Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Még a hivatalos műsorközlő tiroli nótázása sem hatotta meg a természet urait, s nem állt el a viharos szél Snowbasinben, az alpesi versenyek színhelyén. Az erős szél miatt magyar idő szerint kedd este 18 órára halasztották a női alpesi sízők hétfőre kiírt lesikló számát. A versenyszámhoz már négy esztendeje, Naganóban sem volt kegyes az időjárás, akkor szintén el kellett halasztani az eredeti időpontra kitűzött viadalt.

"Nem vagyok túl csalódott, ez gyakran megesik a síelőkkel" - nyilatkozta kissé keserűen az amerikaiak nagy reménysége, Picabo Street, aki arra készül, hogy első amerikaiként három olimpiai érmet szerezzen. "Az előrejelzések szerint holnapra jó idő lesz, fele ekkora széllel." Street eddig pályafutása során már kétszer is állt dobogón: 1994-ben lesiklásban ezüst-, 1998-ban Naganóban szuper óriás-műlesiklásban aranyérmes volt, ám az olimpia után egy hónappal lábát törte és azóta nem tudott nyerni egyetlen egy viadalt sem.

Fotó: EPA
Zöggelernek végre sikerült

"Hosszú ideje várok az aranyéremre" - nyilatkozta önfeledten Zöggeler, aki Stefania Belmondo után Olaszország második aranyérmét nyerte Salt Lake Cityben. "Nagyon sok erőmet és energiámat emésztette fel a verseny, igazán elégedett vagyok."

Biatlonban hétfőn két számban is bajnokot avattak. A hölgyek 15 km-es viadalát a német Andrea Henkel nyerte, meglepetésre az abszolút esélyesnek vélt, ám az utolsó lőállásban két hibát is vétő svéd Magdalena Forsberg csupán a harmadik lett (az ezüst a norvég Liv Grete Poiree-nek jutott). A magyarok közül Szöllösi Ivett az 58., Bekecs Zsuzsa a 65. lett. A férfiaknál a norvég Ole Einar Björndalen nyert, magamögé utasítva a német Frank Luckot és az orosz Victor Majgurovot. A magyar Tagscherer Imre a 70. helyen zárta a viadalt.

A férfi snowboardozók félcső kategóriája hatalmas amerikai fölénnyel zárult. A győzelmet Ross Powers szerezte meg honfitársai, Danny Kass és J. J. Thomas előtt. Utoljára 1956-ban, Cortina d'Ampezzóban fordult elő, hogy egy versenyszámban három amerikai végezzen az élen, akkor férfi műkorcsolyában történt meg a bravúr Hayes Alan Jenkins, Ronald Robertson és David Jenkins révén. "Valószínűleg életem legjobb gyakorlatát mutattam be" - lelkendezett Powers, akinek sikerét a helyszínen 30 ezren látták. "Az pedig leírhatatlan érzés, amikor azt hallja az ember, hogy a dobogón csak amerikai áll, és a közönség minket éltet. Ez a legnagyszerűbb dolog!"

Az olimpia magyar szempontból eddigi legnagyobb sikerét a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres első futama jelentette, ahol Baló Zsolt 36.24 másodperces új országos csúcsot ért el, ezzel a mai második futamot a 26. helyről várhatja. Az erdélyi sportoló, aki immáron negyedik olimpiáján vesz részt saját, még decemberben ugyanezen a pályán felállított rekordját múlta felül két tizeddel. Az első nap után egyébként az amerikai Casey FitzRandolph új olimpiai csúccsal (34.42) áll az élen, megelőzve a japán címvédő Hiroyasu Shimizut és az ugyancsak amerikai Kip Carpentert. A verseny egyik favoritja, a kanadai Jeremy Wotherspoon kiesett - szegény az első métereken egyszerűen megbotlott és elcsúszott.

Pincési László