Társoldalunk:

Hóakrobatika

Már Roger Moore is kedvelte, ha James Bond bőrébe bújva hajmeresztő lesiklások árán menekült el gonosz ellenségei elől. Azt viszont nem gondolta volna, hogy ezt a veszélyes sportot, egyszer profi szinten űzik majd, mellesleg a hatalmas ugrások között egy-két szaltót és csavart is bemutatnak a versenyzők.

A téli olimpia sportágai:
alpesisí biatlon
bob curling
északisí gyorskorcsolya
hódeszka jégkorong
műkorcsolya síakrobatika
síugrás

szkeleton

szánkó
A hóakrobatika az 1960-as évek Amerikájának a terméke. Ebben az időben a szociális változások és a szabadságérzet kiteljesedése révén egyre őrültebb, extrémebb sportágak alakultak ki. Erre az időszakra tehető a görkorcsolya-, a snowboard- és a síakrobatika-láz térnyerése. Utóbbi nem más, mint az alpesisí és az akrobatika veszélyes elegye, amely napjaink téli sportágai között egyre komolyabb szerepet vív ki magának.

Az első ilyen jellegű versenyt 1966-ban, Attitash városban rendezték, de a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) csupán 1979-ben karolta fel és alkotta meg szigorú reguláit, az ugrás- és a pontozási technikát. Az első Világkupa-sorozatra 1980-ig, az első világbajnokságra 1986-ig kellett várni.

Az olimpiákon 1992-ben mutatkozott be, akkor nagymogulban a férfiaknál a francia Edgar Grospiron, a hölgyeknél az amerikai Donna Weinbrecht győzött. Két évvel később már az ugrás is szerephez jutott. Négy éve Naganóban a négy arany közül hármat az amerikaiak nyertek meg Jonny Moseley (férfi nagymogul), Nikki Stone (női ugrás) és Eric Bergoust (férfi ugrás) révén. Az egyetlen "befurakodó" a japán Tae Satoya volt.

A verseny veszélyeire jellemző, hogy a naganói győztes Bergoust első próbálkozásánál - amelyet a családi házuk tetején tartott - a fogaival fizetett. Az utóbbi években több változást is be kellett vezetni.

Tavaly áprilisban a világon először az amerikai Matt Chojnacki hajtott végre sikeres négyfordulatos ugrást. A világon mindössze hárman (Chojnacki, Bergoust és a kanadai Nicolas Fontaine) voltak képesek arra a bravúrra, hogy egymás után nyolc "flippet" ugorjanak, ám a nemzetközi szövetség ezt túl veszélyesnek ítélte meg és betiltotta. Chojnacki ennek hatására visszavonult.

Esélyesek
A hölgyeknél a legnagyobb esélyesnek Hannah Hardawayt tartják, aki 2000 és 2001 amerikai bajnoka, a tavalyi összetett Világkupa harmadik helyezettje.

A férfiaknál a finn Mikko Raonkainenre esküszik a szakma, talán nem véletlenül. A finn síelő már nyert világbajnokságot, összetett Világkupát, egy éve pedig az olimpiai selejtezőnek számító Deer Valley-i Vk-n is győzni tudott. Ráadásul szeretné folytatni a szakági hagyományokat, hiszen Naganóban a második és a harmadik helyen is honfitársa végzett, Lahtela és Mustonen személéyben.

Akik meglepetést okozhatnak
Nők:
Tae Satoya (japán), Kari Traa (norvég), Shannon Bahrke (amerikai) Ann Battelle (amerikai)

Férfiak:
Janne Lahtela (finn), Eric Bergoust (amerikai), Joe Pack (amerikai), Nicolas Fontaine (kanadai)

Pincési László