Négy arany az olimpia első napján

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nap első aranyérmét a női 15 km-es tömegrajtos sífutásban osztották ki, ahol fantasztikus versenyzéssel az olasz Setafinai Belmondo nyert úgy, hogy az utolsó 150 méteren lehajrázta az ötszörös bajnok orosz Larissza Lazutyinát. Belmondo ezzel megszerezte kilencedik olimpiai érmét, és talán nem nagy bátorság azt tippelni, nem az utolsót. Az olasz váltóval, illetve alberville-i bajnoki számában, 30 km-en abszolút esélyes.

"Nagyon boldog vagyok" - mondta a célvonalon sikítva áthaladó Belmondo. "Elmondhatatlan érzés. Albertville-ben 23 éves voltam, most 33 vagyok, de a közte eltelt tíz esztendőben sokszor éreztem magam a pokolban." Vetélytársa, Lazutyina félig-meddig boldogan értékelt: "A verseny legfontosabb része a hajrá volt. Akkor tudatosult bennem, hogy veszítek. Szomorú voltam, de most már örülök, mert tudom, mindent megtettem, amit tudtam."

A férfiak 30 km-es tömegrajtos sífutásban egy percig nem volt kérdéses a győztes kiléte. A spanyol színekben versenyző Johann Mühlegg gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, fölényére jellemző, hogy 69 perc alatt több mint két percet vert az üldözőbolyra. A "one-man-show" főszerepelője, aki mellesleg német-spanyol kettős állampolgár, esélyt sem adott senkinek Soldier Hollow-ban, jócskán megjavítva ezzel eddigi legjobb olimpiai helyezését, amelyet még Naganóban ért el. Akkor 50 km-en a hetedik lett. "Hihetetlen, ez tényleg az én versenyem volt" - lelkendezett a célban. "Erre a napra készülök évek óta, tudtam: vagy nyerek, vagy kiesek! Egyszerű volt a tervem: a táv feléig le akartam szakítani mindenkit. Megcsináltam, és mondanom sem kell, nagyszerűen érzem magam."

A győzelem Spanyolország történetének harmadik téli olimpiai érmét (közte a második aranyat) jelentette. Mühlegg ezzel megtörte a Fernandez-Ochoa család egyeduralmát: az eddigi egyetlen aranyat Francisco szerezte 1972-ben lesiklásban, míg a bronzérem húga, Blanca nevéhez fűződött még 1992-ből. A második harmadik helyen két osztrák, Christian Hoffmann és a "honosított" Mihail Botvinov végzett, akik a célban egymás nyakába borulva ünnepeltek. A táv igazi nagy favoritja, a Világkupában "mérföldekkel" vezető svéd Per Olofsson féltávnál feladta a küzdelmet. Az olimpiai első magyar indulója, Tagscherer Zoltán a 78 induló közül a 67. helyen ért célba.

A férfiak 5000 méteres gyorskorcsolya számában a holland Jochem Uytdehaage győzött, több mint három másodperccel megdöntve honfitársa, (mellesleg a címvédő) Gianni Romme világcsúcsát. Az új rekord 6:14,66 perc. A második helyen az amerikai Derek Parra, a harmadikon a német Jens Boden végzett.

Megkezdődtek a síakrobatika küzdelmei is, ahol a hölgyek mogul számában avattak bajnokot. Az aranyérmet a norvég Kari Traa szerezte meg, a második az amerikai Shannon Bahrke, a harmadik a címvédő japán Tae Satoya lett.

Északi összetettben a síugrás után a finn Jaakko Tallus vezet, így ő indulhat az élről a mai sífutásban. A második helyen az osztrák Mario Stecher, a harmadikon a VK-3. finn Samppa Lajunen áll. Tallus előnye időre átszámítva 48 másodperc. Meglepetés, hogy VK-második német Ronny Ackermann (hátrány: 1:08 p) csak ötödik, míg a Világkupát vezető osztrák Felix Gottwald (2:43) pedig mindössze tizenegyedik.

Pincési László