Belmondóé az első aranyérem

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Így ünnepel Salt Lake City első aranyérmese

Féltávnál Csepalova négy tizedmásodperccel vezetett Belmondo előtt, őt Neumannova, Lazutyina és az olasz Valbusa követte. Az első meglepetés a 11. km táján következett be: az addig vezető Belmondo váratlanul visszaesett a tizedik helyre.

Már-már azt hihettük, a törékeny hölgy (157 cm-es magasságához 46 kg testsúly párosul) elfáradt, amikor az utolsó ellenőrzési pontnál (13,7 km) ismét a második helyre verekedte fel magát. Az utolsó 500 méter már külön csatát hozott: az ötszörös olimpiai bajnok Lazutyinával elszakadva a mezőnytől félelmetes hajrába kezdtek, amelyet Belmondo bírt jobban és a végső 150 méteren métereket vert a szemmel láthatóan erősebb, robosztusabb vetélytársra. A harmadik helyen a cseh Neumannova futott be, mögötte Csepalova, Varis (finn) és Nagejkina (fehérorosz) volt a sorrend.

Belmondo, Alberville olimpiai bajnoka eddig nyolc ötkarikás és tíz világbajnoki érmet (közte 3 aranyat) gyűjtött pályafutása során - ez az aranyérem a kilencedik ötkarikás medál, amellyel az összetett ranglistán megközelítette a 12 éremmel vezető norvég Björn Daehlie-t és a 10 éremmel büszkélkedő szovjet Raisza Szmetyaninát. És hogy megelőzi, az nem lehet kérdéses, legalábbis ha arra gondolunk, hogy az olasz váltó minimum éremesélyes.

Az 1969. január 13-án, Vinadióban született Belmondo az évtized egyik legjobb, legsikeresebb versenyzője, ráadásul abban a városban nyerte második olimpiai címét, ahol első Világkupa-sikerét aratta - még 1989-ben.

Pályája során több mint húsz Világkupa-elsőséget szerzett, 55-ször állt Vk-dobogón, sorozatban 11-szer végzett az összetett legjobb tíz helyezettje között. Első alkalommal hatévesen öltött sílécet, 18 évesen junior világbajnok, 19 évesen, Calgaryban olimpikon, három esztendővel később, Albertville-ben olimpiai bajnok lett. Kedvenc távja a 30 kilométeres viadal, a szakértők szerint ő jelenleg a legjobb klasszikus távon induló sífutónő.

Csak Stefanie nem elégedett magával. "Alapvetően a szerencse nincsen velem" - nyilatkozta a közelmúltban, célozva arra, hogy lábát sokszor kellett műteni, amikor egészséges volt, akkor pedig mindig akadt nála jobb. Az 1997-es vb-n például az orosz Jelena Velbe, aki miatt "csak" négy ezüstre futotta...

Az kis olasz faluban Ponte Bernardóban (ahol mindössze nyolc család, 25 ember élt) felnövő sportolónő márciustól új életet szeretne kezdeni, amelyben fontos szerepet kapna férje, Davide és születendő gyermekük...

Nők 15 km-es szabadstílusú sífutás:
1. Stefania Belmondo (Olaszország) 39:54.4 perc
2. Larissza Lazutyina (Oroszoroszág) 39:56.2
3. Katerina Neumannova (Csehország) 40:01.3
4. Julija Csepalova (Oroszoszág) 40:02.7
5. Kaisa Varis (Finnország) 40:04.1
6. Szvetlana Nagejkina (Fehéroroszország) 40:17.9

Pincési László

Korábban:

Fórum: