Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: DPA
A norvég biatlonista, Ole Einar Björndalen második Salt Lake City-i aranyérmét ünnepelhette

A sportpályákon közben megszületett az első két duplázás is. Először a svájci Simon Ammann tett csodát és élete első versenysikere, a középsáncon elért olimpiai bajnoki címe mellé nagysáncon is begyűjtötte az aranyérmet. "Még mindig remegek" - nyilatkozta Ammann, aki elárulta, Svájcban nincsenek is nagysáncok, amelyeken gyakorolhatna. "Őrült nap volt, őrült hét. Soha sem fogom elhinni, hogy ez megtörténhetett. Persze hogy boldog vagyok, de ki a fene hitte volna, hogy ezt is megnyerem!? Otthon nincs is 120-as sánc, de remélem, most már építünk egyet."

A másik duplázó a hétfőn a 20 km-es számban megkoronázott norvég Ole Einar Björndalen lett, aki ezúttal 10 km-en győzött hibátlan teljesítménnyel. A második helyen a német Sven Fischer, a harmadikon az osztrák Wolfgang Perner ért célba.

"Kicsit féltem, mert későn érkeztem meg a rajtszámomért" - vallotta be Björndalen. "De ez az én versenyem volt, jól éreztem magam. Számomra nem is az a fontos, hogy eggyel több vagy kevesebb érmet szerzek - a lényeg a jó verseny!"

A sílövő hölgyek 7,5 km-es sprintszámában kettős német siker született Kati Wilhelm és Uschi Disl jóvoltából. A nagy favoritnak tartott svéd Magdalena Forsberg 15 km után ezúttal is csupán harmadik lett. A magyarok közül Bekecs Zsuzsa a 67., Szöllösi Ivett a 71. helyen végzett.

Alpesi összetettben a norvég Kjetil-Andre Aamodt győzött, ezzel az alpesi sí történetének első, hat olimpiai éremmel büszkélkedő versenyzője lett. Az eddigi csúcsot rajta kívül a pályafutása során szintén öt érmet nyerő olasz Alberto Tomba, német Katja Seizinger és svájci Vreni Schneider tartotta. Mostani sikerét megelőzően 1992-ben szuper-óriásműlesiklásban lett olimpiai bajnok, ezüstérmet alpesi összetettben (1994) és lesiklásban (1994), bronzérmet szuper-óriásműlesiklásban (1994), valamint óriásműlesiklásban (1992) nyert. A második helyen a szlalom-specialista amerikai Bode Miller, a harmadikon az osztrák Benjamin Raich végzett.

"Mindig a legutolsó érem a legkedvesebb" - vallotta be őszintén az ötszörös világbajnok síelő. "Csodálatos érzés. Korábban összesen 15 érmet nyertem olimpiákon és világbajnokságokon, de a mai medált hihetetlenül akartam. Tíz év után ismét nyertem, ez mindennél többet jelent."

A női szánkósoknál a németek taroltak: az olimpiai bajnok, a kétszeres világbajnok, harminchárom esztendős Sylke Otto lett, aki több mint három tizedmásodperccel előzte meg honfitársát Barbara Niedernhubert, míg a dobogó harmadik fokára a címvédő Silke Kraushaart állhatott. Otto aranyérme egyébként Németország századik téli elsőségét jelentette. "Nem hiszem el, nem is tudom, mit mondjak" - lelkendezett Otto a győzelmet követően. "Kemény évek állnak mögöttem, de most már nincsen hiányérzetem."

A női gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének első futamában a kanadai Catriona LeMay-Doan 37,30 másodperces olimpiai csúccsal áll az élen, csupán nyolc századdal maradt el a decemberben, Calgaryban futott világcsúcsánál. A címvédő mögött a német Monique Garbrecht-Enfeldt (37,34) és a holland Andrea Nuyt (37,54) áll. Az osztrák színekben induló Hunyady Emese mindössze a 26. időt futotta. Egyed Krisztina a 27., időeredménye (39,47) új országos csúcs.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méterén kettős koreai siker született. Az élen Gi-Hyun Go végzett, megelőzve honfitársnőjét, Eun-Kyung Choit és a bolgár Jevgenyija Radanovát. A férfiak 1000 méteres küzdelmeinek első köréből Sem Knoch Balázs, sem Szántó Kornél nem jutott tovább.

Jégkorongban befejeződtek a selejtezők B csoportjának küzdelmei is. A már továbbjutó fehérorosz válogatott meglepetésre kikapott Svájctól, míg Ukrajna 4-2-re verte Franciaországot. Az élen pontegyenlőséggel Fehéroroszország és Ukrajna végzett, de az egymás elleni eredmény előbbi válogatott javára döntött.

Pincési László

Korábban: