 egyesben öt, 500 egyesben hat előfutamot is kell rendezni a válogató első napján. Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos is három-három számban küzd meg az Európa-bajnoki részvételért. K-1 1000 méteren Kucsera Gábor a legfőbb favorit, ahogyan párosban Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos győzelmére lehet tippelni.

Igaz, utóbbiaknak két veszélyes kihívója is akad: Kökény Roland és Szalai Tamás már a Világkupán ígéretet tett arra, hogy revánsot vesz, és a Hadvina Gergely, Dombi Rudolf egységgel is illik számolni.

A K-1 500 méter még mindig Vereckei Ákos területe lehet, bár a szegedi Világkupán harmadik helyen záró Szalai Tamás okozhat meglepetést a kétszeres olimpiai bajnok számára. Párosban nagy meglepetés lenne, ha nem a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egység győzne, de Kökény Roland Holpert Ervinnel és Sík Márton Boros Gergellyel nagyon is készül a meghökkentő eredményre. Utóbbiak 200 méteren is ott lesznek majd a sprintmenők között. Érdekesség, hogy a legrövidebb távon Vereckei Ákos is rajthoz áll majd a sprinterek, azaz Molnár Péter, Kadler Viktor, Beé István és a többiek társaságában.

"A nevezéseket látva nagyon színvonalas válogatóra" - mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. "Két dolgot szeretnék már most kiemelni: nagyon jónak tartom, hogy ilyen népes lett a férfi kajakosok mezőnye, és örülök annak, hogy többen az élversenyzőink közül 5000 méteren is rajthoz állnak majd. Másik pozitívum számomra, hogy a nőknél Szabó Gabriella kivételével, mindenki ott lesz majd az ötszáz egyes rajtjánál. Mivel 1000 és 500 méteren nem engedélyezett a duplázás, így érdekesen alakulhatnak a versenyek, főleg a nők esetében. Megeshet, hogy valamelyik sztárversenyzőnk, Kovács Katalin vagy Janics Natasa, csak a négyes hajóban tud majd helyet foglalni az 500 méteres távon. Az Európa-bajnokságra ezúttal is én jelölöm ki a csapathajókat, ám a férfi kajakosok mezőnyében a második világbajnoki válogatón már lesznek négyes küzdelmek. De csak azok a versenyzők ülhetnek majd a négyes hajóba, akik a most következő hétvégén K-1 1000 méteren a legjobb hat, K-2 1000 méteren a legjobb négy, míg 500 méteren mindkét számban a győztes egységek között zártak."